AMBALAJ SEKTÖRÜNE YABANCI İLGİSİ SÜRECEK

GÜNDEME DAİR…

Ambalaj sektöründe son 5 yılda büyük değişim yaşanıyor. Son yıllarda satın alma ve birleşme işlemlerinde azalan iştaha karşın, ambalaj sektöründe artan iç tüketim ve büyüyen perakende sektörünün etkisiyle yabancı ilgisinin yoğun bir şekilde sürdüğü görülüyor.

Tüketim sektöründe büyüme beklentilerine paralel yabancı ilgisinin son yıllarda arttığı ambalaj sektöründe Korozo Ambalaj’ın özel girişim sermayesi Actera Group tarafından satın alınmasının ardından, kaynaklar, Bedminster Capital’in de Propak Ambalaj’daki yüzde 80 hissesinin satışı için yetki verdiğini söylediler.

Kaynaklar Propak’ın satış sürecinde aralarında Avrupalı Constantia Flexibles’ın da olduğu dört alıcı grubun ilgilendiğini ve satışın yakın zamanda tamamlanmasının beklendiğini kaydetti.

Sektörde; Etapak Özgörkey Holding bünyesinde bulunuyor. Yüzde 85′i 340-360 milyon dolar aralığında bir rakama Actera Group’a satışı tamamlanan Korozo’nın yanı sıra, 2016′da Gözde Girişim’in GOZDE.IS dolaylı bağlı ortaklığı Farmamak Ambalaj’ın tamamı Alman Klöckner Pentaplast Group’a 46 milyon dolara satılmıştı. Yine geçen sene ambalaj sektöründeki diğer bir satın alma da Güney Afrikalı ambalaj şirketi Mondi’nin Kalenobel’in yüzde 90 hissesini 90 milyon Euro’ya satın alması oldu.

Sektörde son 10 yılda gerçekleşen diğer satın almalar arasında Avusturyalı Dunapack’ın Dentaş’ı, Güney Afrika şirketi Mondi’nin Tire Kutsan’ı, Constantia’nın Asaş’ı, Avustralyalı Amcor’un da Ratopak Ambalaj’ı satın alması yer almıştı.

Herhangi başka bir sektörde bu kadar seri bir alım görülmedi.  Türkiye’de 2016 verilerine göre sadece oluklu mukavva kağıt tüketimi 2.6 milyon ton, ambalaj satışları ise 2.02 milyon tona ulaştı. Ambalaj; tüketim ve perakendenin ayrılmaz bir parçası ve yabancı ilgisinin de bu alana ilgisinin süreceği aşikar…

Türkiye’de en büyük ilk dört firmanın 3’ü yabancı menşeli firmalar olduğunu görüyoruz. Ayrıca orta ölçekli orta ölçekli iki firmada yabancı şirket ortaklı olarak faaliyet gösteriyor. Bütün bu değişimin son 5 yıl içinde gerçekleştiği görülüyor. Dolayısıyla yabancılar sektörün önünün açık olduğunu görüyor ve yatırıma devam diyor.

En son Ocak 2017’de Dunapack, Camiş’in Eskişehir’deki oluklu mukavva fabrikasını satın alarak bünyesine kattı. Toplam sektörün yüzde 30’unun yabancılar tarafından temsil edildiğini söyleyebiliriz. Türkiye’nin yaşamış olduğu ekonomik ve siyasi olumsuzluklar sebebiyle durgun geçen 2016’nın ardından 2017 yılında sektörün güçlü bir büyüme kaydedeceği düşünülmekte. Öte yandan alışveriş alışkanlıklarının değişmesi ve e-ticarete artan talep sektörünün de son yıllarda gelişiminde önemli bir faktör oldu.

Ambalaj sektöründeki hareketliliğe karşılık, Türkiye’deki birleşme ve satın alma (M&A) işlemleri ise 2016 yılında yüzde 53 düşüş ile 7 milyar dolara geriledi. Yabancıların gerçekleştirdiği işlemler de 2.5 milyar dolar ile 2009′dan bu yana ki en düşük seviyeye indiği görülüyor.