2023’TE NAKİT KULLANIMI TARİH OLACAK!

Emin Can Yılmaz_Turk Elektronik Para (1)

 

TURK Elektronik Para A.Ş.’nin geliştirdiği 60’ın üzerinde kart projesi, 2.5 milyonu aşkın bireysel ve 5 bine yakın ticari firma tarafından kullanılıyor. Bu uygulamalar arasında hâkim, savcı ve avukatların kullandığı BaroKart, Adalet Bakanlığı çalışanlarının kullandığı AdaletKart, SM, SMMM, YMM ve Aday Meslek Mensuplarına özel geliştirilen TÜRMOBKart, TROY logolu Param Classic Kart, Param Business Kart, Param Genç Kart ve AVM kampanyalarında kullanılan AVM kartları gibi birçok kart projesi yer alıyor.  20 ilde 40 AVM’de 300 bin Param Kart kullanılıyor. Bugüne kadar toplamda 2,5 milyonu aşan kişi Param Kart avantajlarından faydalandı ve işlem sayısı 93 milyonu aştı.

TİCARET Sohbetleri köşemin bu haftaki konuğu olan TURK Elektronik Para A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emin Can Yılmaz, hedeflerinin 2023 yılına kadar nakit taşımak yerine kart kullanan bir Türkiye’ye ulaşmak olduğunu söyledi. Bu konuda bilgi veren Yılmaz, “Nakdi yönetme kısmı, kartları yönetme kısmına evrildi. Örneğin, okullarda, ebeveynlerinin isteği ile uyguladığımız bir sistemimiz var. Çocuklarına harçlıklarını verdikleri kartlar, onların istemediği restoran, mağaza vb. yerlerde kullanılamıyor. Çocuklarının nereye, ne kadar harcadıklarını, harçlıklarının bitip bitmediği her zaman kontrollerinde oluyor. Başarımızı yönetilebilir sistem kurmaya borçluyuz.  Bu işin bir de AVM tarafı var.  20 ilde toplam 40 AVM ile birlikte 300 bin Param Kart sayısına ulaştık. AVM’lerin operasyon maliyeti yüksek, geleneksel kampanya süreçlerini, dijital altyapılı kartlı sistemimize taşıdık. AVM’lerde Param Kart ile hediye kampanyaları gerçekleştiriyoruz. Bu kampanya kazanımlarının sadece AVM içinde hatta istenilen mağazalarda harcanmasını sağlıyoruz. Böylelikle AVM müşterisi yine AVM içinde alışveriş yapıyor, müşteri sadakati artıyor.” dedi.

2018 yılını 5 milyar TL’nin üzerinde işlem hacmi ile kapattıklarını hatırlatan Yılmaz,  “Yatırım yapılabilir bir şirket haline gelmeye çalışıyoruz. 2019’un bizim için daha iyi olacağını öngörüyoruz. Eğitim, otomotiv, elektrik, enerji alanlarında kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Hızlı büyürken asla çevikliğimizi kaybetmemeyi hedefliyoruz.” dedi.

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

1980 yılında, öğretmen olan anne ve babamın ilk görev yerleri olan Tirebolu Giresun’da doğmuş olmama rağmen Kayseriliyim diyerek pek çok sorunun cevabını sanırım baştan  vermiş olurum.  İlk öğretmenim babamdı.  Ailemden son harçlık aldığımda 13 yaşındaydım. Ticaretle ilgilenmeye ve geleceğimi planlamaya daha o yaşlarda başladım. Bilgisayar ve teknolojiyle 11 yaşındayken tanıştım. Elektronik setler alıp küçük işlevleri olan elektronik devreler yaptım. Benim için oyun da oyuncak da onlardı. İlk bilgisayarlarım düşük performanslı olsa da GwBasic, QBasic, Cobol, Pascal dillerini öğrenmeme, mantığımı geliştirmeme çok yardımcı oldular.

 

İlk şirketinizi ne zaman kurdunuz ve her şey nasıl gelişti?

İlk şirketimi 18 yaşında kurdum. Bir yandan da yazılım ile ilgileniyordum. Şirketimin muhasebesi, stok takibi, depo uygulaması gibi bir çok iç yazılımını kendim geliştirdim. Bir süre sonra işinin ehli bir avukatla yollarımız kesişip ortak olunca; hukuk dünyası ile ilgilenmeye başladım. Bu dünyayı tanıdıkça, bu alanda üretmeye ve geliştirmeye yöneldim. İcra takip programı AVG, içtihat mevzuat programı GD ve 3. çocuğum dediğim BaroKart bu hikaye ile doğdu, gelişti.

Hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

2014 yılında BDDK lisansını alan ilk elektronik para kuruluşu olarak kurduğumuz TURK Elektronik Para A.Ş., işletmeler ve bireysel kullanıcılar için güvenli ve tüm mevzuatlara uygun olarak elektronik paranın ihraç edilmesini ve sunduğu ödeme çözümleri aracılığı ile ön ödemeli akıllı kimlik kartlarının finansal bir alt yapı ile birlikte kullanılmasını sağlıyor.

