EVDE YEMEK PİŞTİ, KASABIN YÜZÜ GÜLDÜ

 

kırmızı et

Pandemi sürecinde yaşanan tüketim alışkanlığındaki değişim kasabın yüzünü güldürdü. Ev içi tüketimin artması, bu alanda talep kaymasını beraberinde getirdi.

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı ve Ulusal Et Konseyi Başkan Yardımcısı Fazlı Yalçındağ, TİCARET Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu. Yalçındağ, “Türkiye’de pandemi sürecinin hissedilmeye başlamasıyla birlikte lokantalar ve yemek zincirleri kapandı. Lokanta kebapçı gibi yerlerin kapalı olmasından buradaki esnafımızın sıkıntılarından üzüntü duyuyoruz. Ama görünen o ki açılmaları hemen eski işlerini yapma imkânı yaratmayacak. Türkiye’deki et tüketiminin yarıya yakını bu yemek zinciri ve sanayinde tüketiliyor. Artık güzel olan evde yemek pişirme kültürü ön plana çıktı. Eskiden bir öğlen yemeğine 50 TL veren birisi şimdi aynı paraya et alıp evinde 5 kişi yiyor. Dolayısıyla yüzde 50’ler seviyesinde olan perakende Pazar payımızda artış oldu.  Evde yemek pişirmek kasaptan kırmızı et alma talebine yaradı.  Toplu tüketim yerlerindeki azalma da talebin kaymasına neden oldu. 30 sene önceki işlerimizi yaptık. Bu sağlıklı beslenme açısından da olumlu bir gelişme. Obezite ile mücadele sürecinde ev yapımı yemek tüketiminin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırladık. Her musibette bir hayır vardır.  Bu süreçte aile olarak birlikte daha fazla masaya oturup yemek yemeye başladık” diye konuştu.

KÜÇÜKBAŞ TALEBİNDE ARTIŞ

Son dönemde küçükbaş et  talebindeki artışa da dikkat çeken Yalçındağ, yüzde 10’lar mertebesinde olan Pazar payının yüzde 25’lere kadar yükseldiğini kaydetti. Bu gelişmenin memnuniyet verici olduğunu anlatan Yalçındağ, “Talep küçükbaşa doğru kayıyor. Bu hayvanlar yayılarak besleniyorlar. Büyükbaşta ise sürekli üretim maliyetleriniz artıyor. Aile işletmeciliği açısında da küçük baş hayvancılık çok önemli. Çoban ve ağılınız olsun yeter. Meralar biraz sıkıntı. O da bir düzene girecek” dedi.

FİYATLARA MÜDAHALE EDİLMEMELİ

Önümüzdeki dönemde kırmızı et fiyatlarında büyük değişim öngörmediğine değinen Yalçındağ,  “Fiyat aralığının bu düzeylerde kalacağını düşünüyorum. Çok ufak bir gerileme olabilir. Ancak burada fiyatlarla oynamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Mevcut fiyatlar daha aşağıya inerse üretim sıkıntıya girer. Rakamlar korunacaktır. Ramazan Ayı’nın başlarında yüzde 10 oranında bir artış söz konusu oldu ama şu sıralarda dengelendi. Bunun da bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki Kurban Bayramı’nın ne olacağı bir soru işareti.  Piyasaları hareketlendirecek davranışlarda bulunmaktan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyoruz. Bu üretici bize her zaman lazım. Ulusal Et Konseyi’nin son verilerine göre küçükbaş hayvan kesimi 38 TL, büyük baş için ise 45 TL olarak belirlendi. Bu fiyatlar korunsun. Küçükbaşta özellikle bu fiyatların korunması gerektiğini düşünüyorum. Piyasalara dokunulmasın, fiyatlar mevcut yapısında korunmalı” diye konuştu.

KÜÇÜKBAŞ ÜRETİMDE PROFESYONELLEŞME SÜRECİ

12. aydan itibaren kuzu satışı yapıldığına değinen Yalçındağ, “Artık 2 senede 3 yavru alıyoruz. Küçükbaş hayvan üretiminde özellikle Marmara Bölgesi’nde Balıkesir’de bir profesyonelleşme süreci var. Ayrıca Polatlı, Sivrihisar ile Konya Karapınar Havzası’nda üretim süreklilik arz ediyor” dedi.