DOĞAL AFETLER VE ÇİFTÇİ…

GÜNDEME DAİR…

 seda kurumsal

Özellikle bu yıl, doğal afetler, çok sayıda çiftçiyi olumsuz etkiledi. Çiftçi, aşırı yağıştan, kuraklığa, selden doluya, don afetinden fırtınaya, hortuma, su baskınına kadar ardı arkası kesilmeyen afetler ile mücadele etti. Meydana gelen yağışlar özellikle tarla ürünlerinde ve açıkta yetiştirilen sebze ve meyvelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasına, ürün kayıplarına yol açtı.

Doğal afetlerden çok sayıda ilimizde, buğday, arpa, fındık, kırmızı ve yeşil mercimek, nohut, kuru ve yeşil fasulye, zeytin, kayısı, üzüm, elma, armut, Antep fıstığı ve ceviz gibi ürünler olumsuz etkilendiğini görüyoruz, okuyoruz.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayından itibaren döviz kurlarında yaşanan dalgalanma ve kura bağlı olarak enflasyonda görülen yükselme de çiftçiyi olumsuz etkiledi. 

Çiftçimizin kullandığı bütün girdilerde, gübresinden, mazotuna, elektriğinden zirai ilacına, sulama ücretlerinden, tohum, yem fiyatlarına kadar hepsinde yüksek fiyat artışları görüldü.

Fiyatlardaki yıllık artış, gübrede yaklaşık yüzde 60’ın, elektrikte yüzde 76’nın, zirai ilaçta ise yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşti. Ayrıca tarımsal kredilerde cari faiz oranlarının yükselmesi çiftçinin finansman maliyetlerinin de artmasını beraberinde getiriyor. Tabii afetlerin üst üste her yıl yaşanması da ertelenen borçların ödenmesini imkânsız hale getirdi. Bu süreçte üretici kesimi kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ediyor. Çünkü vade süreleri de geldi. Bankalar da alacaklarını tahsil etmeye çalışıyorlar. Üreticiler borçlarının bir kararname ile tekrar yapılandırılmasını talep ediyorlar. Çiftçi; yeni finansman imkanlarının verilmesi,  girdi fiyatları makul seviyelere çekilmesini ve desteklerin artırılmasını istiyor.