TURK Elektronik Para A.Ş.’nin geliştirdiği 60’ın üzerinde kart projesi, 2.5 milyonu aşkın bireysel ve 5 bine yakın ticari firma tarafından kullanılıyor. Bu uygulamalar arasında hâkim, savcı ve avukatların kullandığı BaroKart, Adalet Bakanlığı çalışanlarının kullandığı AdaletKart, SM, SMMM, YMM ve Aday Meslek Mensuplarına özel geliştirilen TÜRMOBKart, TROY logolu Param Classic Kart, Param Business Kart, Param Genç Kart ve AVM kampanyalarında kullanılan AVM kartları gibi birçok kart projesi yer alıyor.  20 ilde 40 AVM’de 300 bin Param Kart kullanılıyor. Bugüne kadar toplamda 2,5 milyonu aşan kişi Param Kart avantajlarından faydalandı ve işlem sayısı 93 milyonu aştı.Ön ödemeli kartlarımızın dışında hizmet verdiğimiz diğer alan,  kredi kartı ile ödeme alınmasını sağlayan Param POS sistemimiz. Param POS, bankalarla tek tek anlaşma yapmaya gerek kalmadan müşterilerden kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart ile tek çekim veya taksitli olarak Sanal POS üzerinden ödeme alınmasını sağlayan online ödeme kanalıdır.

Fintech’e nasıl yöneldiniz?

Aslında bahsettiğim dönemde, yazılım geliştirmek ile ödeme sistemi yönetmek arasında şimdilerde adı Fintech olan sektör doğuyordu. Bu süreçte en çok zorlandığım konu şirketimizin faaliyet alanını anlatmaktı. Faaliyetimizin mevzuata, denetime, güvene ihtiyacı vardı. Meclis komisyonlarının çalışmalarını genelde takip ederim. İlgili olduğumuz elektronik para konusundaki mevzuatın komisyondaki süreçlerini takip etmek, kanun yayımlandığında maddeleri daha rahat anlamanızı sağlıyor. 2013 yılı Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nda ileride “6493 sayılı yasa” olarak anılacak kanun taslağını gördüğümde, ihtiyacımız olan mevzuatın geleceğini gördüm ve o gün itibarıyla takip ettim.

Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’na faaliyet izinleri için başvuran ilk elektronik para şirketiyiz. Bankalararası Kart Merkezi’ne giderek elektronik para şirketi olarak neden üyeleri olmamız gerektiğini anlattık. Zor bir süreçti ama hepsini aşarak ilk üyeleri olmayı başardık.

 

Emin Can Yılmaz_Turk Elektronik Para (2)

 

 Lisans alma sürecini nasıl işledi?

Öncelikle Mastercard lisansımızı aldık. Bankalararası Kart Merkezi üyesi olan ve yerli ödeme sistemi TROY’un üyeliğini alan ilk elektronik para kuruluşu olduk. En fazla TROY logolu kart ihraç eden kuruluşuz. TURK Elektronik Para A.Ş. olarak, milli ödeme sistemi olduğu için TROY’a desteğimizi sürdürüyoruz ve lider konumdayız.

TURK Elektronik Para A.Ş. olarak şu an Mastercard, VISA ve TROY’un lisanslarına sahibiz. Bu lisansları alma yolculuğumuz kolay olmadı, her biri için uzun süre ve kaynak harcadık.

 

Türkiye’de ön ödemeli kart sistemleri sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz, büyüklüğü nedir?

Finans ve teknolojiyi birleştiren Fintech alanındaki yatırımlar dünya genelinde büyümeye devam ediyor. KPMG’nin ikinci çeyrek fintech raporuna göre; 2018 yılında küresel ölçekte, mobil bankacılık, nesnelerin interneti, yeni ödeme sistemleri, yapay zeka, elektronik para, dijital dönüşüm alanlarına 875 işlemde 57,9 milyar dolarlık yatırım yapılırken, Türkiye’de aynı dönemde 34 işlemde 27,5 milyon dolar yatırım gerçekleşti.

 

TURK Elektronik Para A.Ş., yıllık 5 milyar TL’nin üzerinde işlem hacmiyle sektör lideri. Gururla söyleyebilirim ki; sektörümüzdeki pek çok ilki gerçekleştiren öncü bir kuruluşuz. Türkiye’de banka dışında BKM üyesi olan ilk elektronik para kuruluşuyuz. Bilişim alanında ülkemiz için çok önemli fırsatlar var ve bunları gerçekleştirecek potansiyele de sahibiz. Tamamen yerli sermaye ile kurduğumuz TURK Elektronik Para A.Ş., 2015 yılından bu yana 10 milyar TL işlem hacmine ulaştı. Ankara merkezli bir firmayız ve alanlarında çok başarılı profesyonel bir kadromuz var, toplamda 130 kişiye istihdam sağlıyoruz.

Pazar payınız nedir?

