ENDÜSTRİYEL TEMİZLİK SEKTÖRÜ, ‘BÜYÜK PROJELER’ İLE ATAKTA

 

Nurcan Germani_TESHIAD

 

Tesis Hizmetleri Yönetimi İş Adamları Derneği (TESHİAD) Başkanı Nurcan Germani, son dönemde ülke genelinde özellikle inşaat alanında gerçekleşen büyük ve önemli projeler ile endüstriyel temizlik sektörünün atağa kalktığını söyledi,  Germani, “Kamu projeleri yüzde 24 oranında arttı. Havaalanı sayısı 27’den 73’e, 5 yıldızlı otel sayısı 297’den 590’a yükseldi. Alışveriş Merkezi (AVM) sayısının ise bu sene yüzde 25 büyüyerek 450’ye, 18 milyon konut sayısının ise 2050 yılında 30 milyona ulaşması bekleniyor. Bu tesislerin ekonomik değerinin korunması, kullanıcılarına sağlıklı entegre hizmetler  tüm dünyada  olduğu  gibi işin uzmanları  ve profesyonelleri  tarafından  yerine  getirilmesi  zorunlu hale  geldi” diyor.

 

Bu yıl yüzde 17 büyüme ve 15 Milyar Euro ciroya ulaşmayı hedeflediklerini bildiren Germani, “Avrasya bölgesinde endüstriyel temizlik sektöründe yükselen Pazar konumundayız” diyor.

 

TİCARET Sohbetleri köşemin bu haftaki konuğu olan Germani ile Türkiye’deki endüstriyel temizlik pazarının gelişimi, yaşanan sorunlar, yapılması gerekenler ve sektörün beklentileri üzerine konuştuk.

 

TESHİAD’dan bahsedebilir misiniz? Ne zaman ve ne amaçla kuruldu?

TESHİAD  1985  yılında  temizlik  hizmetleri  sunan   firmalar  arasında  temizlik  hizmetleri  sektörünün  sorunlarının  ve gelişim sürecini  yakından  takip etmek  çözüm  üretmek, sektörü  geliştirmek, sektör  arasında  birlik ve beraber ortak hareket etmek, dayanışmayı sağlamak, amme  ve  kamuoyunu  sektörümüz  hakkında  bilgilendirmek  ve  sektörün gelişimi  açısından  doğru  yönlendirmek, Avrupa  ve dünyada  sektörün  gelişimini  takip  etmek, entegre  olmak   gibi  bir  misyon ile Temizlik ve Sanayici  İş Adamları  Derneği adı  ile  kuruldu.

Son dönemde ülke genelinde özellikle inşaat alanında gerçekleşen büyük ve önemli projeler ile endüstriyel temizlik sektörü olarak atağa kalktık. Kamu projeleri yüzde 24 oranında arttı, havaalanı sayısı 27’den 73’e, 5 yıldızlı otel sayısı 297’den 590’a yükseldi. Alışveriş Merkezi (AVM) sayısının ise bu sene yüzde 25 büyüyerek 450’ye, 18 milyon konut sayısının ise 2050 yılında 30 milyona ulaşması bekleniyor.

 

Bu tesislerin ekonomik değerinin korunması, kullanıcılarına sağlıklı  entegre  hizmetler  tüm dünyada  olduğu  gibi işin uzmanları  ve profesyonelleri  tarafından  yerine  getirilmesi  zorunlu hale  geldi. Bu  gelişim  ile   derneğimiz  üyeleri  müşterisine  entegre  gelişim  kaydetmek, dünya ile   sektöründe   entegre olabilmek  adına  derneğin faaliyet kapsamının   tesis  yönetim hizmetlerinin tamamını kapsayacak  şekilde  değiştirilmesine  karar  verildi. Böylelikle  derneğimizin  adı  TESHİAD  (Tesis  Hizmetleri  İşadamları  Derneği  ) olarak  değiştirildi. Hali hazırda 90 üyemiz bulunuyor.

Sektörümüz  tesis  hizmetleri  adı  ve  kapsamı  altında;   temizlik, güvenlik, teknik bakım, catering, pest kontrol, ofis  destek, bahçe  bakım, ikram hizmetleri,  depo yardımcı hizmetler, satın alma,  bordro  hizmetleri  başta olmak üzere   bir  çok  hizmeti   isteğe göre ayrı ayrı, birbirine entegre veya anahtar  teslim  tesis  yönetim hizmeti şeklinde sunma becerisine sahip.

 

2017 yılı sektörünüz için nasıl geçiyor? İlk yarı rakamlarına göre ne kadarlık bir büyüme gösterdiniz? 2016 yılı ile karşılaştırabilir misiniz?

