Yılda 250 bin ağaç kurtulacak

 

 

IMG_3646SEDA GÖK-KAYSERİ

Güneş kollektörü üretiminde Türkiye ve Avrupa lideri olan, dünyada ise üçüncü sırada yer alan Ezinç Grup’un Kayseri’de 54 bin metrekare alan üzerine kurduğu, 3,4 MWp kapasiteli Turkuaz Güneş Enerjisi Santrali ile yıllık ortalama 3 bin ton karbondioksit salınımı engellenecek. Böylece yıllık ortalama 250 bin ağaç doğaya kazandırılmış olacak.

Kayseri’de kurulan “güneş tarlası” ile yaz aylarında günde ortalama 3 bin USD değerinde elektrik üretimi gerçekleştirilirken, yılda ortalama 700 bin dolar kazanç sağlanacak. Ayrıca kurulan Santral, ortalama 1500 evin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Türkiye’nin güneşten yeterince yararlanamadığını söyleyen Ezinç Grup Genel Müdürü Mahmut Ezinç, yeryüzüne 6 dakikada ulaşan ışınım miktarının, tüm dünyanın 1 yıllık enerji tüketimine denk geldiğini belirterek, “Türkiye’nin 2015’te yıllık enerji tüketimi 260 milyon megawatt’tır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için 180 bin MW’lık kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali’ne (GES) ihtiyacımız vardır. Bu GES için 360 bin hektar alana ihtiyacımız vardır. 6 adet Keban Barajı büyüklüğü kadar bir alana kurulacak Güneş Enerji Santrali, Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacını karşılayabilecektir” dedi.

Kayseri’nin en köklü sanayicilerinden Nurullah Ezinç tarafından 1983 yılında kurulan Ezinç Grup, güneş enerjisi alanındaki yatırımlarına devam ediyor.

Güneş kollektörü üretimi konusunda Türkiye ve Avrupa lideri olan, Dünya’da ilk 3′te bulunan Ezinç Grup, yönetimde bulunan ikinci ve üçüncü kuşağın sinerjisi ile yeniliklerine devam ediyor. 

Alanında Türkiye’nin en büyük üreticisi olan ve  dünyanın 95 ülkesine ihracat yapan Ezinç Grup, güneşle ısıtma ve soğutmanın yanı sıra, güneşten enerjisinden elektrik üretiminde de büyük başarılara imza atıyor. Ezinç Grup’un son olarak Kayseri’de Avrupa’nın en büyük lavabo fabrikası için, 54 bin m2 alan üzerine kurduğu, 13 bin 200 adet panelin kullanıldığı, 3 bin 432 MWp kapasiteli Turkuaz Güneş Enerjisi Santrali hizmete girdi. 100km/saat rüzgar yükü- 130kg/m2 kar yüküne göre tasarlanan alüminyum montaj sistemine sahip olan ve bir çok mühendislik detayının ilk kez uygulandığı bu projeyi tanıtan Ezinç Genel Müdürü Mahmut Ezinç, Santral’in TUV NORD onaylı yerli aksam ile üretilen Türkiye’nin ilk Güneş Enerji Santrali olduğunu belirtti.

YILLIK 700 BİN DOLAR KAZANÇ

Santral’den yıllık ortalama 5 Milyon kWh enerji üretimi gerçekleştirileceğini ifade eden Ezinç, bu rakamın günlük ortalama 9 KW ihtiyacı olan, 1500 evin elektrik ihtiyacına denk geldiğini vurguladı. Bu santral ile yıllık ortalama 3 bin ton karbondioksit salınımının engelleneceğini söyleyen Ezinç, “Yani yıllık ortalama 250 bin ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Ekonomik  olarak baktığımızda da, 3 MW GES tesisi ile yaz aylarında günde ortalama 3 bin dolar değerinde elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. Yılda yaklaşık 700 bin dolar  kazanç sağlıyoruz” dedi.

