KAĞIT SANAYİNDE ÖNCELİK KATMA DEĞER YARATMAK

SEDA GÖK

GÜNDEME DAİR…

 

 

Kağıt ve kağıt ürünleri üreticisi olan fabrikalar, Türkiye’nin beyaz kağıt ihtiyacının yüzde 30’larını karşılıyor. Özellikle hurda kağıttan elde edilen karton, kraft, mukavva gibi ürünleri ihraç ederek 2023 yılına kadar 35 milyar Euro’luk katma değer yaratma hedefindeler.

Bugün ülkelerin kalkınmışlık göstergelerinden birisi de kişi başına kâğıt-karton tüketimi. Dünya kağıt-karton üretimi toplam 390,7 milyon ton düzeyinde.

Kişi başına kağıt tüketim oranlarına bakıldığında Finlandiya, Belçika, Danimarka, Hollanda ve Almanya’da 200 kilogramın üzerinde, Yunanistan’da 62 kilogram. Türkiye’deki kağıt kullanım istatistiklerini incelediğimizde net atık kağıt kullanım oranı yüzde 71.1, net atık kağıt geri dönüş oranı ise yüzde 41,8 düzeyinde.

HURDA KAĞIDIN ÖNEMİ ARTIYOR

Kağıt ve kağıt ürünleri üreticisi olan fabrikalar, Türkiye’nin beyaz kağıt ihtiyacının yüzde 30’larını karşılıyor. Özellikle hurda kağıttan elde edilen karton, kraft, mukavva gibi ürünleri ihraç ederek 2023 yılına kadar 35 milyar Euro’luk katma değer yaratma hedefindeler.

Ağaç mamulleri ve orman ürünleri kaleminin alt grubu olan kağıt ve karton ihracatı 2011 yılında 1.5 milyar dolara ulaştı. Kağıt sektörü üreticileri ve ihracatçıları, cari açığın azalması için katkı sağlamayı amaçlarken atık kağıdın geri kazanma oranının artırılmasının bu hedefe ulaşmada büyük önemi olduğuna dikkat çekiyor.

2011 yılında 3.4 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektöründe alt gruplardan biri olan kağıt ve karton ihracatı 1.5 milyar dolara ulaştı. Sektörün, sertleşen rekabet ortamında her pazarı değerlendirmesinin önemini vurgulayan sektör temsilcileri, ihracatın artması için mevcut pazarların genişletilmesi ve uluslararası pazarlarda her bölgede etkin olabilmek için yurtdışı tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiği görüşünde birleşiyor.

1.5 milyon ton kurulu kapasitesi ile dünya kâğıt-karton üretiminde 25’inci sırada yer alan Türkiye’de, 5,1 milyon ton kağıt-karton tüketimi ile 16’ncı ve 68,6 kilogram kişi başına kağıt-karton tüketimi ile de 50’inci sırada. Tüketimde 16. sırada ve üretimde 25. sıralarda olmak Türkiye’nin net kağıt-karton ithal eden bir ülke konumunu ortaya koyuyor.

GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİ

Türkiye’nin yıllık 4.2 milyon tonluk kağıt tüketiminin yüzde 50’sinden fazlasını ithal eden sektör, uzun vadeli stratejik hedef belirlemek zorunda. Sektör, Avrupa’da en büyük sürdürülebilir enerji üreticisi olarak kabul edilirken Türkiye’de küresel rekabet için büyük miktarlarda geri dönüşümün önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Gelecek 40 yılda hangi ülkelerde alıcı ve satıcı olabileceğinin tespit edilmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, “İhracat ve dış pazar stratejisi bugünden okunmaya başlanmalı” diyor.

Türkiye’nin dış pazarlara gönderdiği paketlenebilir sanayi ve tarım ürünlerinin yüzde 90′ının, AB ülkelerinde kabul gören kalite ve standartlara sahip oluklu mukavva ambalaj kutularıyla ihraç edildiğini dile getiren temsilciler, Türkiye’nin en önemli sorunu olan cari açığın kapatılmasında var güçleriyle çalışarak 2023 yılına kadar toplam 35 milyar Euro’luk katma değer yaratmayı hedefliyor.

ATIK KAĞITLARIN TOPLANMASI MEVZUATLA DESTEKLENMELİ

Gelir seviyesi arttıkça kişi başına kâğıt tüketimi de artıyor. Hammadde ve enerji maliyetlerinin yabancı rakiplere kıyasla yüksek olması sıkıntı yaratıyor. Atık kağıtların sınıflandırılarak toplanması konusunun mevzuatla desteklenmesi gerektiğinde birleşen sektör temsilcileri, AB ülkeleri, özellikle Kuzey Avrupa ve Rusya’nın düşük enerji ile hammadde maliyetleri, Uzakdoğu’nun ise kalitesiz hammadde, düşük enerji ve işçilik maliyeti ile ürettiği kağıt ürünlerinin yerli pazarı zorladığını söylüyorlar. Sektör, toplama sıkıntısı atık kağıdı ithal etmek zorunda kalıyor.