DENİZCİ ÜLKE DENİZCİ MİLLET OLABİLİR MİYİZ?

GÜNDEME DAİR…

SEDA GÖK

Denizcilik alanında geçtiğimiz yıl 518 milyon TL yatırım yapıldı.  Bu yıl için planlanan yatırım tutarı ise 717 milyon TL.  Yatırımların dağılımına bakıldığında geçtiğimiz yıl Filyos yapımına başlandı. Karasu Limanı’nın 1. etabı tamamlandı. Fiziksel gerçekleşme yüzde 87,6 düzeyinde. Antalya Demre Yat Limanı alt yapı inşaatı tamamlandı. Üst yapısı YİD ile yapılacak. 175 yat kapasiteli Tekirdağ Yat Limanı’nın sözleşmesi imzalandı. Gündoğdu Bozukkale ve Arsin Balıkçı Barınakları hizmet vermeye başladı. Bölgemiz için de önemli olan Yeni Foça Yat Limanı’n yapımına başlandı ve 2018 ilk yarısında altyapı inşaatı tamamlanacak.

Öte yandan 2017’de 1 milyon metreküp denizdibi taraması yapıldı.  466 bin araç RO-RO hattıyla taşındı. 10 milyon TEU konteyner elleçlendi. Limanlarda 466 milyon ton yük elleçlendi.

383 bin ton ÖTV’siz yakıt ki bunun maddi değeri 740 milyon TL destek verildi.

Türk bayrağı artık denizlerimizde dalgalanıyor. 5 bin 300 civarında tekne Türk Bayrağı’na geçti. 11 liman tesisi Yeşil Liman Sertifikasıyla taçlandı.  Ayrıca geçtiğimiz yıl Türk Boğazları bölgesinde Akıntı Ölçüm Sistemleri Projesi tamamlandı. 2 adet liman römorkörü filoya katıldı.

Peki; denizcilik sektörüne yönelik Bakanlığın bu yıl ki yatırım hedeflerinin neler olduğuna bakıldığında;  boğazlarımızın 16 ay sonra yerli ve milli yazılım ile izlenmesi hedefleniyor.

Kanal İstanbul etüdü ve projesi tamamlanarak, YİD modeli ile ihale edilecek.

Kuzey Ege/Çandarlı limanı üst yapısı, YİD modeli ile yapılacak.

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi ÇED süreci tamamlandı ve yapımına başlanacak. Armutlu Kapaklı Balıkçı Barınağı devam edecek. Anamur İskelesi devam edecek.  Bin 750 kapasiteli yat limanı yapımı ihaleleri hazırlıkları devam ediyor. Bin 341 kapasiteli yat limanı yapımına devam edilecek.

1 adet Kılavuz Transfer ve Hizmet Botu filomuza katılacak. Bu yıl içinde ayrıca yüzer seyir yardımcılarının modernizasyonu tamamlanacak.

Bu yatırımlarla; Denizci Millet Denizci Ülke” olma hedefine ne ölçüde ulaşabileceğimizi ise zaman gösterecek.