BUZDOLABI SATARAK BAŞLADILAR, YURTDIŞI PROJELERE YELKEN AÇTILAR

Her şey SMEG marka bir buzdolabı satışı ile başlar. Bu satış; sonrasında dostluğu, referans olmayı ve beraberinde iş ortaklığını getirir.

 

IMG_0944

Simge Bilir Kurt başarılı bir mimar… Hanzade Güngören ise Fransızca öğretmeni ve tasarım konusunda doğuştan gelen yeteneğini mesleki kariyere dönüştürmüş bir isim.

Kendi şirketleri olan Simarc Yapı ve Stoneplus’ın ortaklığı ile geçtiğimiz yıl Aldedo Beyaz Eşya Limited Şirketi’ni kurdular.  Onların ifadesi ile bugün “Bir bütün oldular” ve İzmirlilere renkli bir yaşamın kapılarını aralıyorlar.  EGİAD’ın Portekiz Gezisi sırasında aldıkları ortaklık kararı, Alsancak’ta açtıkları mağazalarında entegre çözümlere dönüşüyor. İki girişimci kadının ortak hayali ise önümüzdeki günlerde ABD, Karadağ ve Almanya’da anahtar teslimi projeler üstlenmek…

 

 

Sizleri tanıyabilir miyiz?

 

SİMGE BİLİR KURT: İzmirliyim. İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunuyum. Mezuniyet sonrası Bakü- Bursa – İstanbul’da İçtaş, Sinpaş GYO ve Eczacıbaşı gibi kurumsal firmaların çeşitli projelerinde görev aldım. Eczacıbaşı bünyesinde çalışırken İzmir’e transferimden 6 ay sonra eşim ile kendi işimizi kurduk.

 

SMEG hayatınıza nasıl girdi?

 

SİMGE BİLİR KURT: 5 yıldır Alman bir mutfak markası olan Nolte’nin İzmir bayisiyiz. Nolte ile birlikte şirketimizde çeşitli beyaz eşya, tezgâh ve evye markalarının da bayiliği var. Bunlardan bir tanesi de SMEG. 5 yıldır SMEG de satıyoruz.

 

SMEG’in kendine has bir ruhu, tasarımı, net bir müşteri portföyü var. SMEG’i tasarımıyla uzaktan tanırsınız. Hem mimarların çok sevdiği bir marka hem de kendine has bir ruhu var.

 

Hanzade Hanım, sizi tanıyabilir miyiz?

 

1975 yılında doğal taş üreticisi olarak İzmir’de, doğal taş sektörünün duayeni rahmetli kayınpederim Ragıp Güngören tarafından kurulmuş olan Stoneplus firmamızda çalışıyorum. Ana isimiz blok mermer, plaka ve bitmiş ürün tedarikçiliği.

Türkiye’de en son İtalyan Breton teknolojisi ile üretilen Coante Quartz yüzeyler ve İtalyan markası Materia Porselen Seramiğin çeşitlerini bir arada bulabileceğiniz depolarımızda, inşaat kaplama malzemeleri, dekoratif ve kreatif peyzaj malzemeleri, tüm doğal taşlar, podimalar ve kaplama tuğlaları gibi ürünlerimiz var.

StonePlus Exclusive Showroomumuzda tüm Avrupa ve Uzak doğuyu kapsayan iyi bir mermer koleksiyonuna sahibiz. Bu koleksiyonun avantajını kullanarak ben de çok büyük keyifle sehpalar ve masalar üretiyorum.

Ben doğal taşı çok seviyorum. Kendisine has renklerini, bu renklerin farklı farklı tonlarını çok özel ve kıymetli buluyorum. Her bir parça ile farklı bir şeyler yapmanın keyfine vardım.

Önce geri donuşum, sonra farklı sunum projesi olarak başlayan bir serüvenim var.

HNZD design markası kendine zaman içinde bir yol çizdi. Mermer çanaklardan, sunum objelerinden, heykellerden, küçük sehpalar ve uzun masalardan oluşuyor.

Şimdi doğanın sanatı olan bu güzel mermerlerimiz birçok güzel ailenin evine, iş yerlerine girdi. Her birinin o güzel hanelere getirdiği uğurları, güzel enerjilri var.

