TÜRKİYE- MİAMİ ARASINDA EMLAK KÖPRÜSÜ KURDU

emelonur (1)

Amerika’da yatırım yapmayı ya da Amerika’ya yerleşmeyi düşünen Türk müşterilere danışmanlık hizmeti vermek üzere 2008 yılında ABD-Florida eyaletinde kurulan Lead Consulting Group’un Kurucusu Emel Onur, Amerika’dan ev alan Türk sayısının her geçen gün arttığını söylüyor.  Yatırımların iki ana başlıkta gerçekleştiğini ifade eden Onur, “Yatırım amaçları da değişken olmakla birlikte iki ana başlıkta toplanıyor. Yatırımların farklılaştırılması ve aileye ve çocuklara yeni ve güzel bir gelecek sağlamak. Talep gören portföyler Miami içindeki 24 saat concierge li yüksek rezidanslar olduğu kadar Boca Raton’da devlet okullarının çok başarılı olduğu bölgelerde bahçe içerisinde havuzlu evler ya da sadece yatırımın geri dönüşünün öne çıktığı daha mütevazı ve kolay kiralanabilen apartman daireleri de olabiliyor” diyor.  Onur ile bu alanda verdikleri hizmet üzerinden pazarda yaşanan gelişmeleri konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben şirketin CEO’su ve kurucusuyum. Yerel meslek kuruluşlarında da çok aktif olarak yer alıyorum. Hali hazırda 1,3 milyon üyenin olduğu 111 yıllık Amerikan Milli Emlakçılar Derneği’nde 2019 yılında Global Elçi olarak seçilen 23 kişiden biriyim. Türkiye, Lübnan ve Birleşik Arap Emirliklerinden sorumlu ve çok sık bu ülkelere ziyaretlerde bulunarak mesleğimin daha itibarlı ve profesyonel hale gelerek düzenlenmesi için uluslararası düzeyde çalışmalar sürdürüyorum. Ayrıca, Palm Beach ve Fort Lauderdale Emlakçıları Derneği tarafından 2017 yılında yılın Global Emlakçısı, 2018 yılında yılın Brokeri seçildim. Yine 2017 yılında 10 milyon doların üzerinde satış yapan emlak danışmanlarına verilen Mor Pırlanta ödülüne hak kazandım.

 

Grup ne zaman kuruldu ve faaliyetleri nelerdir?

 

Lead Consulting Group, LLC 2008 yılında Amerika’da yatırım yapmayı ya da Amerika’ya yerleşmeyi düşünen Türk müşterilere danışmanlık hizmeti vermek üzere ABD Florida eyaletinde kuruldu.

 

Kaç kişilik ekibiniz var?

Lead Consulting ekibinde tam zamanlı üç yarı zamanlı iki adet tecrübeli ve lisanlı beş gayrimenkul danışmanı çalışıyor. Ayrıca bir de Venezuella’lı Danışman olmakla birlikte ana hedef kitle Türkler.

 

Hedefiniz neydi?

 

Şirketimi kurmadan önce Deloitte and Touche Miami ofisinde Uluslarası Vergi Danışmanlığı yaptım. İlk hedefim orta ve küçük ölçekli şirketlere Amerika’ya açılmakta yardımcı olmak, kuruluş ve vergi mevzuatı konusunda danışmanlık hizmeti vermekti. Bu süreçte emlak ihtiyaçlarıma arzu ettiğim profesyonellikte hizmet alamayınca Emlak Danışmanlık Sertifikası aldım ve daha sonra da bu mesleğe sevdalanarak 2012 yılında Emlak Brokerlığı sınavını geçerek ekibimi kurdum. Bu süreçten sonra tüm faaliyetlerimi emlak sektöründe çevirdim. Şirketlere hizmet vermekten farklı olarak ailelerin hayatlarında arzu ettikleri değişiklileri yapmalarına yardımcı olmak geleceklerinde yeni bir dönem açıldığını görmek ve bu dönemin hikâyesinin bir parçası olmak iç pusulamın yönlendirdiği bir yol olarak,  bundan sonraki adımlarımı belirledim.

 

Türk yatırımcıların yurtdışında gayrimenkul tercihleri ne yönde?

 

Lead Consulting Group ekibi son yıllarda Miami ve çevresindeki artan Türk yatırımcılara hizmet veriyor. Talep gerçekten çok değişken, her iki ülkedeki politik çalkantılar,  dolardaki dalgalanmalar talepte iniş ve çıkışlara yol açıyor olsa da genelde Amerika’dan ev alanların sayısı her geçen gün artıyor. Yatırım amaçları da değişken olmakla birlikte iki ana başlıkta toplanıyor. Yatırımların farklılaştırılması ve aileye ve çocuklara yeni ve güzel bir gelecek sağlamak. Talep gören portföyler Miami içindeki 24 saat concierge li yüksek rezidanslar olduğu kadar Boca Raton’da Devlet okullarının çok başarılı olduğu bölgelerde bahçe içerisinde havuzlu evler ya da sadece yatırımın geri dönüşünün öne çıktığı daha mütevazı ve kolay kiralanabilen apartman daireleri de olabiliyor. 

Miami’de fiyat skalası nasıl? 

Fiyat aralıkları 150 bin USD ile 20 Milyon USD arası. Her yer de olduğu gibi hem çok ucuz,  hem lüks hem de okyanus kenarı olsun diye bir beklentiyi karşılamak Florida’da mümkün değil ama gerçekçi her hedefe tecrübeli ve güvenilir bir ekiple ulaşmak mümkün.

Miami’yi genelde kimler tercih ediyor?

Miami her zaman için lüks rezidans arayışı içinde olanların gözdesi, Küba mutfağının ve müziğinin hakim olduğu sokakları, muhteşem su manzaraları, hiç bitmeyen gece ve eğlence hayatı ile her zaman popülerliğini koruyor. Boca Raton ise Türklerin son zamanlarda keşfettiği Miami’nin sadece 45 dakika kadar kuzeyinde ve yasam tarzı olarak ise Miami’den çok uzak bir şehir. Hiç bir gökdelenin olmadığı yerleşik halkın ortalama yaşının ve hane halkı sayısının daha fazla olduğu genelde okul çağında çocuğu olan ailelerin tercih ettiği bir yerleşim bölgesi. Gelenleri Amerikan Rüyası tabir edilen bir yaşam tarzına davet eden bir şehir. Kimi misafirlerimiz ne istediğini tam olarak bilerek geliyor ve nokta atışı istediklerini bulmaya yardımcı olmak daha kolay. Eğer tam olarak beklentiler ve hedefler belirlenmemişse ev alma süreci önce yatırımcılarımızı bölgeler konusunda eğitmekle başlıyor.emelonur (1)

2019 beklentileriniz nelerdir?

2019 yılına dair beklentim satışlarda herhangi bir azalma olmadan devam etmesi yönünde. Ancak talep edilen gayrimenkul fiyat ortalamalarında da biraz düşüş olacağı kanaatindeyim.