ÇİN’DEN ALDIM 5 DOLARA, BELÇİKA’YA GELDİM 25 EURO…

 

seda kurumsal

Geçtiğimiz hafta Ankara’daki iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile bir araya geldik. İş dünyasında da gündem öncelikli olarak Corona virüsü idi. Tabi ki sohbet futbol muhabbeti ile başladı.

UEFA, maçları bir dönem seyircisiz oynanmasını tartışıyor. İtalya’da seyircisiz oynanması kararı alındı, EXPO 2020’nin ertelenmesi gündemde… Bu sohbetten sonra tabi ki kritik soru “Peki ne olacak bu dünya ekonomisinin hali?” tartışılmaya başlandı.

İş dünyası tedirgin… Çünkü küresel ekonomi sağlam bir zeminde bulunmaktan çok uzak ve aşağı yönlü riskler devam etmekte. Ticaret gerilimlerinin yeniden yükselmesi ve Corona virüsünün daha fazla yayılması bu riskleri daha da tetiklemekte.  Bu başlık öngörülen toparlanmayı kırılgan hale getiriyor.

Maalesef şu anda küresel ekonomide en önemli belirsizlik Corona virüsü. Corona virüsü küresel ekonomi üzerinde yeni bir tehdit unsuru oluşturmakta. Bu tehlike maalesef sınırlarımıza dayandı.

Aslında bu virüs, ekonomideki kırılganlığı, öngörülemeyen olayların nasıl tehdit olabileceğine dair iş dünyasına kesin bir hatırlatma.  Bunun ekonomide etkileri, tedarik zinciri kesintileri, turizm ve seyahat kısıtlamaları yoluyla ortaya çıkacak. Bu kesimlerde ciddi tedirginlik yaşanıyor.

İş dünyası,  virüs özellikle Çin’in dışına fazla yayılırsa, daha ciddi tedarik zinciri kesintileri ve yatırımcı güveninde daha kalıcı bir düşüşe neden olacağında hemfikir.

Burada önemli bir veriyi paylaşalım. Dünya imalat sanayi üretimindeki payı %28,6 olan Çin ekonomisinde yaşanan virüs krizi, küresel üretim hacmi üzerinde önemli kayıplar ortaya çıkaracak.

İş dünyasının temsilcileri, Corona krizinin ekonomimize olası etkilerinin süratle ortaya çıkarılması gerektiğini düşünüyor. Önce bunun ülkemize olumlu yansıyacağını düşünen iş dünyası, birçok üretim alanında hammadde ya da yarı mamül tedariklerini Çin’den sağlandığını düşününce aksamanın maalesef bizi de olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.  Bu nedenle hangi ürünleri Çin’den sağladığımızın ve nasıl etkileneceğimizin süratle tespit edilmesi gerektiğini düşünüyor. 

Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, küresel ekonomide en önemli belirsizlik olan Corona virüsünün etkilerine kendi iş hayatında yaşadığı örnek ile anlattı.

Fan üretimi yaptığını parçalarını Çin’den temin ettiklerini hatırlatan Özdebir, Çin’deki firmalara ulaşamadıklarını söyledi. Özdebir,  Çin’den 5 dolara temin ettiği fan parçasının muadilini Belçika’da 25 Euro’ya bulduklarını vurgulayarak, bu konuda tespit komisyonu tarzı bir yapılanmanın oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Örneğin; Ankara Sanayi Odası üyeleri arasında bir çalışma başlatmış. Üyelerinin Çin’le ilişkilerinin hangi alanlarda ve üretimlerinin ne kadarını buradan yaptıkları ithalatla gerçekleştiriyorlar tespit etmeye çalışıyor. Türkiye genelinde de böyle bir çalışma yapılması gerekiyor.

Ancak burada unutulmaması gereken bir hususta; özellikle önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak tedarik zincirindeki aksaklıkları göz önüne alarak, Çin’den alınan ya da farklı ülkelerin taleplerini ülkemizden karşılamak için süratli hareket edersek hem en az zararla atlatır hem de bir avantaj yakalayabiliriz.