RAPOR HAFTASI…

SEDA-15

Bu hafta farklı kurumların raporlarını okuma fırsatı buldum. Bu raporların dördündeki satır aralarında yakaladığım başlıkları bugün sizlerle paylaşmak istiyorum. Öncelikli olarak IMF geçtiğimiz hafta sıkı önlemlerin ekonomik toparlanmayı hızlandırabileceği mesajı ile ön plana çıktı.

Hazırladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Ekim 2020 Büyük Karantina: Ekonomik Etkiyi İnceleme Çalışması’nda ekonomik faaliyetin “dramatik” şekilde daraldığı kaydedildi.

Politika yapıcılara uyarı yapılan Raporda, “Ekonomik daralmadan büyük ölçüde karantina önlemleri sorumlu olsaydı, kaldırıldıklarında hızlı bir ekonomik toparlanmanın beklenmesi mantıklı olurdu” denildi. Raporda, politika yapıcıların politika desteklerini kaldırma konusunda dikkatli olması ve ekonomik faaliyeti desteklemenin yollarını düşünmesi gerektiğine vurgu dikkat çekici idi. Raporda karantinaların kısa vadeli ekonomik maliyetleri daha güçlü bir orta vadeli büyümeyle telafi edilebileceği, bunun da muhtemelen ekonomi üzerinde olumlu etkilere yol açabileceği belirtildi.

NAKİT KULLANIMINDAN UZAKLAŞIYORUZ

ING Grubu’nun 13 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği araştırmaya göre, koronavirüs nedeniyle nakit kullanma konusunda tereddüt eden ülkeler arasında Türkiye ilk sırada yer aldı. Türkiye’deki katılımcıların toplamda yüzde 74’ü koronavirüs nedeniyle tamamen veya büyük ölçüde nakit kullanımı konusunda tereddüt ettiklerini belirtirken, Avrupa ortalaması ise yüzde 48 olarak gerçekleşti. Araştırmaya göre Türkiye’deki en büyük değişim toplu taşıma harcamalarında yaşandı. 2017’de katılımcıların yüzde 70’inden fazlası toplu taşıma harcamalarında nakit kullanırken, 2020’de bakiye yüklemelerinin kart ile yapılmasının da etkisiyle bu oran yüzde 48’e kadar düştü. Ayrıca araştırmaya göre Türkiye nakitten uzaklaşmaktan memnun. Türkiye yüzde 38 ile bu durumdan en fazla memnun olan ülke olurken, İspanya yüzde 31 ile ikinci, İtalya yüzde 30 ile üçüncü sırada yer aldı.

ÇALIŞKAN BİR ÜLKEYİZ

Geçtiğimiz hafta Great Place to WorkEnstitüsü, “İş yerinde Stres ve Esenlik: Avrupa’ya Genel Bakış” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 13 Avrupa ülkesini kapsayan araştırmaya göre, 48,5 saatle en fazla mesai yapan ülke Türkiye. Enstitünün farklı sektörlerdeki 900′den fazla kuruluşta çalışan katılımcıyla gerçekleştirdiği araştırma, Avrupa’da haftalık çalışma saatinin 40,4 saat olduğunu ortaya koydu. Araştırmada,stresle başa çıkmada en çok zorlanan yöneticilerin yüzde 63 ile inşaat sektöründe olduğu belirlendi. İnşaat sektörünü yüzde 62 ile finans ve yüzde 60 ile hizmet sektörü takip ediyor. Tabi bu veriler sonrasında soruyorum; Türkiye çok çalışıyor ama verimli çalışıyor mu?