SU OKURYAZARLIĞI!

SEDA-15

 

Gün içinde mail kutusuna bir sürü basın bülteni düşüyor. Bu hafta gelen bir içerik dikkat çekici idi.  Su okuryazarlığı…

Su krizini konuşuyoruz. Bu başlık son dönemde birçok kurum ve kuruluşun öncelikli gündem maddesi oldu. Bu konuda arka arkaya toplantılar düzenlediler. Geçtiğimiz günlerde de Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde 1. Su Şurası gerçekleştirilerek 11 alt başlıkta 66 üniversiteden 141 akademisyen, 38 ulusal sivil toplum kuruluşu, 32 özel sektör temsilcisi ile bu konuda suyun geleceğinin belirlenmesi için çalışma yapıldı. Farkındalık yaratılmaya çalışılıyor ama sinirli bir değnek ile her şeyi değiştirmek mümkün mü?!

Su okuryazarlığı ifadesini sevdim. Bu kavramı her kesime kabul ettirmek gerekiyor. Sanayiden, tarıma, ev kullanımına, çocuklara kadar… Ancak bu konuda en kritik nokta sanırım ağaç yaşken eğilir sözünden hareketle çocuklarımız…

Bu nedenle çocuklarımıza bu farkındalığı daha fazla vermemiz gerekiyor. Aslında kendi yaptığımız hataların faturasını en aza indirmek için mücadele veriyoruz. Evet; “Su okur yazarlığı ilkokul müfredatına girmeli” diyenlerdenim.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı, toplumda suyun bilinçli kullanımı için eğitim seferberliği başlatmaya hazırlanıyor. Bakanlık, su bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması amacıyla anasınıfları da dahil su okur yazarlığı derslerinin ilköğretim müfredatına girmesi için ilgili kurumlarla görüşmelere başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Mart ayında başlatılan 1. Su Şurası kapsamında oluşturulan çalışma gruplarında, suyun bilinçli kullanımına yönelik pek çok adımın atılmasına karar verildi.

El yıkama, diş fırçalama gibi günlük aktivitelerdeki bilinçsiz su kullanımı sebebiyle hane halkı su tüketiminde günlük kişi başı su israfı ortalama 82 litre. Bu miktarı eğitim ile düşürmek mümkün.

Çocuklarımıza suyun değerini anlatmamız gerekiyor. Okulların yanı sıra başta çiftçiler olmak üzere tüm toplumumuzda farkındalık çalışmalarının entegre bir şekilde yürütülmesi gerekiyor.

Bu konuyla ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ve özel sektör temsilcileriyle suyun verimli kullanımına yönelik iş birlikleri yapılması önemli.

Suyumuza sahip çıkarak, geleceğimizi koruma altına almak zorundayız.