‘10 BİNİNCİ PROJE’ HEDEFİ TUTAR MI?

 

SEDA GÖKGÜNDEME DAİR…

Dünya ekonomisinde yaşanan sıkıntılı süreçten bütün sektörler nasibini aldı. Türkiye’de de 27 alt sektörün gelişimine katkıda bulunan müteahhitlik hizmetlerinde, iç pazarda yaşanan sıkıntılı süreçte yeni pazarlara daha fazla odaklanıldı. Özellikle yurtdışında önemli projelere imza atan sektör, bu konuda daha hızlı hareket etme çabasında. 

Hatırlayacaksınız, küresel krizin ardından düşük petrol fiyatları nedeniyle Türkiye’nin geleneksel pazarlarındaki gerilemeye paralel 2013’ten sonra yurt dışında üstlenilen işlerde düşüş görülmüştü.

Sektörün yurtdışında üstlendiği rakamlara baktım. Türkiye’nin son dönemde en iddialı sektörlerinden olan yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde Ocak-Mart 2019 döneminde 40 proje üstlenilmiş. Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2019 ilk çeyreğinde üstlenilen projelerin toplam tutarı 1 milyar 287 milyon dolar. Geçen yıl aynı dönemde üstlenilen proje sayısı 32, tutarı ise 3,4 milyar dolar seviyesinde.

Türkiye Müteahhitler Birliği, 2019’un “10 bininci projenin üstlenildiği yıl” olması için çalışıyor. Mart 2019 itibariyle 1972’den bu yana üstlenilen proje sayısı 9 bin 669. Türk müteahhitler yurt dışında 2017’de 295, 2018’de 287 proje üstlendi. Küresel ortamın elverişli olduğu dönemde yıllık üstlenilen proje sayısı 400-600 arasında değişiyordu.

Yine Ticaret Bakanlığı verilerinde,  küresel inşaat sektörü büyüklüğünün 2030’a kadar ortalama 3,9 büyüyerek 17,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Ocak-Mart dönemi itibariyle Türk firmaların yurt dışında iş üstlenmesinin sayısal olarak hızlandığına dikkat çekilen değerlendirme notunda 2018 itibariyle yeniden yükseliş trendi yakalandığı belirtildi.

,

Değerlendirme notunda bir diğer önemli husus; yurt dışı müteahhitlik hizmeti üstleniminin inşaat malzemesi ihracatına etkisi… 2018’de 20,7 milyar dolar inşaat malzemesi ihracatı yapıldığı hatırlatıldı.

Bütün bunlara paralel Türk müteahhitlerin yurt dışı müteahhitlik gelirinin 2030 yılı hedefi; 50 milyar dolar. Uluslararası pazar payı hedefi ise yüzde 7.  Bu süreçte yurt dışı pazarımızın büyük bölümünü oluşturan Rusya, Libya ve Irak’ta geçen yıllarda yaşanan kaybı dengeleyebilmek için yeni pazar arayışları yoğun olarak sürdürüyor. Sahra Altı Afrika, Hindistan, ASEAN Bölgesi ve Latin Amerika  birkaç yıldır yakından takip ediliyor. Bu yıl ise Sahra Altı Afrika ülkelerine daha fazla yoğunlaşıldı.

Önümüzdeki günlerde Rusya ve Irak yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından önemini koruyacak. Libya’daki son gelişmeler ise yakından izleniyor. Sahra Altı Afrika ülkeleri, sahip olmaya başladıkları istikrarla başta altyapı projeleri olmak üzere birçok konuda yatırım programları başlatmak. Firmalar bunlarla yakından ilgilenmekte; Etiyopya, Ekvator Ginesi, Senegal ve Sudan gibi ülkelerde önemli işler üstlenildiği görülüyor.

Bu yıl müteahhitlik hizmetlerinde “Her şey çok güzel olacak” gibi görünüyor.