KOBİ’LER E-TİCARETİN NERESİNDE?

GÜNDEME DAİR…

Bugün Türkiye’de internet kullanan her üç kişiden biri online alışveriş yapıyor. Türkiye yüzde 58’lik internet ve yüzde 84’lük akıllı telefon kullanımıyla e-ticaret sektöründe en fazla potansiyel taşıyan ülkeler arasında gösteriliyor.

Globalde 2016 yılında mobil e-ticaret payı yüzde 44 iken Türkiye’de ise bu oran yüzde 20 mertebesinde… İlginç bir diğer veri ise Türkiye’de her 100 cep telefonu kullanıcısından 31’i mobil alışveriş yaparken, bu oran Almanya’da 26, Japonya’da 30, Fransa’da 19 olduğu belirtiliyor.

Türkiye’deki potansiyeli gören yabancı firmalar iç pazardan pay alma hazırlığında… Ayrıca mobil uygulamalar üzerinden yapılan ziyaretlerin web’e kıyasla satışa dönüş oranında da ciddi artış var.  Mobil uygulamaların kolay kullanılabilir olması ve iyi bir mobil uygulama geliştirilmesi, yeni dönemde mobilden satışa dönüş oranını artırmak ve internetten alışverişin kolaylığını desteklemek adına e-ticarettin gelişimi için önemli bir olgu olarak gösteriliyor.

Bu süreçte lojistik de bazen bir avantaj bazen de dezavantaj olarak firmaların karşısına çıkıyor. Sektörün kanaat önderlerinin değerlendirmelerine göre; lojistik süreçlerini doğru yönetmeyen firmaların müşteri memnuniyetini yakalaması mümkün olmadığını ve bunu yakalamayan firmaların da varlığını sürdürebilmesinin oldukça zor olduğunu vurgulanıyor.

Türkiye’de e-ticaret hacmi 2017 yılında 31 milyar TL’yi aştı.  2012’de 189 TL olan ortalama sepet büyüklüğü 2017 yılının ilk çeyreğinde 278 liraya ulaştı. E-ticaret büyürken aynı zamanda perakende sektörünü de büyütüyor. Bugün itibariyle Türkiye’de perakende sektörünün yaklaşık 700 milyar TL büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. 2018 yılında bu rakamın yaklaşık 900 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. E-ticaret sektörü ise 2017 yılında geçmiş yıllarda olduğu gibi büyümesini sürdürerek, yaklaşık 50 milyar TL hacme ulaştı.

Sektördeki diğer bir dikkat çekici veri; 2017 yıl sonu için hedeflenen günlük 1 milyon işlem hedefini üçüncü çeyrekte yakalamış olması idi.  Bu rakam, 2016 yılında 847 bindi. Bankaların bir süre önce açıkladıkları verilere göre 2017 yılı ilk 3 çeyrekte internetten kredi kartı, EFT ve kapıda ödeme seçenekleri ile yapılan günlük parasal işlem adedi 1 milyon 30 bine ulaştı. Ödemelerin ise yüzde 85’inin kredi kartı, yüzde 11’inin kapıda ödeme, yüzde 4’ünün de EFT-havale yoluyla yapıldı.

Tabi bütün bu gelişmelerin KOBİ’lere ve esnafa yansıması nasıl oluyor diye baktığımızda sisteme klasik perakendecilerin de dâhil olması çok önemli…  Türkiye’de e-ticarette istihdamın yaklaşık yüzde 80’ini KOBİ’ler oluşturuyor. Ancak KOBİ’lerin yüzde 1.7’si e-ticarette faaliyet göstermesine rağmen söz konusu ticaretten nerdeyse hiç pay almadığı ifade ediliyor. Sadece e-ticarette değil, iç süreçlerinde de KOBİ’ler arzu edilen düzeyde bulunmuyor. Bu nedenle, KOBİ’lerin dijitalleşme konusunda gerekli adımları atmalarını teşvik edecek ve gerçekleştirilecek projeler için tasarımdan uygulamaya kadar firmalara yön verebilecek programların devreye alınması e-ticaretin gelişimi için önem taşıyor.