BİT’E NE YATIRDIK NE YATIRACAĞIZ?

seda kurumsal

 

GÜNDEME DAİR…

Pandemi sürecinde en büyük sıkıntı çocuklarımızın teknolojiye erişimi oldu. Gerek internete gerekse bilgisayar konusunda sıkıntılı günler yaşadık. Devlet kanadından ayrı özel sektörün düzenlediği kampanyalarla çocuklarımıza tablet başta olmak üzere belli imkanların sunulması için çalışmalar yürütüldü. Bende bu gerçekten yola çıkarak bilgi teknolojileri konusunda ne noktayız bir araştırmak istedim.

Bu süreçte de geçtiğimiz günlerde Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın bilgi iletişim teknolojisine(BİT) yönelik kamu yatırımları hakkındaki özel raporunu inceleme imkanım oldu. Raporda; bilgi iletişim teknolojilerine yatırımların 2021 yılı sonunda toplam yatırım ödeneklerinin yüzde 4,2’si olarak gerçekleşmesinin beklendiğini gördüm. Bilgi iletişim teknolojileri(BİT) için bu yıl 5.9 milyar TL yatırım yapılacak.

2021 yılı için öngörülen kamu BİT yatırımlarının sektörler arası dağılımına bakıldığında, İçişleri Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi önemli e-devlet projelerini yürüten kurumlara ait projelerin yer aldığı diğer kamu hizmetleri sektörü yaklaşık yüzde 51’lik payla birinci sırada yer aldığı görülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelere ait yatırımların bulunduğu eğitim sektörü yaklaşık yüzde 23’lük oranla diğer kamu hizmetleri sektörünü takip ediyor.

2021’de öğrencileri sayısal teknoloji ile tanıştırmak olan FATİH Projesi için 1 milyar TL ödenek ayrılmış. Bu proje, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü en pahalı projeler arasında olduğunu hatırlatmak isterim.

Fatih Projesi’nden sonra en büyük pay 226 milyon TL ödenekle bilgi sistemlerinin yenilenmesi ve bakımı kalemi için ayrılan ödenek görünüyor. Bu ödenekte acil çağrı sistemlerinin 112’de birleştirilmesine yönelik projeye de ödenek verilecek.

Rapora göre kurum bazında en fazla ödenek ayrılan kurum Milli Eğitim Bakanlığı… MEB’i, 636 milyon TL ile İçişleri, 501 milyon TL ile Emniyet Genel Müdürlüğü, 419 milyon TL ile İçişleri Bakanlığı geliyor. 2021 yılında en fazla BİT yatırımı yapacak kamu kurumlarına bakıldığında ise Fırsatları Artırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH)’, Güvenli Okullar ve “BİLSEM’lerin Altyapısının Güçlendirilmesi” gibi projeler yürütmekte olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın birinci sırada olduğu görülüyor. Acil Çağrı Sistemi (112), Nüfus Hizmetleri Sistemlerinin İdamesi, MAKS Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma ve diğer projeleri ile İçişleri Bakanlığı; Bilgi İşlem Hizmetleri, İstihbarat Hizmetleri projeleriyle Emniyet Genel Müdürlüğü yüksek miktarda BİT yatırımı yapan kurumlar olarak ön plana çıkıyor.

Raporda proje bazında da bilgi iletişim yatırımlarının arttığı ifade ediliyor. Rapora göre 2000’li yılların başında 203 bilgi iletişim yatırım ayrıldı. Buna karşılık proje sayısı 2021 yılında 297’ye çıktı. 2021 fiyatlarıyla 2002 yılında 1.3 milyar TL olan ödenek, 2020’de 5 milyar 888 milyon TL ödeneğe ulaştı. Ödeneklerde son dönemlerde yaşanın hızlı artışın eğitim kurumlarının bilgi iletişim yatırımlarını artırmasının rol oynadığının altı çiziliyor. Raporda bilgi iletişim sektörü yatırımlarının devam edeceği belirtiliyor. Hadi hayırlısı!…