Y VE Z KUŞAĞININ ŞİFRESİNİ ÇÖZÜN!

GÜNDEME DAİR…

Perakende sektörü,  Y ve Z kuşağı temsilcilerini keşfetmeye çalışıyor.  Çünkü onların tercihleri, sektörün geleceğine yön veriyor.  Şu anda taşların yerinden oynadığı sektörde yeni nesil telefonlar, internet üzerinden yapılan rezervasyonlar, bir cep telefonu uygulaması üzerinden kiralanan araçlar vs. girişimler bu tercihlerin sadece bazılarını oluşturuyor. Alışverişi internet üzerinden yapan, basitliği, kolaylığı ve rahatlığı tercih eden bu kuşak, her zaman “benim için yap” mesajını veriyor.

Yapılan araştırmalara göre, sektör oyuncuları sosyal medya, mobil uygulamalar, dijital ödeme ve e-ticaret gibi günümüz teknolojilerinin bazılarını kullanıyor. Sektör yöneticileri, bu konudaki yatırımların geliştirilmiş bir müşteri deneyimi getirdiğini düşünüyor. Geleceğe yönelik bakıldığında yapay zekâ gibi yeni ve yıkıcı teknolojilerin ise benimsenme oranı yüksek görünmüyor. Bu nedenle sektör temsilcilerinin yaklaşık üçte biri önümüzdeki iki yıllık süreçte yapay zeka alanına yatırım yapmayı planlıyor.

Sektörün kanaat önderleri, yapay zekânın müşterilerin bilgileri ve verileri ile birlikte kullanıldığında, müşteri tercihlerini anlayıp tahmin edilebilir, tavsiyelerde bulunabilir ve bunun sonucu olarak satışları artırılabildiğine vurguluyor.

Ayrıca yapılan araştırmaların yapay zeka teknolojisini kullanmayı planlayanların yüzde 41’inin müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesini amaçladığını gösterdiğini söylüyorlar. Sektörün temsilcileri bu konuda tespitlerini “ Müşteriye verilen hizmeti iyileştirmek için yapay zeka kullananlar kadar uygulama ve strateji açısından da yapay zeka kullanılabilir. Müşteri alışkanlıklarını, tercihlerini ve hatta duygu ve düşüncelerini anlamak, sektör oyuncuları için satışları ve karlılığı artırmak anlamını da taşıyor” diye anlatıyorlar.  Bu süreçte veri analitiği, günümüz tüketici ürünleri ve perakende firmalarının başarısında önemli rol oynuyor.

Kapsamlı ve gerçek zamanlı bir analizin; firmanın müşteri güveni ve sadakatini kazanma yeteneğini açığa çıkarabileceğine, müşterilere istedikleri zaman istedikleri yerde hizmet götürme imkânı sağlayabileceğine inanılıyor. Kısacası müşterilerine kulak veren işletmeler için veri analitiği “pusula”  oluyor.  Bu analizin kuruluşun verimliliğini artırdığı gibi dinamik ve rekabetçi bir fiyat ile ürün stratejisi yaratabileceği ifade ediliyor.

Önümüzdeki günlerde işletmeler büyük ya da küçük olarak değil evrim geçiren yenilikçiler ile diğerleri olarak ayrılacak. Gelişmiş veri analitiği yeteneği bulunmayan tüketici ürünleri ve perakende firmalarının yakın gelecekte rekabetçi düzeyden uzaklaşacağı aşikar…