 

Sektörümüzün 2016 yılını önceki yıllara göre daha durağan ve pozisyonunu  koruyucu  bir konumda geçirdiğini  söyleyebiliriz. Nedeni ülkemizdeki  darbe girişimi  ve referandum süreci oldu. Buna rağmen sektörümüz 2016 yılında yüzde 5 büyümeyi başardı. 2017 yılına ise daha dinamik bir giriş yaptık.  2017 yılı için öngörümüz %17 büyüme ile 15 Milyar Euro ciroya ulaşmak. Avrasya bölgesinde endüstriyel temizlik sektöründe yükselen Pazar konumundayız. Sektörün çatı örgütü olarak fuarların sektörümüze yeni Pazar fırsatları sunduğuna inanıyoruz.

 

Sektörümüzün büyüme oranları ülkemizdeki  üretim ve inşaat sektörünün  büyüme oranlarına entegre. Ülkemizde  üretim  tesislerinin açılması, ofis , konut avm  projelerinin  gerek karma olarak gerekse de  tekil şekilde  yatırımların artması, devlet  kamu  bölümünde  güçlü  kamu ekonomisi  sayesinde  kamu  temizlik ihalelerinin büyümesi  sektörümüzün  gelişmesinde en önemli  yapı taşlarıdır. Kısacası bu tesislerin sayısı  arttıkça  endüstriyel ve kurumsal  temizlik  hizmetleri  sektörü  aynı  paralellikte  büyüme gösterecek.

 

Sektörünüzün son beş yılda nasıl gerçekleşti? 2017 sonunda sektörünüzün ne kadar büyümüş olmasını öngörüyorsunuz?

 

Son beş yılda pazar payımızı ortalama 13-14 milyar Euro ya yükselttik. 2017 yılı sonunda endüstriyel temizlik sektörünün yüzde 17 büyüyerek 15 Milyar Euro ciroya ulaşmasını öngörüyoruz.  Endüstriyel temizlik sektörü alanında faaliyet gösteren 3 bin firmamız bulunuyor bu sayı özellikle son dönemde trend olan ev, cam temizliği, halı, yatak yıkama gibi butik küçük işletmeleri de dahil ettiğimizde 5 bine kadar yükseliyor. Yıllık ciromuz 13-14 milyar Euro’ya ulaşıyor ve 1 milyon 300 bin kişiye istihdam sağlıyoruz.

 

 

 

 

 

Endüstriyel Temizlik Sektörü (ciro/yıl Milyar Euro)

2012 2013 2014 2015 2016 2017
9,48 9,98 10,73 11,67 12,82 13,50

(ilk yarı dönem)

15,00

(tahmini hedef)

   

 

 

Sektörünüzün son dönemdeki en önemli artı ve eksileri nelerdir? Odaklandığınız en önemli konu başlıkları neler oldu? 

 

Sektörümüzün bugününe  gelindiğinde   müşterilerimizin kendi işine  odaklanma isteğinin artması  ve outsurcing (dış kaynak kullanımı ) kültürünü  benimsemesi önemli  pozitif gelişmelerin başında gelmektedir.  Son beş yıldır  inşaat  sektörünün gelişimi, kamu  özel  ortaklı  projeler e ait tesislerin hayata  geçmesi  sektörün büyümesine  olumlu etki etmiştir. Derneğimiz ile Meslek Yeterlilik Kurumu arasında yapılan anlaşma ile temizlik personel standardının yazılması ve standardının tescil edilmesi hususundaki çalışmalar sektörümüz için çok değerli ve olumlu bir çalışma olarak devam etmektedir.

 

Her sektör  gibi bizim  sektörümüzün de   negatif yanları mevcut, ama biz bu durumu tersine çevirmek için elimizden geleni  yapıyoruz. Sektörümüzün eksilerini sıralarsak;

 

Temizlik mesleğinin hala meslek olarak yasalaşmamasının getirdiği dezevantajlar var. Sektör firmaları arasında  hala yıkıcı  rekabet  var. İsteyen her girişimcinin  bir takım  yeterlilikler  almadan temizlik sektörüne girmesi ve kısa  süre  sonra  iflas  vb durumlarla  karşı  karşıya  kalıp sektörü olumsuz  etkiliyor.  Temizlik çalışanlarının hala belli bir yüzdesinin işini bir meslek olarak görmeme önyargısını kıramaması var.

