PROJE KOBİ’DEN DESTEK KOSGEB’TEN

DSC_0030

SEDA GÖK-ANKARA

Türkiye genelinde 81 ilde, 88 müdürlük ile hizmet veren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’in yeni hedef kitlesine sunulacak destek ve hizmetlere ilişkin mevzuat çalışmaları 2010 yılında tamamlanmış ve bu yıl içerisinde uygulamaya alındı. Yeni destek mevzuatıyla KOBİ’ler proje bazında desteklenmeye başlandı. Bu kapsamda, 7 adet destek programı oluşturuldu.

2013 yılında KOSGEB Destek Programları kapsamında yaklaşık 33 bin 500 işletmeye 344 Milyon TL destek sağlandı. Sektör dağılımına bakıldığından en büyük payı imalat sektörü alıyor.

İşletmelerin; üretim, kalite ve standartlarını artırmaları, finansman sorunlarının çözümü, istihdam yaratmaları, uluslararası düzeyde rekabet edebilmelerini teminen; yatırım, işletme sermayesi ve ihracata yönelmelerini sağlamak amacıyla KOSGEB KOBİ Kredi Faiz Desteği kapsamında 2013 yılında 343 işletmeye 30 Milyon TL’lik kredi kullandırıldı ve bu kredilerin 4,5 Milyon TL tutarındaki faiz bedeli KOSGEB tarafından karşılandı.

2014 yılında da bu desteklerin uygulanmasına ve hizmetlerin sürdürülmesine devam edileceğine dikkat çeken KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, TİCARET SOHBETLERİ’ne konuk oldu ve soruları yanıtlandırdı:

 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) olarak Türkiye’de kaç ilde, kaç şube ile hizmet veriyorsunuz?  Veri tabanınızda kaç işletme kayıtlı? 

 

KOSGEB; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) teknolojik yeniliklere süratle uyumlarını sağlamak, rekabet güçlerini yükseltmek ve ekonomiye katkılarını ve etkinliklerini artırmak amacıyla 1990 yılında, 3624 Sayılı Yasa ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kamu kuruluşu olarak KOBİ’lere destek ve hizmet sunmak amacıyla kurulmuştur. Başkanlığı Ankara’da bulunan KOSGEB, hizmet ve desteklerin hedef kitleye yerinde sunulmasını teminen 81 ilde, 88 HMM ile ülke sathına yaygın olarak hizmet vermektedir.

Ayrıca, bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin ve inovatif faaliyetlerin desteklenmesi amacıyla üniversiteler, sanayi ve ticaret odaları, teknokent, teknopark vb. kurum ve kuruluşlar ile yapılan işbirlikleri kapsamında Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) sayısı 43’e, yapılan Ar-Ge ve İnovasyon İşbirliği sayısı ise 68’e ulaşmıştır.

Şu an itibarıyla KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı işletme sayısı 736 Bine ulaşmıştır. KOSGEB Çağrı Merkezi hizmeti 2010 yılında işletime alınmıştır. KOBİ’ler ve girişimciler KOSGEB Çağrı Merkezi’ne tüm illerden 444 1 567 numaralı telefon üzerinden erişebilmektedir. KOSGEB Çağrı Merkezi, Türkiye’nin tüm illerini kapsayacak şekilde 7 gün 24 saat, resmi ve dini tatil günleri dâhil olmak üzere hizmet vermektedir.

2011 yılı sonu itibariyle KOBİ’ler, KOSGEB Destek Programları’na internet üzerinden başvuru yapabilmektedirler. 2012 yılı içerisinde KOBİ Tanımı Yönetmeliği’nde değişiklik yapmak üzere KOSGEB koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, TÜİK, TOBB ve TESK’den temsilcilerinden oluşan çalışma grubu tarafından yönetmelik değişikliği çalışması tamamlanmıştır.

Yapılan değişiklik ile, daha önce 25 Milyon Türk Lirası olan Mali bilanço ve Yıllık Net Satış hasılatı üst sınırı 40 Milyon Türk Lirasına yükseltilmiş böylece daha çok KOBİ’nin Devlet desteklerinden yararlanmasına imkan sağlanmıştır.

