GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNE NE KADAR HAZIRIZ?

SEDA GÖK

GÜNDEME DAİR…

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), geçtiğimiz günlerde 2017 Yılı Üçüncü Çeyrek Pazar Verileri Raporu’nu açıkladı. Raporu incelediğimizde mobil abone sayımız 77,8 milyon olurken; mobil abonelerin yaklaşık 63 milyonu 4.5 G aboneliğini tercih ettiğini görüyoruz. Ülkemizde 4.5G’nin 1 Nisan 2016’da başladığını düşündüğümüzde 1,5 yıl içinde yaygınlaşma hızı dikkat çekiyor. Ayrıca M2M abone sayısı ise 4,3 milyona ulaşmış durumda.

Ülkemizde en hızlı gelişen hizmet genişbant internet hizmeti… 4.5G’nin başarısının da etkisi ile toplam genişbant internet abone sayısı 67,9 milyon oldu. Bu sayının 11,4 milyonu sabit abone, 56,5 milyonu mobil abonelerden oluşuyor. Bir yıl önceki abone sayıları ile kıyaslandığında toplam internet abone sayısının yaklaşık yüzde 20 arttığı görülüyor. Buradaki artışın önemli bir kısmının mobil cepten internet, kablo internet ve fiber internet aboneliklerinde gerçekleşti.

Mobil veri kullanımında gelinen noktaya bakıldığında ise 4.5G hizmeti başlamadan önce 1,6 GB olan aylık ortalama mobil veri kullanımı, 2017’nin üçüncü çeyreğinde tüm mobil aboneler için aylık ortalama 3,2 GB’a çıktı. Bu rakam cihazı ve SIM kartı 4.5G uyumlu aboneler için 6,5 GB oldu. Sabit internet abonelerinin data kullanımı daha da artarak aylık ortalama kullanım 87,2 GByte’a ulaştı. Öte yandan ülkemizde fiber altyapının gelişimi ile fiber internet abone sayısı hızla artıyor. 2017 yılı üçüncü çeyreği sonu itibariyle fiber altyapı üzerinden internet alan abone sayısı 2,2 milyona yaklaştı.

Dijital dönüşüm çağında yaşanan gelişmelerin sonucu olarak birçok yeni kavram ve teknoloji de hayatımıza girdi. Bunlardan birisi de IoT /nesnelerin interneti diye söz ettiğimiz kavramdır. IoT cihazları canlıların ve diğer nesnelerin hareketlerini izleme, konum bulma, sağlık, üretim, akıllı evler, şehirler gibi pek çok alanda kullanım alanı bulmakta ve kimi zaman insan müdahalesi dahi olmadan diğer cihazlarla iletişim kurarak karar verme sistemlerinde bile kullanılmakta. 2022 yılına kadar 14 milyar IoT cihazının çeşitli alanlarda kullanılacağı öngörülüyor. Tabi bu denli fazla cihazın ürettiği verilerin de işlenebilir olması gerekiyor. Bu noktada bir teknolojinin başka bir teknolojinin sonucu olmasına en güzel örneklerden biri büyük veri analizidir. 2020 yılında veri boyutunun günümüze göre %4300 artış göstereceği öngörülüyor.

Rapora göre dünyadaki dijital veri havuzunun yüzde 90’ının son üç yıl içinde ortaya çıktığı, 2020’de kişi başına 5.2 terabyte bilginin üretileceği ve toplamda 40 zetabyte verinin dolaşımda olacağı tahmin edilmekte. Bugün dünyada; 5 milyar mobil telefon, 2 milyar internet kullanıcısı, kullandığımız cihazlarda/nesnelerde 66 milyar sensör, video/dijital/BT teknolojileri kullanılarak izlenen 13 milyar güvenlik olayı var.

Bu yaşananlar beraberinde yapay zekâyı da gündemimize taşıyor. 4. Sanayi Devrimi açısından yapay zekânın öneminin iyi anlaşılması gerektiği aşikar. Bununla birlikte işgücü, şeffaflık, sorumluluk, hesap verebilirlik, güvenlik gibi alanlarda yapay zekâ uygulamalarının politika belirleyiciler için yeni politik ve etik yaklaşımları da beraberinde getireceği görülmekte. Ancak her şeye rağmen teknoloji dünyasının yapay zekâ yazılımlarına gün geçtikçe daha fazla bağlanacağını düşünülüyor. Önümüzdeki günlerde yapay zekâ hepimizin özellikle de politika belirleyicilerinin üzerinde daha fazla mesai harcamaları gereken bir konu haline gelecek. Öyle ki; ünlü fizikçi Stephan Hawking’e göre yapay zeka insanlardan daha üstün bir noktaya gelecek ve insanları ortadan kaldıracak!..

Geleceğin teknolojileri arasında gösterilen Nesnelerin İnterneti, büyük veri, robotlar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, yapay zeka, dronelar, 3 Boyutlu Yazıcılar ve Blockchain teknolojilerine karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor.

Teknoloji ile ilgili pek çok kurum ve kuruluş, bu konuya son derece önem vermekte ve çok büyük yatırımlar yapmakta.

Özellikle girişimcilerin yatırımlarını yaparken ve stratejilerini belirlerken bu konuları göz ardı etmemeleri önemli. 2030′da en güçlü ekonomiler arasında gösterilen Türkiye için bu çok önemli…