TABANDAKİ TEPKİYE BİLİM KURULU İLE ÇARE ARANACAK

SEDA GÖK TİCARET GAZETESİ ANKARA TEMSİLCİSİ

Bu hafta Ankara gündeminde konuşulan konu başlıklarını kısa kısa size not düşeceğim.  Sıcak gündem tabii ki Kıdem Tazminatı…

Kıdem Tazminatı Fonu için yeni arayışlar devam ediyor.  Pandemi sürecinde daha fazla ismini duyduğumuz Bilim Kurulu oluşumunun bir benzerinin, Kıdem Tazminatına yönelik sürecin yönetimi için kurulması konuşuluyor. Geçtiğimiz günlerde bu öneri farklı platformlarda dillendirilmişti. Ankara kulislerinde, bu kurulun tamamen akademisyenler ve hukukçulardan oluşacağı konuşuluyor. Tabi ki bu isimler; özel sektör, sendikalar ve ilgili bakanlıkların önereceği isimlerden oluşacak.  Öte yandan Kıdem Tazminatı konusundaki süreç tabanda yeni kavranıyor ve ciddi tepki var. Geçtiğimiz günlerde sohbet etme imkânı bulduğum Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağrıcı, kıdem tazminatı konusunda üyelerinin ciddi baskısı altında olduklarını söyledi. Çağrıcı, son günlerde öneriye yönelik ayrıntıların öğrenilmesinden sonra üyelerinin ciddi tepki gösterdiklerini anlattı.

İKİNCİ EL TRAKTÖR KARABORSA

Hani Türkiye traktör mezarlığına dönüşecekti! İkinci el traktör kıtlığı yaşanıyor. Çiftçi tarlasını sürecek traktör bulamıyor.  CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, özellikle Doğu bölgelerimizdeki illerde çiftçinin mağduriyetinin daha fazla olduğunu anlatıyor. Peki, bunun nedeni ne? Yurtdışına ikinci el traktör satışının yapılıyor olması… 30 bin TL değerindeki bir traktörün fiyatı ikinci el piyasada 60 bin TL’ye kadar çıkmış durumda. Özellikle İran, Irak, Azerbaycan ve Suriye’ye ciddi ölçüde ikinci el traktör satışı gerçekleştiriyoruz. Çiftçi bu süreçte sıfır traktör fiyatlarının yüksek olması ve bankaların kredi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle yeni traktör alımına da yönelemiyor. Türkiye traktör mezarlığına dönüşecek diyenler, görünen o ki öyle bir tablo yok.

KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU ‘L’ VE ‘V’ OLACAK

Euromonitör araştırma kuruluşunun büyüme umudunu 2021 yılına erteledi. Küresel ölçekte piyasalardaki toparlanmasının L ve V karışımı olacağının ifade edildiği araştırmada, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı Avrupa pazarında büyümenin 2021 yılında yüzde 4,6 olacağını, 2020 yılında ise yüzde 7,2 bir daralma öngörülüyor. ABD pazarında ise bu yıl yüzde 5,9’luk bir gerileme öngörüldü. Araştırmadaki en önemli not ise bu yılın son çeyreğinden itibaren Çin ve gelişmekte olan ekonomilerin emtia fiyatlarını yukarıya doğru çekmeye başlayacağı oldu.