TOHUMCUNUN GÖZÜ ‘TORBA YASA’DA

SEDA GÖK-ANKARA

Tohumculuk sektörünün gelişiminde milat olarak kabul edilen 5553 sayısı Kanunu’n günün koşullarına tam cevap verememesi sıkıntı yaşayan üreticiye müjdeli haber Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’ndan geldi.
Mirmahmutoğulları, çimlenme taahhüdü, tohum firmalarından binde üç’lük kesinti ve dört yılda bir genel kurul yapma gibi sıkıntılı başlıkların çözümü konusunda sektör ile işbirliği yaparak gerekirse ‘Torba Yasa’ çıkarmak suretiyle bu sıkıntıları aşmayı hedeflediklerini söyledi.
Mirmahmutoğulları, “Tohumculuk sektörü dinamik bir sektör. Kanun 2 yıl tartışıldı ama çıktı. Ancak sektörü sıkıntıya sokan başlıklar üzerinde birlikte çalışalım. Hangi çözüm rasyonel ise uygulayalım. Çimlenme taahhüdünde düzenleme, binde 3’lük kesintinin makul seviyeye çekilmesi ve birliklerin dört yılda bir genel kurul yapması konusunda mevcut kanunda gerekirse torba bir yasa çıkarıp düzenleme yapalım. Alt birlik ifadesini de eğer mümkün oluyorsa bu torba yasa kapsamında değiştirelim. Ayrıca Tohumculuk sektörü güçlensin, biz de o sektöre daha fazla yetki verelim” dedi.
Türkiye’nin 130 milyon dolarlık tarım ihracatı yaptığını ve kendi bölgesinin ‘gıda ambarı’ olabilecek gerek altyapı gerek teknik gerekse istihdam anlamında potansiyele sahip olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, bununla ilgili çalışmalara Bakanlık olarak destek verdiklerini kaydetti.
Dünyada son yıllarda gıda güvenliğinin öncelikli başlık olduğunu hatırlatan Mirmahmutoğulları, ülkelerin de politikalarını bu doğrultuda belirlediklerine dikkat çekti. Mirmahmutoğulları, “Artık enerji maliyetleri önem kazanıyor. Bugün Çin’in kişi başına et tüketimini bir kilogram arttırması için 10 milyon ton hububat tüketimini arttırması gerekiyor. ABD’nin biyoenerji için kullandığı kaynak ile 400 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabilir. Dünyada 900 milyon insan aç yatıyor. Bir taraftan da obezite sorunu ile karşı karşıyayız. Yani üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor. Gıda konusunda dışa bağımlı olan ülkelerin ciddi mali yükleri vardır. Bu nedenle kendimiz üretelim” diye konuştu.
Son yıllarda tüm dünyada tarım arazisi bulma sorunu yaşandığını ve bu nedenle ülkelerin farklı coğrafyalarda arazi kiralama ya da satın alma yöntemine gittiğini anlatan Mirmahmutoğulları, “Toprak küçülüyor, nüfus artıyor. Bu nedenle tarımda Ar-Ge’ye önem vermeliyiz. Tohumculuğumuzu geliştirmeliyiz. Bu nedenle bitki ıslah hakları kanunu çıkardık. Ar-Ge’cinin alınterinin miras konusu yaptık” dedi.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer ise 5553 sayılı kanunun sektör açısından milat niteliği taşıdığını belirterek, “Kanun 2006 yılında çıktı. O günden beri geçen sekiz yılda bazı maddeler ufak sıkıntılar doğuruyor. Bu konuda bakanlık ile ortak çalışma yapıyoruz. Torba Yasa yöntemi ile çözülmesi için çalışma başlatıldı. Ortak çalışmalarımız ile 8 yönetmelik yenilendi. En kısa zamanda bunlar sektöre hediye edilecektir” dedi.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>