 6 DAKİKALIK GÜNEŞ IŞIĞI İLE 1 YILLIK ENERJİ TÜKETİMİNE DENK

Türkiye’nin coğrafi olarak çok önemli bir noktada olmasına karşın güneş enerjisi kullanımında Almanya’nın binde 1’i kurulu güce sahip olduğunu ifade eden  Ezinç, güneşin tüm dünya nüfusunun bir yıl içerisinde tükettiği enerjiden daha fazlasını çok kısa bir sürede yeryüzüne gönderdiğine dikkat çekti. Ezinç, yeryüzüne 6 dakikada ulaşan ışınım miktarının, tüm dünyanın 1 yıllık enerji tüketimine denk geldiğini belirtti. Mahmut Ezinç, “Güneş enerjisi bedava kaynak,  tükenmeyen kaynak ve en önemlisi çevre dostu bir kaynak. 1 ton kömür yakıldığında 3kWh enerji açığa çıkmaktadır. Bu enerjiyi elde edebilmek için 2,4 ton karbondioksit salınımı salınımı yapmaktadır. 1 MW kurulu gücündeki kömür (termik) santrali yılda ortalama 6 milyon ton karbondioksit salınımı yaparken, 1 MW güneş santrali ortalama 990 ton karbondioksit salınımını engellemektedir. Bu miktar 1 yılda 82 bin 500 adet ağacın karbondioksit emilimine denktir. Son yıllarda elektrik enerjisi üretmek için CO2 salınımı artmıştır. Bu oranda güneş enerjisinden yaralanmanın önemini arttırmaktadır” diye konuştu.

‘6 KEBAN’ BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ ARAZİ, TÜRKİYE’NİN ENERJİİSİNİ KARŞILAR”

Türkiye’nin 2015’te yıllık enerji tüketiminin 260 milyon megawatt olduğunu söyleyen Ezinç,  bu ihtiyacı karşılayabilmek için 180 bin MW kurulu güce sahip GES’e ihtiyaç olduğunu bildirdi. Ezinç, “Bu GES için 360 bin hektar alana ihtiyacımız vardır. 6 adet Keban Barajı büyüklüğü kadar bir alana kurulacak Güneş Enerji Santrali, Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacını karşılayabilecektir. Türkiye‘nin elektrik ithalat faturası 54.9 milyar dolardır. Bu ihtiyacı 130 bin MW gücünde Güneş Enerjisi Santrali kurularak karşılanabilir” diye konuştu.

EZİNÇ’TEN 5 MİLYON GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ

Ezinç Grup hakkında da bilgi veren Mahmut Ezinç, 26 bin m2  kapalı alana sahip üretim tesislerinde,  90 farklı tip ve modelde, yıllık 1 milyon 440 bin m2  güneş kollektörü, 80 farklı tip ve kapasitede yıllık 90 bin adet sıcak su boyleri  ve  akümülasyon  tankı  ürettiklerini söyledi. Yurt dışında  94 ülkeye ihracat yaptıklarını  ve  650 bayiden oluşan yurt içi satış ağına sahip olduklarını belirten Ezinç, 2004 yılından bu yana Fotovoltaik (güneşten elektrik üretimi) sektöründe de anahtar teslimi Güneş Enerji Santrali projeleri gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ezinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ezinç’in 33 yıllık tarihi  boyunca ülkemizde 5 milyon  adet  solar termal güneş kollektörü imal edilerek kullanıma sunulmuştur. Ezinç müşterileri tarafından kullanılan solar termal güneş enerjisi sistemleri yıllık 65 MWh enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu durum yılda 40 bin 300 ton doğaya karbon salınımı  engellemekte olup her yıl için 25 hektarlık (50.000 ağaçlık) bir ormanlık arazinin engellediği karbon salınımına denk  gelmektedir.  Böylelikle ülke ekonomisine ve çevreye yüksek oranda katkı sağlanmaktadır.”