İŞ SAĞLIĞINDA PROAKTİF YAKLAŞIM

 

seda2

Geçtiğimiz hafta Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından “Vizyon Sıfır” temasıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi için Antalya’da idik.

Elektrik dağıtım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusundaki farkındalığı artırmak ve bu alandaki en son gelişmeleri masaya yatırmak üzere düzenlenen kongrede önemli veriler vardı. Ancak ben açılışta satır arasında kalan birkaç veriler üzerinden iş sağlığı konusundaki durumumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) rakamlarına göre dünyada her yıl 3 milyondan fazla işçi; iş kazaları ve meslek hastalıkları yüzünden hayatını kaybediyor.

Kongrede Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) Genel Müdürü Halil İbrahim Leventoğlu da açılışta bu konuyla ilgili bir konuşma yaptı. Leventoğlu,  iş sağlığı ve güvenliği konusunda rakamlarla karnemizi ortaya koydu.

Rakamlarla baktığımız zaman 2015 yılında bin 697 kazada 38 ölüm,  2016 yılında bin 993 kazada 16 ölüm, 2017 yılında bin 879 kazada 34 ölüm, 2018 yılında 2 bin 872 kazada 18 ölüm ve 2019 yılında 3093 kazaya karşılık 24 ölüm oldu. Verilerde gösteriyor ki; iş sağlığını proaktif bir yaklaşımla buluşturarak geliştirmek gerekiyor.

Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı sağlanması, insan hakları evrensel beyannamesinde temel insan hakları olarak tanımlanmış. Bu hakkı hak sahibine vermek ilgililerin boynunun borcu olsak gerek…

Buradaki önemli hususlarda birisi iş sağlığı ve güvenliğinde kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi gerekliliği… Ancak AR-GE projeleri ile İş Sağlığı ve Güvenliği alanında teknolojinin ve yenilikçiliğin önünü açıcı teşvik mekanizmalarının daha da genişletilmesi gerekiyor.

Çünkü iş kazalarını önlemek, yalnızca uygun koruyucu ekipmanların kullanılması ya da yasal yükümlülüklerin eksiksiz uygulanmasıyla mümkün değil. Kazaların hedefi olan insan, aynı zamanda kazaların önlenmesinde belirleyici bir role sahip. Bu nedenle organizasyonel farkındalığı yüksek, proaktif ve katılımcı bir İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün sektör ve ilgili paydaşların tümüne yaymak birincil amaç olmalı…