KİMYA SEKTÖRÜ İHRACATTA ENGEL TANIMIYOR

 

İSTANBUL Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, Türkiye’nin küresel kimya ticaretindeki payını arttırması için önemli bir büyüme potansiyeli bulunduğuna; istenen büyümenin sağlanabilmesi için de yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi ve bu nedenle üretimde teknolojik gelişmelere ve finansmana önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl ABD ile yaşanan gelişmelerin sektöre etkilerini değerlendiren PelisterKüresel ticarette kurallar değişime uğruyor ve taşlar yeniden dağıtılıyor. 2018 yılı Temmuz ayında 2017 Temmuz’una göre 173,18 gibi rekor bir artışla 171 milyon 424 bin dolar ile en çok ihracatı ABD’ye gerçekleştirdik. Bu, son 5 yılda ABD’ye gerçekleştirdiğimiz en yüksek ihracat rakamı oldu. Sektör olarak son dönemde ABD ile yaşanan gerilimin en kısa sürede sağduyu ile çözüleceğine inanıyoruz” dedi. Pelister, bu konuda şu bilgileri verdi:

“Yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlayarak ülke ekonomisine oldukça önemli katkı sağlayan kimya sektörümüz Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 3’ncü sektörü konumunda. 2017 yılında ihracatta yakaladığımız yukarı doğru ivmelenme 2018 yılında da devam ediyor. Kimya sektörümüz yılın ilk yedi aylık döneminde 9 milyar 914 milyon dolar ihracat rakamlarına ulaşmayı başardı. 2018 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatımızı yüzde 24 oranında arttırdık ve bir ayda 1 milyar 482 milyon dolar ihracat rakamlarına ulaştık.”

 

“YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİME GEÇİLMELİ…”

Kimya sektörünün krizi fırsata çevirerek rekabet ve verimini arttırma gücüne sahip olduğunun altını çizen Pelister, “Odağımızda ihracat var” dedi. Pelister, ayrıca “Kimya sektörü için belirlenen 2023 yılı ihracat hedefi 50 milyar dolar. Bu nedenle sektör olarak odağımıza ihracatı aldık. İKMİB olarak geçtiğimiz 8-10 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Kimya Sanayi Fuarları TURKCHEM 2018’i destekledik ve sektör olarak geniş katılımla yer aldık. T.C. Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde ve İKMİB Genel Sekreterliği organizatörlüğünde TURKCHEM 2018 Fuarı ile eş zamanlı olarak Alım Heyeti organizasyonu gerçekleştirdik. Kimya sektörü olarak bize yeni ve alternatif pazarlara ulaştıracak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendiriyoruz” diye konuştu.

“İHRACAT BİRİM DEĞERİ 1 DOLARIN ALTINDA, BU RAKAM İLAÇTA 19,5 DOLAR”

 “Yerlileşme programına ağırlık vermeliyiz. Katma değerli ve pozitif anlamda bize katkı verecek ürünlere odaklanmamız gerekiyor. Yurtdışından yatırımı ve nitelikli insan gücünü çağırmamız gerekiyor. Kimya sektöründe birim kilogram başına değer bir doların altında. Ancak buna karşılık ilaç sektörü özelinde baktığımızda bu rakamın 19,5 dolar olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde plastikte ve kozmetikte baktığımızda bu değerin 2,8 dolar olduğunu görüyoruz. Bizim katma değerli ürünlerin üretimine odaklanmamız lazım.”