TEKNOLOJİ AVM’LERDE KUYRUKLARI AZALTACAK

 

termal2

AVM’lerin açılmasıyla birlikte termal kameralara olan ilgi arttı. Bazı büyük AVM’ler ve cadde mağazalarında kamera kurulumlarına başlansa da şimdilik bu sayı yeterli değil.

Pek çok AVM’nin girişlerinde halen el cihazlarıyla ateş ölçümü yapılıyor. Bu metot, hem güvenlik görevlileri için hem de ziyaretçiler için riskli. Ölçüm sırasında sosyal mesafenin korunması oldukça zor. Ayrıca bu ölçümler girişlerde kuyruklar oluşmasına neden olabiliyor.

Bu konuda TİCARET Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Securitas CTO’su Emre Erdal, teknolojinin AVM’lerde kuyrukları azaltacağını söyledi. Erdal, “En doğru ve uygulanabilir çözüm tüm AVM girişlerine termal kameralar kurulması. Kontrol noktalarının önüne ya da arkasına yerleştirilecek kameralar sayesinde 2-3 metre mesafeden anında ölçüm yaparak, ateşi olanları tespit etmek ve kapılardaki yoğunluğu azaltmak mümkün” dedi.

YOĞUNLUK ÖLÇÜMÜ SORUNU…

Yoğunluk ölçümünün önemine vurgu yapan Erdal, “Bildiğiniz gibi Bakanlık AVM ve mağazalar için metrekareye göre kişi kısıtları getirdi. AVM’lerde 10 metrekareye 1 kişi, mağazalarda ise 8 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde içeri alınabiliyor.  Peki içerideki kişi sayısını nasıl ölçüyoruz? Manuel sistemlerle bu sayımı anlık olarak yapmak mümkün değil. Özellikle de birden fazla girişleri olan AVM’lerde. Bunun için AVM ve mağazaların girişlerine kişi sayan özel kameralar kurulabiliyor. Bu kameralar aracılığıyla anlık ölçüm yapmak, içeride kaç kişi olduğunu bilmek ve AVM’in tüm girişlerine bu bilgiyi görsel olarak iletmek mümkün oluyor. Toplam kapasite ve içerideki kişi sayısı ekranlara yansıtılarak gelen müşterilerin bu bilgiyi görmesi sağlanabiliyor. Ekran yeşilken girilebiliyor, ekran kırmızı olduğunda beklemek gerekiyor. Bu şekilde girişlerdeki yoğunluğu da düzen altına almış oluyorsunuz. Yoğunluk Ölçümü yapan kameraların diğer bir kullanım alanı da AVM içerisindeki ortak yaşam alanları. Bu sayede ihtiyaç odalarındaki kişi sayıları temassız ve hijyenik bir şekilde sınırlandırılabiliyor.   Yoğunluk ölçümü çözümü aynı zamanda bir kişinin içeriye girmesi için ortalama kaç dakika beklemesi gerektiği gibi müşteri deneyimine katkı sağlayan özellikler içeriyor” diye konuştu.

YENİ İŞLER DE YARATTI:  SALGINLA MÜCADELE SORUMLUSU

Salgın, yeni işler de yarattı. Özellikle AVM’lerde Covid için alınan önlemleri kontrol eden özel görevlilerin çalıştırılmaya başlandığını belirten Erdal, “Bu kişiler saat başı kontroller yaparak, virüs için yapılan düzenlemeleri kontrol ediyorlar” dedi.  Kameralarla girişte ve içerde maske kontrolüne de değinen Erdal, “Maske de virüsün kontrol altına alınmasında önemli bir önlem. Kameralar aracılığıyla hem girişte hem de AVM içindeki kişilerin maske takıp takmadıklarını kontrol etmek mümkün.  Bu kameralar üzerindeki yazılımlarla, maske takmayan kişileri anında tespit ederek gerekli uyarılar yapılabiliyor” dedi.

SOSYAL MESAFE KONTROLÜ

Sosyal mesafe kontrolü kameraların üzerinde çalışan özel yazılımlar ile yapılabileceği gibi, cep telefonuna indirilen bir uygulamadan da takip edilebiliyor. Bu konuda işleyen sistem hakkında bilgi veren Erdal, “ Bir skorunuz oluyor, 2 metre kuralını bozduğunuzda bu skorunuz düşüyor. Ayrıca bir zaman aralığını seçerek 2 metre kuralını bozarak yakınlaştığınız kişilerin bilgilerini bir rapor olarak alabiliyorsunuz. İlaveten, sosyal mesafenin bozulduğu zamanlarda sesli olarak uyarı da alabiliyorsunuz” dedi.