Ürettiğimiz kartlar, üç milyon POS cihazında geçerli. TROY, Mastercard ve Visa lisanslarımız var. Referanslarımız açısından da kuvvetliyiz. BKM’nin verilerine göre bütün bankaların olduğu listede, ön ödemeli kartlar içerisinde yüzde 62 pazar payı ile pazarın lideriyiz.

2018’i yılı sizin için nasıl geçti, 2019 yılı hedefleriniz neler?

2018 yılını 5 milyar TL’nin üzerinde işlem hacmi ve büyüme hedefimize ulaşarak geride bıraktık. 2018 yılında müşteri portföyümüzü geliştirdik. Yatırım yapılabilir bir şirket haline gelmeye çalışıyoruz. 2019’un bizim için daha iyi olacağını öngörüyoruz. Eğitim, otomotiv, elektrik, enerji alanlarında kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.

Hızlı büyürken asla çevikliğimizi kaybetmemeyi hedefliyoruz. TURK Elektronik Para A.Ş.’yi bir kelime ile anlatın deseler vereceğimiz cevap ‘hız’ olacaktır. Yeni ürünlerin geliştirilmesinde, projelerin tamamlanmasında, müşteriye çözüm yaratılmasında yani şirket faaliyet alanlarının tamamında en temel motivasyonumuz hızlı olmamız. Sektörde ilkleri başarmak için hedeflerimize koşmak her zaman yoğun bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor. Biz şirket olarak mücadeleyi seviyoruz. Kurallar çerçevesinde, doğru zamanda, doğru iş birlikleri ile ve geleceği düşünerek adımlarımızı atıyor, tüm stratejilerimizi bu gelecek planlamamız ışığında yapıyoruz.  En temel hedefimiz ise sadece Türkiye’de değil uluslararası düzeyde başarılı ve lider bir elektronik para kuruluşu olmak. Vizyonumuzu ‘100 yıllık şirket’ olmak üzere şekillendiriyoruz.

Türkiye finans-teknoloji pazarını değerlendirdiğimizde nasıl görüyorsunuz?

Ülkemizde Fintech pazarının önü çok açık ve pazarda çok büyük bir potansiyelin olduğunu düşünüyorum. Ancak regülasyonun biraz daha net olması gerektiğine inanıyorum. Lisanslı bir kuruluşun sektörde yaşayabilmesi gerekiyor. Eğer bu lisanslı kuruluş sektörde ayakta kalabilir ise reklam yapabilecek, yatırım yapabilecek daha faydalı hizmetler üretebilecek. Yurt dışında da gözlemlediğim kadarıyla inanılmaz bir rekabet var. Türkiye’den gidip oradaki rakamlara göre rekabet edebilmek oldukça zor. Yurt içinde pazara giriş daha basit ancak pazarda yaşamak oldukça zor. Bu piyasa koşullarında oyunda kalabilmek için  cesaret ve yoğun bir mücadele gerekli.

Biz de İngiltere’de bir elektronik para şirketi kurarak ilk yurt dışı yatırımımızı Londra’da yaptık. Önümüzdeki dönemlerde yurt dışına açılma hedefimiz doğrultusunda Bahreyn’de de görüşmeler yapıyoruz. Orta Doğu pazarına da girmeyi hedefliyoruz.

Kart kullanımı ne gibi avantajlar sağlıyor?

Hedefimiz 2023 yılına kadar nakit taşımak yerine kart kullanan bir Türkiye’ye ulaşmak.

Nakdi yönetme kısmı, kartları yönetme kısmına evrildi. Örneğin, okullarda, ebeveynlerinin isteği ile uyguladığımız bir sistemimiz var. Çocuklarına harçlıklarını verdikleri kartlar, onların istemediği restoran, mağaza vb. yerlerde kullanılamıyor. Çocuklarının nereye, ne kadar harcadıklarını, harçlıklarının bitip bitmediği her zaman kontrollerinde oluyor. Başarımızı yönetilebilir sistem kurmaya borçluyuz.

Bu işin bir de AVM tarafı var. 20 ilde toplam 40 AVM ile birlikte 300 bin Param Kart sayısına ulaştık. AVM’lerin operasyon maliyeti yüksek, geleneksel kampanya süreçlerini, dijital altyapılı kartlı sistemimize taşıdık. AVM’lerde Param Kart ile hediye kampanyaları gerçekleştiriyoruz. Bu kampanya kazanımlarının sadece AVM içinde hatta istenilen mağazalarda harcanmasını sağlıyoruz. Böylelikle AVM müşterisi yine AVM içinde alışveriş yapıyor, sadakatleri gelişiyor.

Bu yıl aynı zamanda İstanbul Ünalan’da 14 katlı, 5 bin metrekare kapalı alana sahip modern bir ‘startup üssü’nü de barındıran TURK Finans ve İnovasyon Yerleşkesi kurduk. TURK Finansman A.Ş. ve TURK Holding A.Ş.’yi hizmete geçirdik. Yerli ve milli bir firma olarak 2019 yılında yatırım yapmaya ve istihdam sağlamaya, farklı projelerle sektörde büyümeye devam edeceğiz.