 

KOBİ’lerin finansmana erişiminde nasıl yardımcı oluyorsunuz?

İdare Başkanlığımız tarafından sağlanan; KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ve Girişimcilik Destek Programları’na başvuruda bulunan, başvurusu Başkanlığımız tarafından kabul edilerek desteklenmesi hususu karara bağlanan İŞLETME’lerin; finansmana erişimlerini kolaylaştırmak ve projelerini iş planında belirtilen zamanda tamamlamalarına yardımcı olmak için amacıyla; “Eş Finansman Kredi Programı” başlatılmıştır. KOBİ’lerimiz, Programa katılan bankalardan, KOSGEB’in destekleme kararı aldığı projelerini ve iş planlarını göstererek daha uygun maliyetlerle kredi almaları mümkündür.

 

KOBİ’lerin teminat sorunlarını da çözüyorsunuz…

 

Evet. İştiraklerimizden Kredi Garanti Fonu A. Ş. ile imzalanan protokol ile, Destek Programlarımız kapsamında geri ödemeli destek alan işletmelere müteselsil kefalet mektubu ile teminat sağlayacaktır. Böylece, işletmelerimizin, geri ödemeli desteklerden yararlanmalarının önündeki en büyük engel olan teminat mektubu sorunları çözülmüş olacaktır. Ayrıca  İSTANBUL RİSK SERMAYESİ GİRİŞİMİ (İVCİ); ülkemizde girişim sermayesi yatırımı yapan şirketlerin gelişimini hızlandırmak ve bu alandaki kapasiteyi arttırmak üzere kurulmuş olan fonlar fonu hüviyetinde bir finansal yapılanmadır. iVCi Fonu, kamu-özel sektör ortaklığı kapsamında; KOSGEB, Avrupa Yatırım Fonu, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Türkiye Kalkınma Bankası’nın ortaklığıyla 13 Kasım 2007 tarihinde imzalanan protokol ile kurulmuştur ve kamu-özel sektör ortaklığına güzel bir örnek teşkil etmektedir.

İVCİ; 2020 yılına kadar İstanbul’un bir risk sermaye merkezi haline geleceği vizyonunu taşımaktadır. Bugüne kadar toplam 8 fona 144 milyon Euro tutarında yatırım yapmıştır. Bunlardan dokuzuncusu G-43 Gelişen Anadolu Girişim Sermayesi Fonu adı altında bölgesel bir fondur. IPA ve [iVCi] kaynaklarından finanse edilen G43 Projesi, Türkiye’nin az gelişmiş bölgelerindeki KOBİ’leri hedefleyen yeni bir girişim sermayesi fonu kurulmasını amaçlamakta olup,  ortalamanın üstünde gelişme potansiyeli gösteren, yüksek kar marjlarına sahip ve faaliyet gösterdikleri sektörlerde güçlü rekabet pozisyonunda bulunan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ’ler) odaklanacaktır.

 

-Laboratuvar hizmetleriniz hakkında da bilgi verir misiniz?

Metal mühendislik malzemelerine yönelik test ve analiz hizmetlerini Ankara OSTİM, Ankara Sincan, İstanbul Anadolu Yakası, İstanbul İkitelli, İzmir, Gaziantep, Bursa, Adana, Konya, Samsun ve Eskişehir Hizmet Merkezi Müdürlükleri bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarlarda hizmet verilmektedir. Diğer malzemelere yönelik test ve analiz hizmetleri ise  Bursa’da Plastik ve Kauçuk Laboratuvarı ve Ankara’da Çevre Laboratuvarında laboratuvar hizmetleri verilmektedir. KOBİ’ler laboratuvar hizmetlerinden piyasa koşullarına göre nispeten daha düşük ücretlerle yararlanabilmektedir.

2013 yılında kaç işletmeye ne kadar destek sağladınız? Bu desteklerin sektörel dağılımı hakkında bilgi verirsiniz?

