BÖLÜNMÜŞ YOLLARDAN 16.8 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLADIK

GÜNDEME DAİR…

Bir ülkenin gelişimini tetikleyen en önemli unsurlar; yatırım, ticaret ve ulaşım zincirinin sağlıklı çalışması… Bu üç unsur aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma için anahtar kelimeler olarak görülebilir. Ancak bütün bunların temelinde ulaşım var.

Artık günümüzde sadece ulaşım altyapısının olmasının da yeterli olmadığını görüyoruz. Günümüzde tüm dünyada ön plana çıkan güvenli, dakik, daha kısa sürede ve konforlu ulaşım hizmetleri. Bu nedenle lojistik hizmetleriyle desteklenen ulaştırma türlerinin bütünleşmiş bir şekilde işletimini, verimli ve etkili bir ulaştırma altyapısı oluşturulmasını ve ulaştırma türlerinde güvenliği öne çıkaran sürdürülebilirlik kavramını da göz önünde bulundurarak çevreye zararı en aza indirgeyen ulaşım sistemlerinin uygulanması gerekliliği ortaya çıktı.

Yolcu ve yük taşımacılığı hizmetlerinde artan talebin daha etkin, ve çevreci bir şekilde karşılanması amacıyla geliştirilen Akıllı Ulaşım Sistemleri, tüm ulaşım modlarının da bir arada kullanılmasına olanak sağlıyor.

Bu kapsamda Ulaştırma Bakanlığı Türkiye’nin 2023 ve 2035 ulaştırma vizyonu kapsamında, tüm ulaşım altyapısı ve hizmetlerinin ticari, ekonomik, sosyal ihtiyaçları karşılayacak şekilde düzenlenmesi ve hizmet kalitesinin arttırılıp maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olması için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmaya odaklandı.

Türkiye’nin yol karnesine baktığımızda 2003 yılına kadar 6 bin 101 kilometre uzunluğuna ulaşan bölünmüş yol ağının bugün 25 bin 350 kilometreye ulaştığını görüyoruz.

Eskiden altı il birbirine bölünmüş yol ile bağlıyken, şu anda 74 ilin birbirine bağlı durumda. Bu sayede kafa kafaya çarpışma riskini ortadan kalkıyor. Yine yolların geometrik standartlarını yükseltmek amacıyla 50 kilometre olan tünel uzunluğunu 14 yılda 350 kilometrenin üzerine çıkarıldı. 311 kilometre olan köprü uzunluğu, 520 kilometreye çıkarıldı. Yaklaşık 2 bin 400’e hemzemin geçitte ray devreli otomatik bariyer tesisi ile yaklaşık bin 400 kaza kara noktası ve kaza potansiyeli yüksek kesim olmak üzere toplam 3 bin 800’e yakın noktayı iyileştirildi.  

Son dönemde yollardaki yatay ve düşey işaretlemeye önem verildi. Gelişmiş ülkelerde bulunan affeden yol uygulamaları ülkemizde de uygulanmaya başladı. Hız yönetimi, yolların geometrik standartlarının düzenlenmesi, oto korkuluklarda enerji sönümleyici sistemlerinin uygulanması, yoldan çıkan araçların tekrar yola dönüşlerinin sağlanması, acil kaçış rampaları gibi affeden yol sisteminin başlıca uygulamaları yaygınlaştırıldı.

Öte yandan Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre; sadece bölünmüş yollardan 2016 yılında yakıt, zaman ve diğer bileşenlerden toplam 16.8 milyar TL tasarruf sağlandı. Bölünmüş yollar, toplam yol ağının yüzde 40’ını oluşturmasına karşın, bütün yol ağında hareket eden trafiğin yaklaşık yüzde 80’ine hizmet verir durumda. Bu noktada da bölünmüş yollarla birlikte, akıllı ulaşım sistemleri sayesinde son 10 yılda karayolunda kaza yerinde ölümler yüzde 60 azaldı. Ancak bu çalışmalarla kazanılan sadece kaza oranlarının azalması olmadı. Seyahat sürelerini kısaltan bu çalışma, zamanı daha etkin kullanmayı sağladı. Bununla beraber, dışa bağımlı olduğumuz enerji tüketiminin azalmasını sağlayarak, maddi kazanımlarda bulunduk.