ECZACIDA ‘DENKLİK’ TEDİRGİNLİĞİ

 

Mevzuat açığından yararlanarak, Türk Vatandaşlığı alan başta Suriye vatandaşı ve diğer ülke vatandaşlarının eczane açma girişimleri, eczacılık camiasında tedirginlik yarattı.

Eczacılık alanındaki kanaat önderlerinden edinilen bilgiye göre; Türkçe bilmeyen kişilerin denklik aldıkları ve bu durumun uzun vadede sıkıntı yaratacağının altını çiziliyor.

“Denklik çok kolay alınıyor, endişemiz var” mesajının ön plana çıktığı değerlendirmelerde; eczane açmak için çeşitli kanallardan başvuran Suriyelilerin tercümanla gezdiği, Türkçe dahi bilmediği gözlemlerinin yapıldığının altı çizildi. Bu konuda , “Temel düzeyde dahi Türkçe bilmeyen insanlar, nasıl denklik sınavından geçiyorlar bilmiyoruz. Denkliğe konu diplomalarına ilişkin soruşturmalar nasıl yapılıyor o konu da belirsiz” ifadeleri dikkat çekti.

Denklik alan birkaç kişinin Anadolu Üniversitesi’nden denklik aldıkları gözlemlenirken, bu konudaki sınavların aşırı basit tutulması da endişe ile takip ediliyor. Eczacılık, savaş koşullarındaki ülkeler için kritik önemde olduğu belirtilirken,  bu konuda Türkiye genelinde whatsapp grubu kurdukları da ifade ediliyor.

Eczacılığın savaş yaşanan Suriye’deki koşullar dikkate alındığında kritik bir iş haline geldiğini, iki ülke arasında ilaç kaçakçılığının kolaylıkla eczane üzerinden yapılabileceği gibi bazı kritik ilaçların da savaşçılar için kullanılabileceğini belirten kaynaklar, Suriye’de yasal engel bulunmadığı için zincir eczanesi olan kişilerin dahi Türkiye’de eczane açmaya çalıştığını bildirdiler.

Konunun ticari istismara da yol açabilecek içerikte hassas olduğunda birleşilirken;  “Çok sayıda katılımcılı Whatsapp grupları kurulmuş. Türkiye dışında yaşayan Suriyeliler bu kapsama giren eczacıları arıyorlar. Amaçları da, Türkiye’de eczane açıp, sonra devredip, devretme ücretini de kendi yaşadıkları ülkede sermaye olarak kullanmak” tespitleri dikkat çekti.

TİTCK’nın yayımladığı genelgenin şimdilik yabancıların eczane açma furyasını engellediğini ancak konunun tam çözümü olmadığını belirten eczacılık sektörünün temsilcileri, “Öncelikle denklik sınavları vb. süreçler iyi denetlenmeli. Türkçe bilmeyen birinin o sınavı nasıl verdiğini anlamak imkansız. Elbette eczane açmaya yönelik girişimler de iyi denetlenmeli” görüşünü vurguladılar.

Mevzuat boşluğu…

Türkiye’de 2012 yılında kanun düzenlemesi ile yeni açılacak eczaneler, 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek şekilde merkezi planlamaya tabi hale getirildi. Ayrıca yeni eczane açacak kişilerin 1 yıl stajyer eczacı olarak çalışmış olması şartı konuldu. Kanun, 2012 öncesi eczacılık fakültesini bitirenleri ise bu şartlardan muaf tuttu.  2012 öncesi mezunları için tanınan bu istisnanın kullanılmak istendiğini belirten kanaat önderleri, Türk vatandaşlığı alan Suriyelilerin, denkliklerini aldıktan sonra istisna kapsamında eczane açmaya başladıklarını ve bu kapsamda, Gaziantep, Kilis, Antakya gibi bazı yerlerde eczaneler açılmaya başlaması üzere konunun gündeme geldiğini ve durumun TİTCK’ya aktarıldığını söylediler.