SATIR ARALARINDA KALAN MECLİS GÜNDEMİ

cropped-seda21.jpg

 

GÜNDEME DAİR…

TBMM geçtiğimiz hafta İnfaz Yasası ve Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi için yoğun ve tartışmalı bir mesai süreci yaşadı.

Bu süreçte milletvekillerimizin gerek mail ortamında gerekse sosyal mesafeyi koruyarak bizlerle paylaştığı satır aralarında kalan başlıklar oldu. Bugün bu başlıkları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Zorunlu çalışan kesimlerde sorunlar artıyor.  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgını nedeniyle alınan önlemlerde kapsam dışı bırakılan muhasebeciler ve mali müşavirlerin, büyük bir risk altında faaliyetlerini sürdürmek zorunda bırakıldıklarını söylüyor.

Türkiye genelinde 120 bine yakın muhasebeci ve mali müşavir var. Stajyerler ve çalışanlarıyla birlikte yaklaşık 480 bin kişinin bu meslek grubunda yer aldığını biliyoruz.

Şirketlerin bazı ödeme kalemlerinin süresinin uzatıldığını anımsatan Gürer, mali müşavir ve muhasebecilerin salgının neden olduğu tehditten olumsuz yönde etkilenmemeleri için beyanname verme sürelerinin de uzatılması gerektiğini ifade ediyor.

Korona virüsle mücadele kapsamında alınan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde, muhasebeciler ve mali müşavirlerin kapsam dışında tutularak, bu meslek grubunun, virüsün neden olabileceği tehdidin etkisi altında kaldığını belirtiyor.

Bu noktada “Beyanname verme süresi neden uzatılmadı?” sorusu beraberinde geliyor.  Korona virüsle mücadele kapsamında şirketlerin bazı ödeme kalemleriyle ilgili süreleri uzatıldı ancak KDV, SSK bildirimi, stopaj ve beyanname verme sürelerinin halen uzatılmadığını görüyoruz. Süre uzatılmadığı için muhasebeciler ve mali müşavirler salgının boyutlarının her geçen gün arttığı bir dönemde faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalıyorlar. Bu durum, bu meslek grubu arasında ciddi bir tedirginliğe yol açıyor.

Öte yandan İzmir Milletvekili Murat Çepni, pandemi sürecinde çay tarımı konusunda yaşanan sorunlarına dikkat çekiyor. Çepni, “Artvin Borçka’dan Ordu iline kadar olan geniş bir alanda yaklaşık 900 bin dekar alanda 213 bin üretici tarafından çay tarımı yapılmakta. Çaykur ve özel şirketlere ait yaklaşık 300 adet fabrikada 20 bin çalışan istihdam edilmekte. Ayrıca herhangi bir resmi kayıt olmamasına rağmen binlerce mevsimlik tarım işçisi çay tarımında istihdam edilmekte. Bu denli geniş tarım alanı ve çalışanla yapılan çay tarımına dönük corona virüs (covid-19) salgınıyla ilgili Tarım Bakanlığının hiçbir önlem almamasıyla birlikte konuyla ilgili hiçbir açıklamanın yapılmaması başta çay üreticileri ve bölge halkını tedirgin etmekte. Bu belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerekiyor” diyor.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan ise mevsimlik tarım işçilerinin seyahatleri sırasında trafik ekiplerince yazılan cezaları meclis gündemine taşıdı. Turan, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için verdiği  soru önergesinde “Mevsimlik tarım işçileri tarlaya veya bahçeye çoğunlukla kendilerince finanse edilen minibüs veya benzeri araçlarla gitmektedir. İçişleri Bakanlığının korona virüsü önleme tedbirleri kapsamında çıkardığı genelge sebebiyle daha önce 20 kişilik bir araca yirmi kişi binerken şimdi bu sayı korona virüs sebebiyle “fiziksel mesafeyi” korumak amacıyla haklı olarak 10’a düşürülmüştür. Mevsimlik işçiler bu durumda eskisine göre iki kat daha fazla araç kiralamak zorunda kalmaktadırlar. Mevsimlik işçilerin kazançları göz önüne alındığında altından kalkmalarının mümkün olmadığı bir ekonomik yüke sebep olmaktadır. İşçiler, eğer eskisi gibi araçlara binmeye kalktıklarında ise binlerce liralık cezaların yanında araçların 2 ay trafikten men edilmesi sonucuyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Seçim bölgem Mersin’de narenciyede çalışan mevsimlik tarım işçileri, onbinlerce liralık ceza yanında araçlarının bağlanması sorununu da yaşamaktadır. Bu hem ülke ekonomimiz açısından hem de mevsimlik işçilerin ekonomik durumu açısından olumsuz bir tabloya sebep olmaktadır. Narenciye toplama faaliyetleri ciddi derecede sekteye uğramıştır. Bu sorunun ivedilikle çözümü elzem hale gelmiştir” diyor.  Bugünlerde satır arası kalan bu başlıklar, önümüzdeki günlerde büyük sorun olarak karşımıza çıkacak gibi görünüyor.