DENİZALTI ELEKTRİK ARIZALARINA ‘ROBOTLA’ MÜDAHALE

UEDAŞ Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü

 

Hizmet bölgesi olan Güney Marmara’da birçok adaya elektrik hizmeti ulaştıran Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi(UEDAŞ), denizaltında oluşabilecek arızalara anında müdahale etmesi için bir robot geliştirdi. Robot arızalara müdahale ederek elektrik kesintilerinin süresini kısaltacak.

3. Uygulama Dönemi diye adlandırılan 2016 yılından 2020 yılına kadar, hizmet bölgesinde 1,3 milyar TL yatırım yapacak olan UEDAŞ, 2017 yılında ise 225 milyon TL yatırım yapmayı planlıyor. Ar-Ge çalışmalarıyla adından söz ettiren UEDAŞ, elektrik dağıtım hizmetinin daha kaliteli sağlanabilmesi amacıyla teknolojik çözümler geliştiriyor. 2016 yılında 1,4 milyon TL Ar-Ge harcaması gerçekleştiren UEDAŞ, 2017 yılında bu rakamı 2.4 milyon TL’ye yükseltmeyi hedefliyor. UEDAŞ bu çalışmaların sonunda ortaya çıkan buluşları, patent ve faydalı model başvurularıyla tescilliyor.

YILSONUNDA DENİZALTINA İNECEK

Ankara’da ekonomi muhabirleri ile biraraya gelen UEDAŞ Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü, Marmara, Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik, Gökçeada ve Bozcaada adalarında yaklaşık 30 bin civarında müşteriye elektrik hizmeti sağlandığını, yaz aylarında bu sayının 300 bine ulaştığını belirtti. Bölgeye kaliteli ve kesintisiz enerji hizmeti sağlamak amacıyla yeni bir Ar-Ge projesine imza attıklarını kaydeden Gümüşlü, “Denizaltı Robotu, ana kara ile adalar arasında elektrik iletimini sağlayan denizaltı kablolarında oluşabilecek arızaları çok kısa sürede tespit ederek müdahale edilebilecek. Denizaltı Robotu, UEDAŞ ekipleri tarafından uzaktan kumanda vasıtasıyla rahatça kontrol edilebilecek. Robot, tüm bunların dışında bakım onarım gibi daha başka fonksiyonel görevlerde de kullanılabilecek” dedi.

MUHTEMEL ARIZALAR KONUSUNDA UYARACAK

Denizaltı Robotu’nun muhtemel arızalar konusunda da kamera görüntüleri ile merkeze bilgi aktaracağını ifade eden UEDAŞ Genel Müdürü Gümüşlü, “Üzerinde termometre, kısmı deşarj ve kamera bulunan cihaz üzerindeki verileri merkeze ileterek hat üzerinde oluşabilecek muhtemel arızaları yapılacak çalışmalarla önlemiş olacak” dedi. Gümüşlü bu konuda şunları söyledi:

“EPDK destekli 8 adet projemiz bulunuyor. ‘Otomatik Gerilim Regülatörü Projesi’, ‘Hibrid Haberleşmeli Ölçüm ve Kontrol Sistemi Projesi’ ile ‘Rekleftif Boya Uygulama Projesi’ isimli projelerimiz tamamlandı. Bunlara ek olarak 5 adet projemiz halen devam ediyor. Müşteri memnuniyetini odak noktasına koyan şirketimiz Ar-Ge çalışmalarına hız kesmeden devam edecektir.”

Toplam bütçesi 851 bin TL olan Denizaltı Robotu Projesi, ODTÜ Teknokent’te yer alan Desistek firmasının partnerliğinde hayata geçiriliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) onayladığı ve henüz tasarım ve üretim aşamasında olan robotun prototip cihazının denemelerine önümüzdeki aylarda başlanacak. Pilot Bölge Saha Test Çalışmaları başarıyla tamamlanan Denizaltı Robotu’nun bu yılın sonunda kullanılması planlanıyor.

2016 -2020 yılları arasında toplam 1,3 milyar TL’lik yatırım planı

Başta Bursa olmak üzere Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde 35.501 km² alanda toplamda 2.9 milyon müşteriye hizmet veren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ), 4 il, 55 ilçe, 2221 mahalle ve 636 köy sorumluluk sahasında 2177 personelle 7/24 hizmet veriyor. 2016 yılında 255 milyon TL’lik yatırımı hayata geçiren UEDAŞ, Üçüncü Uygulama Dönemi olarak adlandırılan 2016 ile 2020 yılları arasında toplam 1,3 milyar TL’lik yatırım gerçekleştirecek.