 

KOSGEB’in yeni hedef kitlesine sunulacak destek ve hizmetlere ilişkin mevzuat çalışmaları 2010 yılında tamamlanmış ve bu yıl içerisinde uygulamaya alınmıştır. Yeni destek mevzuatıyla KOBİ’ler proje bazında desteklenmeye başlanmıştır. Bu kapsamda, 7 adet destek programı oluşturulmuştur.

2013 yılında KOSGEB Destek Programları kapsamında yaklaşık 33.500 işletmeye 344 Milyon TL destek sağlanmıştır. Sektörel dağılıma bakıldığından en büyük payı imalat sektörü almaktadır.

İşletmelerin; üretim, kalite ve standartlarını artırmaları, finansman sorunlarının çözümü, istihdam yaratmaları, uluslararası düzeyde rekabet edebilmelerini teminen; Yatırım, İşletme sermayesi ve ihracata yönelmelerini sağlamak amacıyla KOSGEB KOBİ Kredi Faiz Desteği kapsamında 2013 yılında 343 işletmeye 30 Milyon TL’lik kredi kullandırılmış ve bu kredilerin 4,5 Milyon TL tutarındaki faiz bedeli KOSGEB tarafından karşılanmıştır.

 

2014 yılına yönelik destek programınız nedir? Bu yıl hangi sektörler ön plana çıkacak?

 

2014 yılında da yukarıda bahsi geçen desteklerin uygulanmasına ve hizmetlerin sürdürülmesine devam edilecektir.

 

KOBGEB denilince akla gelen en önemli başlıklardan birisi eğitim. Sizin ücretsiz verdiğiniz eğitim programları sayesinde birçok yeni girişimci kendi iş imkanını yaratma imkanı buldu. Önümüzdeki günlerde bu konuda nasıl bir çalışma programı belirlediniz?

 

2013 yılında girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla KOSGEB, çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde 2.420 adet Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlemiş olup, bu eğitimlere 77 Bin kişi katılım sağlamıştır.

 

KUTU KUTU KUTU

 

 

SEKTÖR*

İşletme Sayısı

Destek Tutarı (TL)

BİLGİ   VE İLETİŞİM

1.426

17.458.796

DİĞER   HİZMET FAALİYETLERİ

1.085

10.963.009

ELEKTRİK,   GAZ, BUHAR VE İKLİMLENDİRME ÜRETİMİ VE DAĞITIMI

136

952.639

İDARİ   VE DESTEK HİZMET FAALİYETLERİ

715

5.866.001

İMALAT

15.368

184.619.887

İNŞAAT

1.904

13.012.480

KONAKLAMA   VE YİYECEK HİZMETİ FAALİYETLERİ

1.466

16.973.935

KÜLTÜR,   SANAT, EĞLENCE, DİNLENCE VE SPOR

6

37.524

MADENCİLİK   VE TAŞ OCAKÇILIĞI

169

1.463.970

MESLEKİ,   BİLİMSEL VE TEKNİK FAALİYETLER

2.537

26.501.974

SU   TEMİNİ; KANALİZASYON, ATIK YÖNETİMİ VE İYİLEŞTİRME FAALİYETLERİ

130

1.140.142

TOPTAN   VE PERAKENDE TİCARET; MOTORLU KARA TAŞITLARININ VE MOTOSİKLETLERİN ONARIMI

8.263

62.215.571

ULAŞTIRMA   VE DEPOLAMA

297

1.961.059

GENEL   TOPLAM

33.502

343.166.986

*Tematik Proje Destek Programı ile İŞGEM Desteği tabloda gösterilmemiştir.

 

 

KUTU KUTU KUTU 2

 

YENİ DESTEK PROGRAMLARI UYGULAMAYA ALINDI

KOBİ Proje Destek Programı, işletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği destek programıdır. Bu program ile KOBİ’lerde proje kültürü ve bilincinin oluşturulması, işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi ve esnek destekleme sistemine olan ihtiyacın karşılanması amaçlanmaktadır. Bu destek programı kapsamında 150 Bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek sağlanmaktadır.

