SÜS BİTKİLERİ SEKTÖRÜNDE ALARM ZİLLERİ

 

seda gök

GÜNDEME DAİR…

İç pazarda en önemli alıcı konumunda bulunan belediyelerin tasarrufa gitmesi, inşaat sektöründeki duraklama dönemi ve son 6 aydır yaşanan pandemi dönemi Süs Bitkileri ve Peyzaj Sektörü’nde sıkıntılı günler yaşamasına neden oluyor.

1.2 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan sektör, bir dönem Avrupa pazarına ihracat yaparak nefes almaya çalışsa da son dönemde yaşanan pandemi sürecinde bu da yaralarını sarmaya merhem olmadı.

Dolaylı yoldan 500 bin kişiye istihdam sağlayan Süs Bitkileri Sektörü, devletten üç önemli konuda destek bekliyor. Tarımsal destek, KDV indirimi, arazi tahsisi ve finansman desteği…Halen 50 bin dekar alanda üretim yapan sektör, kendisi için bir çıkış yolu arıyor.

Bu konuda Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği(SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar ile konuşma imkanım oldu. Dündar, pandemi sürecinde tarım sektörü içinde en çok zararı süs bitkileri sektörünün gördüğünü anlatıyor.

Sektörün pandemiden etkilenme dönemlerini 15 Mart -15 Nisan ve 15 Nisan sonrası olmak üzere ikiye ayırmak gerekiyor. 15 Mart’tan hemen sonra sokağa çıkma yasakları, gümrük kapılarının kapanması ve turizm sektörünün durması özellikle Antalya, Adana ve Mersin’deki üreticileri çok kötü etkilemiş. Ürün serada kalmış. En çok kesme çiçek ve mevsimlik çiçek üreticileri etkilenmiş durumda.

Sektör öyle zarar görmüş ki, üretim yapamama durumuna geldiklerini dinliyorum. Bu nedenle Ziraat Bankası’na borcu olan üreticinin borçlarının bir yıl süreyle faizsiz ertelenmesini istiyorlar. Dündar bu konuda yapılması gerekenleri, “İki yılı ödemesiz, beş yıl ödemeli ve faiz indirimli yatırım kredisi, zarar gören firmalarımıza işletme kredisi olarak tahsis edilmeli. Ayrıca bizim çiçeklerimizi satan perakendeciler de dahil olmak üzere tüm sektörün mücbir sebep düzenlemesinden yararlanması gerektiğini Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara ilettik. Bu önlemler hayata geçmedi ve mücbir sebep kapsamına da alınmadık.  Ülkemizde genel KDV oranı ile süs bitkileri KDV oranı aynı. İkisi de %18. Oysa ki; Hollanda, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde süs bitkilerinin KDV’si genel KDV’nin %30′u dolayında. Ayrıca ülkemizde tarım sektörü içinde KDV’si %18 olan tek sektör biziz. Bu haksızlığın artık giderilmesini istiyoruz. Süs bitkilerinin KDV’si %8 olmalı” diye anlatıyor.

Pandemi ile mücadele sürecinde öncelikleri değişen yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının tekrar alımlara başlaması da çok önemli. Tabii burada önemli olan bir husus yerli bitkileri kullanmaları gerekliliği…