SÖZLEŞMELİ ÜRETİMDE 2020 HEDEFİ 1 MİLYAR TL

DSC_3938

“Tarladan Sofraya” sloganıyla başlatılan talebe bağlı planlı üretim modelinde “2020 yılı için Sözleşmeli Üretim ve Tarımsal Ürün Alım” faaliyetleri, video konferansla düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

Tanıtım toplantısında Tarım Kredi’nin “Sözleşmeli Üretim ve 2020 Yılı Tarımsal Ürün Alım” faaliyetleri hakkında bilgi veren Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, bu yıl sözleşmeli üretim modeline ağırlık verdiklerini söyledi. Poyraz, “Bu kapsamda ürün değerlendirme çalışmaları, özellikle önem verdiğimiz bir konu. 2017 yılında 450 milyon TL bedelle 447 bin ton ürün satın alımı gerçekleştirdik. 2018 yılında ise bir önceki yıla göre yüzde 72’lik artış sağlanarak toplamda 800 milyon TL bedelle 620 bin ton ürün alımı yaptık. 2019 yılında da 760.000 ton ürün 1 milyar 250 milyon TL bedelle üreticilerimizden alınmıştır.

2020 yılında da ürün değerlendirme faaliyetleri kapsamında 11 Mayıs 2020 itibariyle üreticilerimizden 61bin ton ürünün 195 milyon bedelle alımı gerçekleşmiş olup, geçen yılın aynı dönemine göre tutar bazında % 7 oranında bir artış sağlanmıştır.

1 MİLYON DEKAR ALANDA SÖZLEŞMELİ ÜRETİM PLANI

17 Bölge Birliğimizce gerçekleştirilen ürün alımlarıyla 2019 yılında verilen hedeflerde yüzde 100’lük karşılama oranı yakalanmıştır. 2020 yılında ise geçtiğimiz 3 yılın tecrübesiyle hedefimiz 2.5 milyar TL bedelle ürün değerlendirme faaliyetlerini tamamlamak. Orta vadede ise bu rakamı 5 milyar TL seviyelerine çıkarmak istiyoruz. 2020 yılı için hedeflediğimiz 2,5 milyar TL’lik ürün alımının 1 milyar TL’lik kısmını Sözleşmeli Üretim Modeli kapsamında almayı planlıyoruz. 2020 yılından itibaren otomasyon sistemimizde yapılan düzenleme ile birlikte çiftçilerimiz ile yaptığımız üretim sözleşmelerini sisteme entegre etmeye başladık.  Bu kapsamda yaklaşık 400 bin dekarlık alanda 500 milyon TL tutarında sözleşme girişi yapılmış olup, Ayçiçek, Çeltik, Silajlık Mısır, Dane Mısır, Salçalık Domates ve ikincil ürün olarak yetiştiriciliği yapılan çeşitlerin sözleşme girişleri halen devam etmektedir.  2020 yılında çiftçilerimiz ile 1 milyon dekar alanda sözleşmeli üretim yapılmasını planlıyoruz” diye konuştu.

5 milyar TL’lik ürün değerlendirme faaliyetine ulaşmak için lojistik altyapı yatırımlarına odaklanacaklarını anlatan Poyraz, “Öncelikle çiftçimizin eğitimini arttıracağız. Sevkiyat altyapısını güçlendireceğiz. Ayrıca bünyemizde bulunan Sera A.Ş, paketleme yatırımını yapıyoruz. Niğde’de 40 bin ton kapasiteli yeraltı depo yatırımlarımızı yapıyoruz” dedi.

500 MAGAZAYA ULAŞMAYI İSTİYORUZ

Türkiye genelinde halen 100 olan market sayısını orta vadede 500’e çıkarmayı hedeflediklerini de anlatan Poyraz, anlaşmalı oldukları diğer mağaza zincirleriyle birlikte toplamda 22 bin metrekare alanda müşteriye ulaştıklarını söyledi.

Tarımda kadın istihdamının önemine vurgu yapan ve bu kapsamda Türkiye genelinde faaliyet gösteren 15 kadın kooperatifi ile işbirliği içinde olduklarını da ifade eden Poyraz, bu konuda önümüzdeki günlerde diğer kadın kooperatifleriyle birlikte de çalışmak istediklerini ve bu rakamı 100’e yaklaşmasını arzu ettiklerini kaydetti. Poyraz, bu konuda sözlerini şöyle sürdürdü:

“KURUMLAR ARASI İŞBİRLİKLERİ İLE BÜYÜYECEK”

“Bu alanda gerek kurumlar arası işbirlikleri ile yeni pazar oluşumları sağlama gerek kendi şirketlerimizin üretim ve kaynak ihtiyaçlarını karşılamak olmak üzere çeşitli çalışmalar sürdürüyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük tedarikçilerinden biriyiz. Yine Kredi Yurtlar Kurumu ile başlattığımız çalışma ile Türkiye genelinde yurtta kalan öğrencilerimizin temel gıda maddelerinin tedariki doğrudan Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yapılmakta. Çeşitli üniversite ve kamu kurumlarıyla da benzer çalışmalarımız devam etmekte. Ayrıca MEYED (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği), Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, ETİ ve işbirliği protokolünü geçen hafta imzaladığımız NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) gibi gıda sektörünün önemli aktörleriyle işbirliklerimizi sürdürüyoruz.”

“TK SERA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI”

2019 yılında kurulan TK SERA ile birlikte serada üretim yapan üreticilere yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Poyraz, “Sözleşmeli üretim kapsamında Kooperatiflerimiz işbirliğinde üretilen ürünlerin alınarak ulusal zincir marketlerine satışına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Yapılan işbirlikleriyle bir yandan özellikle küçük ölçekte üretim yapan çiftçi ve ortaklarımızın pazar kaygısı taşımadan pazara ulaşmasına katkı sağlarken diğer yandan tüketicilerimizin de daha uygun koşullarda kaliteli ve ekonomik ürün tüketmelerine aracılık ediyoruz.  Tarım Kredinin satışlarının regülasyon etkisi ile diğer firmalar, fiyatlarını revize etmek zorunda kalmakta, dolayısıyla Tarım Kredi çiftçilerimize; tarımsal girdilerin fiyatlarını baskılamasıyla da katkı sağlamaktadır. Bu sayede üretim öncesi girdi noktasında desteklediğimiz çiftçilerimize, üretim sonrası ürün değerlendirme çalışmalarıyla da katkı sunuyoruz. Ürün değerlendirme faaliyetlerimiz, tarımda üretimin sürdürülebilirliği ve güvenilir gıda arzı noktasında özellikle üzerinde durduğumuz konulardan. Bu alanda Tarım Kredi olarak gerek kurumlar arası işbirlikleri ile yeni pazar oluşumları sağlama gerek kendi şirketlerimizin üretim ve kaynak ihtiyaçlarını karşılamak olmak üzere çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.