HAZIR YEMEK MENÜLERİNE GİRİP, ÜRETİMİN GÖZDESİ OLDU

GÜNDEME DAİR…

Türk toplumu olarak bakliyat tüketimini seviyoruz. Son yıllardaki kent yaşamı bunu bir nebze azaltsa da, özellikle sağlıklı yaşam başlığının ön plana çıkması ve hazır yemek menülerine bakliyatın girmesi yine gözde olmasını beraberinde getirdi. Ancak yıllarca üretim ve ihracatta önemli bir ülke konumunda olan Türkiye’de, son yıllarda üretimde kan kaybı yaşıyor.
Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ olarak ilan edildi. Bununla beraber özellikle bakliyat üretimine yönelik uygulanan destekleme programları dikkat çekti.
Bu bağlamda Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, baklagil üretimine olan desteğini yüzde 50 oranında artırdı ve kilogram başına 20 kuruş olan desteğini 30 kuruşa çıkardı. Sektör temsilcileri, bu sayede üretimin yüzde 40 artış artması ve 1 milyon tonun üzerine çıkmasını bekliyor.
RAKAMLARLA BAKLIYAT SEKTÖRÜNDE DURUM
* Türkiye, dünyada en fazla bakliyat üreten ülkeler arasında ilk 10′da yer alıyor.
* 2016′nın tüm dünyada ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edilmesi Türkiye’de üretim ve ihracatın artması beklentisini doğurdu.
* 1990′lı yıllarda 20 milyon dekar olan Türkiye’deki bakliyat ekim alanları yetersiz ve üreticinin bakliyat ekiminden uzaklaşmasıyla günümüzde 7.4 milyon dekara kadar gerildi.
* Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçiyi bakliyat üretimine teşvik etmek için 2015 yılında bakliyata olan pirim desteklerini yüzde 100, 2016 yılında ise yüzde 50 oranında artırdı.
* Desteklerdeki yetersizliğe vurgu yapan birlikler, Türkiye’de tarım destekleri için 2006 yılında çıkarılan kanundaki karara uyularak, tarımın desteklenmesine ayrılan payın milli gelirin 100′de birinden az olmamasını talep ediyor.
* Bugün itibarıyla dünya genelinde 800 milyon kişi açlık sınırında bulunuyor.
YEŞİL MERCİMEK BÜRÜCÜS’E TAKILIYOR
Ancak Orta Anadolu’da yetişen yeşil mercimekte bürücüs denilen bir böceğin oluşumu engellenemediğinden yeşil mercimek ekimi uzun yıllardır yapılmıyor. Mücadele edilemediği için de Türkiye’de mercimek üretiminin neredeyse hiç kalmadı. Dolayısıyla Türkiye, yeşil mercimekte tamamen ithalatçı ülke konumuna geldi. Artık Türk mercimeğinin yerini Kanada mercimeği aldı. Özellikle yeşil mercimeğin üretiminin Doğu Anadolu’ya taşınması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, üretimin Erzurum ve çevre illerde yapıldığını ve olumlu sonuçlar alındığını ifade ediyorlar.
HUMUS, NOHUTU GENE YILDIZ YAPTI
Nohut üretimi ve ihracatında yıllarca söz sahibi olan Türkiye, maalesef bu konudaki gücünü de kaybetti. Ancak son yıllarda özellikle humus tüketiminin artması ve bu besinin tercih edilir olması nohuta olan ilgiyi yeniden arttırdı.
Bakanlıkta 2017 yılı hasadıyla tohum desteği vermeye başladı. Bunun nohut üretimini arttırması bekleniyor. Bu gelişme sektör tarafından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ancak alternatif tohum çeşitlerinin de geliştirilmesi önem taşıyor.