AFRİKA PAZARININ ANAHTARI LİBYA OLACAK

Afrika ülkelerinin ticaret yolunda geçiş noktası durumunda olan Libya, dış ticaret için önemli bir bağlantı noktası konumunda. Türkiye, 2021 verilerine göre Libya’nın gerek ihracat gerekse ithalatında ilk üç ülke arasında yer aldı. Ocak ayı ihracat rakamlarında Libya’ya olan ihracat kelimenin tam anlamıyla uçuşa geçti. Türkiye’nin geçen sene gerçekleştirdiği 56 milyar dolarlık ihracat artışının 1 milyar doları Libya’dan geldi. Türkiye’den Libya’ya 2021 yılında 2 milyar 443 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Artış oranlarının devam etmesi halinde bu yıl Libya’ya Türkiye’den 5 milyar dolarlık ihracatın gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye’nin Libya’ya ihracatı ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89,2 artarak 192,6 milyon dolara yükseldi. Geçen ay Türkiye’den Libya’ya 30,8 milyon dolarla en çok mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihraç edilirken, onu 29,1 milyon dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri izledi.

Ocakta Libya’ya gerçekleşen savunma ve havacılık sanayi ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 bin 200′lük artış yaşandı. İki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin iyi olması, ülkenin savunma sanayindeki taleplerini Türkiye’ye kaydırmasına neden oldu.

Aynı dönemde çelik sektörünün ülkeye yaptığı ihracatta yüzde 517 artış kaydedildi. 2021 yılında Libya’ya yapılan çelik ihracatı 2 milyon 411 bin dolar iken bu rakam 2022 Ocak ayında 14 milyon 898 bin dolar oldu. Bu da Libya’nın altyapı yatırımlarında Türk çeliğinin kullanıldığı ve kullanılacağının mesajını veriyor. Öte yandan aynı dönemde artış oranı tütünde yüzde 3 bin 781, zeytin ve zeytinyağında yüzde 3 bin 46 olarak gerçekleşti.

 

 

 

2021 DE 2 MİLYAR 443 MİLYON DOLAR İHRACAT

Öte yandan Türkiye’nin Libya’ya olan 2020 yılı 12 aylık toplam ihracatı 2021 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 65’lik artış kayda geçti.

Türkiye’den 2020 yılında Libya’ya yapılan toplam ihracat 1 milyar 18 milyon 188 dolar iken, bu değer 2021 yılında 2 milyar 443 milyon dolar oldu. Libya’ya en fazla ihracat artışı gerçekleştiren sektörler ise mücevher yüzde 435, gemi yat sanayi yüzde 355, fındık yüzde 293, zeytin-zeytinyağı yüzde 208, yaş meyve sebze yüzde 123, kuru meyve yüzde 102, elektrik elektronik yüzde 112,2 olarak sıralandı.

UÇUŞLARIN ARTTIRILMASI İSTENİYOR

Libya, Türkiye’yi birçok üründe ana tedarikçi olarak görüyor. İki ülke arasındaki siyasi alandaki rahatlama ticaret rakamlarına yansıdı. Libyalı yetkililer, Türk pazarı ve fuarı kurulması ile direkt uçuşların artırılması gibi talepler geliyor. Ayrıca Bingazi’de Türk Çarşısı’nın kurulması, fuar düzenlenmesi ve uçuşların artması halinde bu yıl Libya’ya ihracatta üç haneli büyüme oranı görülebileceği mesajı veriliyor. Türk ihracatçısı ise özellikle Libya’nın doğusunda yer alan Bingazi ile Türklerin daha önce ürünleri ve hizmetleriyle yer almadığı pazarlara odaklandı. Türkiye, Libya’nın doğusuna en çok ihracat yapan üçüncü ülke konumunda. Burada Türk yatırımlarının artması, yarım kalan projelerin bitirilmesine odaklanılması hedefleniyor.