Sektörümüz  ve  derneğimizin gelecek  yıl vizyon planları  içinde  odaklanacağı  konuların başında, sektörümüzün eksilerini pozitife çevirmek, sektörün her gün değişkenlik gösteren beklentilerine  duyarsız  kalınmadan   hizmetlerini  geliştirerek  müşterisine  değer  kazandıran  çalışma  modellerini oluşturmak,  çalışanlarımızı motive ederek, eğitimlerini sürekli kılarak   sektörün ekonomik değerini arttırmak,  sektör  firmalarımızın  teknolojik  olarak  yenilenmiş  makina-ekipman kimyasal kullanımı yanında  yazılım destekli  hizmetlerini  müşterilerine  en kısa  sürede   ulaştırabilmeleri için AR-GE’ye zaman ve kaynak  ayırmak  olacak. Tüm bu çalışmalar sektörün sürdürülübilirliği açısından odak noktamız olacak.    

 

Sektörünüzün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Önümüzdeki 5 yılda en önemli hedefiniz nedir?

Endüstriyel temizlik sektörümüz yıllık 13-14 milyar Euro cirosu ve 1,3 milyon kişiye sağladığı istihdam ile gelecek vaad eden bir sektör. Geçmiş yıllara da bakıldığında bir çok sektöre  göre  büyüme  oranı en yüksek  sektörler arasında yer alıyor. Özellikle son  üç yıldır  büyük  ölçekli   binaların  tesislerin  devreye  girmesinin yarattığı  büyüme  yanında, iş kazaları ve riskini üstlenmek istemeyen  bir çok küçük işletme  ve ev apartman  müşterisi    talepleri  yüzlerce  yeni  temizlik  firmasının kurulmasını  sağladı.  Bu tarz butik hizmetler sunan   firmalar  sektörümüzün  büyümesinde  önümüzdeki  dönemde ciddi  katkıları  olacak,  hatta   ülkemiz  temizlik    pazarında  önemli   bir  payı  ellerinde bulunduracaklar. Özellikle Avrupa ve Amerika’daki  sektörel  gelişimlere  baktığımızda  bu  gelişmenin geçmiş yıllarda  aynı  şekilde  tezahür ettiğini  görmekteyiz. Bugün Avrupa ve Amerika’da evlerde  sadece  cam temizliği  hizmeti, halı yıkama yatak yıkama  hizmeti  sunan    binlerce  küçük işletme  mevcut.  Sektörümüzde büyük ölçekli  tesislere  hizmet sunan  yeterli sayıda  yerli yabancı  temizlik firması mevcut. Özellikle küçük ölçekli butik hizmet  sunan firmalarımızın  sayısının arttırılması  belli  disiplinler  içinde   ekonomiye   kazandırılması  sektörümüz  açısından    önümüzdeki 5 yıldaki en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Devlet teşvik ve kanunlar tarafında talepleriniz neler?

Kanunlar  kapsamında   beklentilerimiz  ;

 -         MYK tarafından  temizlik personeli   meslek standardının  tamamlanması  ve meslek olarak  kabul edilip yasalaşması,

 -         Ülkemize  gelen yabancı  sektör  yatırımcılarının ülkemizde  temizlik sektöründe  firma  kurma  talepleri  halinde  ortaklık   hisse  oranlarına sınırlama getirilmesi, yerli  hizmet  firmalarının korunmasına  yönelik  pozitif  ayrımcı  kanunlar  getirilmesi,

-         Temizlik sektörü  firmalarına sağlanan  iş edindirme istihdam  ve hazine  teşviklerinin   süresinin uzatılması, 

-         İş  davalarının  kısa  sürede  sonuçlanması  mahkemelerinin   işverenlerini  potansiyel suçlu olarak ön yargısız  yargılamalarının sağlanması, 

-         Arabulucu  mahkemelerin  işlevselliğinin  arttırması, 

-         Borç alacak davalarında  inkar  tazminat  oranlarının  alacak  tutarının  iki katına  çıkartılması,

-         Vergi ve SKG da evrak saklama süresi  yükümlülüğünün 3 yıla  çekilmesi  mali ve SGK  denetimlerinde  en fazla  3  yıla  geri  gidilmesi  geriye  dönük    İş  davalarını  açma  süresinin 3 yıla  çekilmesi,

-         Banka  faizlerinin  düşürülmesi ,

-         Temizlik makinalarının  leasing  ile satın alınmasını  kolaylaştıracak  reyting değer  oranlarını arttıracak   girişimlerde  bulunulması, 

-         Toplu  konut , site, apartman vasfında bulunan  deftere  tabi olmayan  Kat  Malikleri Kanunu  kapsamında  hizmet alan  yönetimlere sunduğumuz    hizmetlerin  KDV’sinin   sıfırlanması . Zira   siteler apartmanlar  bu  giderleri  giderleştirememekte, KDV’sini gider yazamamaktadır.  Bu durum hizmet  sektörünün  gelişimini  ciddi  derecede  engellemektedir.

-         KOBİ tanımının sektörümüzün tamamını   çalışan sayısı  en olursa olsun kapsamasının sağlanması.