GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİ KARNEMİZ

 

 

 

seda gök

GÜNDEME DAİR…

Ekonomik büyüme, artan kişi başına gelir, olumlu demografik eğilimler ve yüksek şehirleşme hızı Türkiye’de, hızlı büyüyen bir enerji piyasasının oluşmasını da beraberinde getirdi. Bu talebin 2023 yılına kadar yılda yaklaşık yüzde 7 artacağı tahmin ediliyor.

Enerji santrallerine sıcak bakmayan Türk halkı enerjide tercihini güneş ve rüzgârdan yana kullanıyor. En çok karşı çıkılan enerji santrallarını ise önce nükleer, sonra da kömür oluşturuyor. Güneş ve rüzgâr enerjisine karşı olanlar ise yok denecek kadar az.

Hem yatırım maliyetlerinin yıllar içinde düşmesi, hem de teknolojik gelişmelerle rüzgârın çok daha tahmin edilebilir ve ölçülebilir hale gelmesiyle rüzgâr enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında en verimlilerinden bir tanesi olarak kabul ediliyor. Yapılan son araştırmalara göre dünyada yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar son dönemde 300 milyar dolara yaklaştı. Yenilenebilir enerjide bir önceki rekor, 2011’de 279 milyar dolar olarak kaydedilmiş. Gelişen ekonomilerin yenilenebilir enerji yatırımları, gelişmiş ülkelerde yapılan yatırım seviyesini geçti. Gelişen ekonomilerde temiz enerji kaynaklarına 156 milyar dolar harcanırken, gelişmiş ülkelerde bu miktar 130 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dünyada rekor seviyede gerçekleşen yenilenebilir enerji yatırımlarının yüzde 36’sı 102,9 milyar dolarla Çin’de gerçekleşti. Hindistan’da 10,2, Güney Afrika’da 4,5 ve Meksika’da ise 4 milyar dolar yatırım yapıldı.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye, Fas ve Uruguay ise yenilenebilir enerjiye 1 milyar dolardan fazla kaynak ayırdı. Enerjide sunduğu geniş kapsamlı yatırım fırsatları bakımından yükselen yıldızlar arasında yer alan Türkiye; Brezilya, Şili, Mısır, Hindistan, Kenya, Meksika, Fas, Filipinler, Güney Afrika ve ABD ile birlikte yenilenebilir enerjinin büyümekte olan pazarlarını oluşturuyor. Türkiye’nin temiz enerji yatırımları ve girişimleri açısından geçtiğimiz yılı oldukça verimli geçirdiğini gösteriyoruz. Türkiye’nin elektrik üretimi kurulu gücüne eklenen 3 bin 630 MW kapasitenin yüzde 97’sini hidroelektrik dâhil yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor. Türkiye’de küresel eğilimlere paralel olarak akıllı şebekeler ve depolama alanında da yeni girişimler başladı. Türkiye’nin özellikle rüzgâr ve güneş alanında sahip olduğu kaynaklar ile birlikte mevcut teşviklere ilave olarak yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik gerçekleştirecek düzenlemeler, yenilenebilir enerji sektörüne yatırımların artarak devam etmesini sağlayacak gibi görünüyor.