ÖZGÜRLÜĞÜM ‘VERGİ’YE TAKILIYOR!

SEDA GÖK

GÜNDEME DAİR…

Türkiye’de haberleşme bedelleri kadar haberleşme cihazlarının bedelleri de çok yüksek. Ülke olarak pek çoğumuz kullanmadığımız özelliklere sahip cep telefonlarına çok yüksek paralar ödüyoruz ve bu cihazları çok sık değiştiriyoruz. Bu harcamalar aile bütçesi için ağır yük oluşturuyor. Teknoloji alanında yaşadığımız “açlık” bizim gereksiz yüklerin altına girmemize sebebiyet veriyor. Bu nedenle bilinçli tercihler hususunda alışkanlıklarımızı da değiştirmemiz gerekiyor. Aksi takdirde bir zamanlar konuştuğumuz “bilgisayar çöplüğü” ifadesini bir süre sonra cep telefonları için kullanmaya başlayacağız.

Telekomünikasyon alanının düzenleyici kuruluşu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yayınladığı verilere göre ülkemizde 2017 yılı sonu itibariyle bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme gideri yaklaşık 234 TL. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin haberleşme giderinin yıllık 2 bin 813 TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Bu rakamın 622 TL’sini devlete ödenen vergi oluşturuyor.

Ayrıca sabit telefona aylık ortalama 24,87 TL ödeniyoruz. 3 GSM operatörünün abonelerinin ortalama aylık ödemelerinin ise 28,29 TL’ye ulaştığı görülüyor. Sabit internet bağlantısı için ise aylık ortalama 44,56 TL ödüyoruz. Bu giderlerin hepsine yüzde 18 KDV’nin yanı sıra, mobil telefon haberleşme için yüzde 25, sabit telefon haberleşme için yüzde 15, sabit ve mobil internet hizmetleri için yüzde 5 Özel İletişim Vergisi’ni de eklemek gerekiyor. Devlete ödenen toplam 52 TL aylık vergi eklendiğinde, tüm bireyleri cep telefonu sahibi olan 4 kişilik bir ailenin haberleşme gideri ayda ortalama 234 TL’ye, yılda ise yaklaşık 2 bin 813 TL’ye ulaşıyor.

Bir insanın en önemli özgürlüklerinden birisi haberleşmedir. Hatırlayın; 1999 Gölcük Depremi ile hayatımıza geçici olarak giren Özel İletişim Vergisi’ni 19 yıldır ödüyoruz. Bu vergiyi o dönemde yaşanan sıkıntılı sürece destek olmak için ödemeye hiç kimse tepki vermemişti. Ama bugün durum farklı…  Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir vergiden bahsediyoruz. Bu verginin kaldırılma zamanı gelmedi mi?

Öte yandan 2018 yılı Ocak ayında yürürlüğe son torba yasa ile konuşma üzerinden alınan vergi düşürüldü ancak internette yüzde 50 artırıldı. Veri kullanımının her geçen gün katlanarak arttığı göz önüne alındığında bu artışın, kısa ve orta vadede bizlere

önemli bir yük getireceği aşikar. Yaşamımızın vazgeçilmezi olan haberleşme hizmetlerine uygulanan bu yüksek vergi politikaları aile bütçelerini de zorluyor. 2018 yılında hem serbestleşmenin hızlandırılarak rekabetin arttırılması hem de bu vergi yüklerinin hafifletilmesi hususunda devletin gerekli yaklaşımı göstermesi temennisiyle…