BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

 

SEDA-15

“Bizi yakmayın”, “Sizi yakmayız”… Geçtiğimiz hafta Ankara’da daha çok kulislerde Kıdem Tazminatı ve Tamamlayıcı Emeklilik başlığını konuştuk. İlgili Bakanların açıklamaları sonrasında iş dünyasından da net tepkiler gelmeye başladı. Coşku dolu “Türkiye krizleri fırsata çevirir” ifadelerinin artık etkili olmadığını gördük. İş dünyası, “Yükümüzü daha fazla arttırmayın” diyor. Çünkü bıçak kemiğe dayandı, hatta kesiyor.  Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Kıdem Tazminatı ve Tamamlayıcı Emeklilik ile ilgili çalışmalarda işsizlik sigortası payının artmasının iş dünyasına ek yükümlülükler getireceğini ve bu yükü kaldırmanın zor olduğunu Meclis Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Bizi yakmayın” diye ifade etti. Bu söyleme cevap ise “Biz sizi yakmayız. Sağlam ve dayanıklı bir iş dünyasının oluşması önceliğimizdir. Çalışan ve işvereni birbirinden ayrı göremeyiz. Bütün taraflara eşit mesafede olmak zorundayız” oldu. Kim yanacak, nasıl yanacak? Zaman gösterecek!

DİGİTAL AĞLARIN ÖNEMİ

Geçtiğimiz hafta Ericsson Mobilite Raporu yayınladı. Rapor, COVID-19′un etkileri, ağların toplum açısından ne derece önemli olduğunu gösteriyor. Bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyorum. 2020 yılının sonuna kadar 190 milyon, 2025 yılının sonuna kadar ise 2,8 milyar 5G abonesi olması bekleniyor. Sabit kablosuz erişim (FWA) bağlantılarının 160 milyona yaklaşması ve 2025 yılı sonuna kadar küresel mobil ağ veri trafiğinin yüzde 25′ini oluşturması bekleniyor. COVID-19′un hızla yayılması, dünya genelinde birçok insanın günlük yaşamında değişiklik yapmasına ve birçok durumda evden çalışmaya yönelmesine neden oldu. Bu da, mobil ve sabit ağların kritik ulusal altyapılar olarak giderek çok daha önemli bir rol oynadığını gösteriyor. İnovasyon için tasarlanan 5G, içinde bulunduğumuz bu krizde bağlanabilirliğin gerçek değerini ortaya koyarak ekonomilerin yeniden ivme kazanmasındaki önemini gösterdi. Sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle meydana gelen davranış değişiklikleri hem sabit hem de mobil ağların kullanımında ölçülebilir değişikliklere neden oldu. 2019 yılının sonunda, küresel sabit kablosuz erişim veri trafiğinin, küresel veri trafiğinin yüzde 15′ini oluşturduğu tahmin ediliyor. 2025 yılında yaklaşık 8 kat büyüyerek 53 exabayta ulaşması ve küresel toplam mobil ağ veri trafiğinin yüzde 25′ini temsil etmesi bekleniyor.

YENİ İŞ ALANLARI AÇILIYOR

E-ticaret uzmanlığı yeni gözde meslekler grubunda… Pandemiden itibaren e-ticaret online eğitimlere talep yüzde 826 oranında artış göstermiş. Katılım oranı da yüzde 735 artmış. Online ticaret çok hızlı ve ani bir yükseliş ivmesi yakaladı. Esnaf, KOBİ, girişimci ve gençlerimiz bunun farkında ve eğitimlere yoğun ilgi gösteriyorlar. Yılsonuna kadar bu alanda 20 bin kişinin eğitim alması bekleniyor.

BASKILANMIŞ TALEP…

Havayolunda Haziranın ilk 15 gününde 1 milyon yolcuya ulaşıldı. İç hatta 941 bin, dış hatta 69 bin yolcu uçtu. 14 bin uçak iniş-kalkış gerçekleştirdi. Havalimanlarına 1-15 Haziran tarihleri arasında iniş-kalkış yapan uçak sayısı, iç hatlarda 10 bin 777, dış hatlarda ise 2 bin 904 olmak üzere toplamda 13 bin 681 oldu. Söz konusu tarihlerde Türkiye genelinde hizmet veren havalimanlarında iç hat yolcu trafiğinin 940 bin 648, dış hat yolcu trafiğinin ise 69 bin 489 oldu. Rekor falan yok, normalleşme sürecinde baskılanmış talep…

İNTERNETTEN EN ÇOK ELEKTRONİK VE GİYİM ALDIK

BKM geçtiğimiz hafta Mayıs verilerini açıkladı. İnternetten ödemeler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken elektronik eşya ve giyim sektörlerinde daha çok tercih edildi. İnternetten kartlı ödeme yapılan işyeri adedi ise geçen yılın 1,5 katına çıktı. Türkiye’de toplam 242,7 milyon kart bulunurken, bunların 71,4 milyon adedi kredi kartı, 171,3 milyon adedi ise banka kartından oluşuyor. Mayıs 2019 ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yıllık yüzde 5′lik, banka kartı adedinde ise yıllık yüzde 11′lik artış görüldü.