BİR BAKIŞTA RAKAMLARLA İZMİR TURU…

SEDA GÖK TİCARET GAZETESİ ANKARA TEMSİLCİSİ

 

Bu hafta İzmir’i yazacağım. 7 yıl sonra Ankara’dan dönüş yapan bir gazeteci olarak bu şehirde son verilerin ne olduğunu görmek istedim. Son haftalar gerek İzmir Enternasyonal Fuarı gerekse 9 Eylül kutlamaları kapsamında şehrin önde gelen temsilcileri ile bir araya gelme imkânım oldu.  Sizi bugün güncel rakamlarla İzmir turuna çıkaracağım.

İzmir, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan, tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan, Doğu Akdeniz’de önemli bir liman şehri. Akdeniz, Ege ve Karadeniz’in kesiştiği olağanüstü lojistik bir konuma sahip İzmir’den 35 ülkedeki 68 destinasyona direkt uçuş, yurt içinde 21 destinasyona direkt uçuş imkanı bulunuyor. Pandemi nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşansa de eski günler yeniden gelecek.

4.3 milyon nüfusu ile İzmir, Türkiye’nin 3. büyük şehri.

10 üniversitesi ile İzmir, hem ulusal hem de uluslararası öğrenciler için bir eğitim kenti. Bu seneki özel üniversitelere yerleşme oranı yüzde 98.

İzmir’in sahip olduğu ekonomik değerlerin başında 13 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge,  4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi / Teknopark geliyor. Teknoparklarda çalışan 2 bin 851 AR-GE Personeli geleceği şekillendiriyor. 155 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Türkiye’ye rol model oluyor.  30 Tasarım Merkezi ve 90 AR-GE Merkezi bulunuyor. 10 Üniversitede bulunan teknoparklarda 443 firma, 83 Spin-Off  firması hizmet veriyor.  TÜBİTAK Girişimcilik ve İnovasyon Endeksinde 5 Üniversitesi bulunuyor.

İzmir’de 9‘u uluslararası olmak üzere yılda 35 fuar düzenleniyor. Gönül, bu sayının daha da artmasından yana…  Türkiye’nin en eski uluslararası ticaret fuarı: yılda 1,000 katılımcı ve 1.5 milyon ziyaretçiye ulaşıyor.  Dünyanın 3. en büyük Mermer Fuarı bin 180 katılımcı, 6 bin yabancı toplamda 58 bin profesyonel ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Avrupa’nın önde gelen Gelinlik ve Abiye Fuarı “IF Wedding Fashion” İzmir’de düzenleniyor. İzmir’de yerleşik 2 bin 600’den fazla yabancı sermayeli firma ülke ekonomisinin kalkınmasında rol üstleniyor. İzmir, Türkiye ekonomisinin yüzde 6.27‘sini, sanayi üretiminin yüzde 7.32’si gerçekleştiriyor.  Kişi başına düşen GSYİH ise 11 bin 505 dolar.

İzmir ihracatı 2019 yılında 10,2 Milyar ABD doları, ithalatı 7,5 Milyar ABD dolar olarak kayda geçti.  İzmir, 2018 ve 2019 yıllarında ticaret fazlası vererek bu konuda Türkiye’deki ender şehirlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. İzmir’in önde gelen sektörleri otomotiv, petrokimya, tekstil, ayakkabı, ev tekstili, deri ve deri ürünleri, makine, demirçelik, turizm olarak sıralanıyor.

Otomotivde 2019 İzmir ihracatı 648 milyon ile Türkiye’nin sektördeki toplam ihracatının % 2.1‘ini gerçekleştirdi. Petrokimyada  2019 İzmir ihracatı 1.5 milyar USD ve Türkiye’nin sektördeki toplam ihracatının % 7.5‘i bu şehirden yapıldı.

Tekstilde 2019 İzmir ihracatı 1,4 milyar dolar ve Türkiye’nin sektördeki toplam ihracatının % 5,7’sini göğüsledi.  Ülkemizdeki toplam gelinlik üretiminin yüzde 70’i İzmir’de yapılıyor. Bu nedenle de İzmir, Türkiye’nin «gelinlik başkenti» olarak adlandırılıyor.

Ayakkabı da 2019 İzmir ihracatı 62,6 milyon USD ve bu rakam ile Türkiye’nin sektördeki toplam ihracatından % 6,7 pay alıyor. Ev tekstilinde 2019 İzmir ihracatı 188,3 milyon dolar ve Türkiye’nin sektördeki toplam ihracatının % 7,5’i bu şehirden yapılıyor. Makine de bu değerlere baktığımızda 573 milyon USD ihracat ile Türkiye’nin toplam ihracatından % 7,3 pay alıyor.

Tarım ve gıda özelinde baktığımızda ise ayrıcalıklı bir konumu var.  Tütün ihracatında 1.sırada. Ülkemizin tütün ihracatının yüzde 64’ü bu şehirden yapılıyor. Zeytin ve Zeytin Yağı ihracatında yine lider konumda. Ülkemiz ihracatının % 41‘ini göğüslüyor. Kurutulmuş meyveler ihracatında liderliği bırakmıyor ve ülkemiz ihracatının % 31‘ini gerçekleştiriyor.

Su Ürünleri ihracatta 2.sırada, Sütün Başkenti üretimde 1.sırada, İç Mekan Süs Bitkileri üretimde 2.sırada,  Kesme Çiçek üretiminde 1.sırada, Dış Mekan Süs Bitkileri üretiminde 1.sırada yer alıyor.

İzmir ve ilçelerinde 274 tesis, 51 mavi bayraklı plajı ve popüler rüzgar sörfü destinasyonu Alaçatı ile turizm sektörünün göz bebeği konumunda.  UNESCO Dünya Mirasları Listesinde Bergama & Efes turizme değer katıyor.

İşte İzmir böyle bir şehir…