Tematik Proje Destek Programı, KOBİ’lerin kendi işletmelerini geliştirmeleri ve Meslek Kuruluşları tarafından küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi amacıyla daha fazla proje hazırlamalarının teşvik edilmesi, makro strateji dokümanlarında işaret edilen öncelikler dikkate alınarak belirlenen tematik alanlarda bölgesel ve sektörel ihtiyaçların karşılanması ve KOBİ’lerin uluslararası mevzuat ve önceliklere uyumunun sağlanması amaçlanmaktadır. Bu program kapsamında, proje başına 150.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.

İşbirliği Güçbirliği Destek Programı, KOBİ’lerin işbirliği-güçbirliği anlayışında bir araya gelerek “Ortak Sorunlara Ortak Çözümler” üretilmesi, KOBİ’lerin tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı, finansman başta olmak üzere tek başlarına çözümünde zorlandıkları birçok soruna çözüm bulunması, KOBİ’lerin bir araya gelerek kapasite ve rekabet gücü yüksek işletmelere dönüşmesi, ölçek ekonomisinden yararlanılarak kaynak tasarrufu sağlanması ve KOBİ’ler arasında ortaklık ve işbirliği kültürünün geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu program kapsamında, proje başına 250.000 TL’ye kadar geri ödemesiz, 500.000 TL ‘ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplamda 750.000 TL’ye kadar KOBİ’lere destek verilmektedir.

AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ’lerde AR-GE bilincinin yaygınlaştırılması ve AR-GE kapasitesinin artırılması, mevcut AR-GE desteklerinin geliştirilmesi, inovatif faaliyetlerin desteklenmesi ve AR-GE ve İnovasyon proje sonuçlarının ticarileştirilmesi ve endüstriyel uygulamasına yönelik destek mekanizmalarına olan ihtiyacın karşılanması amaçlanmaktadır. Bu program kapsamında, KOBİ’lerin teknoloji tabanlı projelerinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için proje başına 1 Milyon TL’ye kadar destek verilmektedir.

 Genel Destek Programı, Proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ’ler ile KOSGEB hedef kitlesine yeni dahil olmuş sektörlerdeki KOBİ’lerin de mevcut KOSGEB desteklerinden faydalanması, KOBİ’lerin kaliteli ve verimli mal/hizmet üretmelerinin sağlanması, mevcut KOSGEB desteklerinin revize edilerek daha fazla KOBİ’nin bu desteklerden yaygın şekilde faydalanması, KOBİ’lerin rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek amacıyla genel işletme geliştirme faaliyetlerinin teşvik edilmesi, KOBİ’lerin yurt içi ve yurt dışı pazar paylarını artırmak amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu program kapsamında, KOBİ’lere 215.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.

Girişimcilik Destek Programı, Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, İş Geliştirme Merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu program kapsamında, girişimcilere 30.000 TL geri ödemesiz, 70.000 TL geri ödemeli olmak üzere 100.000 TL’ye kadar KOBİ’lere destek verilmektedir.

Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı, ile gelişme ve büyüme potansiyeline sahip küçük ve orta ölçekli işletmelerin; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmesinin sağlanması, sermaye piyasalarından fon temin edilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır. Bu destek programı kapsamında verilen desteğin üst limiti 100.000 TL olup geri ödemesizdir.

KOSGEB KOBİ Kredi Faiz Desteği Yönetmeliği kapsamında verilen kredi desteği:

KOSGEB, KOBİ’lerin uygun koşul ve vadelerde banka kredilerine erişebilmelerini sağlamak amacıyla geliştirdiği Kredi Destek Programlarıyla KOBİ’lerin bankalardan aldıkları istihdam, yatırım, ihracat kredileri için faiz desteği vermektedir. Kredi Destek Programlarının uygulama detayları, 2004 / 7131 sayılı Bakanlar Kurulu kararına istinaden bankalarla imzalanan protokoller ile belirlenmekte ve KOSGEB web sitesinde (www.kosgeb.gov.tr) duyurulmaktadır.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>