IMG_0955

Yollarınızne zaman ve nasıl kesişti?

 

SİMGE BİLİR KURT:  Hanzade, 3 sene önce benim müşterimdi. Ona SMEG set sattık. Biz tüm müşterilerimizle bir süre sonra aile gibi oluyoruz. Hanzade ile farklı ortamlarda da bir araya geldik ve frekansımız tuttu. Bir gün Hanzade’nin buzdolabı arızalandı ve beni aradı. O anda havaalanındayım, Almanya’ya gidiyorum. ‘3 gün sonra dönünce mutlaka sorununu çözeceğim’ dedim. Bu arada hemen SMEG distribütörünü aradım ve uçaktan indiğimde Hanzade’den bir mesaj geldi. “Simge Hanım Almanya’dan dönmenize gerek kalmadı buzdolabımı değiştiriyorlar:)”

 

Aramızda koşulsuz güven ortamı oluştu ve iyi arkadaş olduk. Bu arada buzdolabı değişti. Aslında belki de dostluğumuzun temelleri oluştu kuzine ve buzdolabı sayesinde. O EGİAD üyesiydi ve EGİAD’a girişimde referans oldu. Koruncuk Vakfı’nda da bana referans oldu, arkadaşlığımız böyle farklı noktalarda gelişti.

 

SMEG satışı ile başlayan süreç nasıl ilerledi?

 

SİMGE BİLİR KURT: EGİAD’ın Portekiz Gezisi’nde Hanzade’ye SMEG mağazası açmayı teklif ettim. İkimiz de eşlerimizle birlikte çalışıyoruz.  Hep birlikte oturup, konuştuk. Sonra da dükkân bulma derken, bayilik aldık, 2019 Nisan ayında karar alındı ve mağaza 9 Eylül’de açıldı.

 

SMEG’in Türkiye’deki ilk mağazası mı?

 

SİMGE BİLİR KURT: Türkiye’nin ilk SMEG showroomu ve bundan gurur duyuyoruz. Bu arada bir dip not; Hanzade Fransızca öğretmeni fakat bence tasarım ve keşif yeteneği cok yüksek. Mermere hayat veriyor.  Bir mermer parça artınca “Biz bunu evde kesme tahtası yapalım” der. Dönüştürmeyi çok sever.

 

Bu sürede bunları döndürürken kendi markası olan ‘hnzd design’ yaratıyor ve mermer obje tasarlıyor. Aslında SMEG’den önce, Hanzade’yle onların Stoneplus şirketlerinde ortaklıklarımız var. Onlar aynı zamanda Coante tezgâh markasının Ege Bölge Distribütörü.

 

Birbirinizi tamamlıyorsunuz.

 

HANZADE GÜNGÖREN:  Evet, tamamlıyoruz. Biz SMEG’i açana kadar şöyle bir şey yaptık bizim mağazanın yanında kendi içinden geçilen bir alan var oraya da Stoneplus’ın mini bir showroomunu yaptık. Dolayısıyla müşterilerimiz de ortak olmaya başladı.

 

IMG_2399

Sizin ortak olduğunuz şirketin adı nedir?

 

HANZADE GÜNGÖREN: Aldedo Beyaz Eşya Limited Şirketi. Aldedo,  Simarc Yapı ve Stoneplus’ın ortaklığı. İki şirket Aldedo’yu kurup Türkiye’nin ilk SMEG showroomunu kurdular.

 

Kaç metrekarelik bir alanda ürünlerinizi sergiliyorsunuz?

 

SİMGE BİLİR KURT: 70 metrekare. Biz birbirimizi tamamlıyoruz. Bu mağazaya müşteri geldiğinde buradaki mermer masaya da bakıyor, mobilya ihtiyacı varsa Nolte’ye geçiyor, mağazalar da birbirine çok yakın sadece arada bir köşe var. Orada zeminine mermer bakmak istiyorsa Nolte’nin içinden geçip Stoneplus’ın mini showroomuna geçip mermerleri görüyor ya da Stoneplus depoya gittiğinde kahvesini içerken SMEG makineyle içiyor.  Bize geldiğinde mutfak konuşurken tezgâhım ne olacak diyorsa biz ona Coante’yi açıyoruz. Aslında bir bütün olduk. Bir mutfak ve artık git gide kendi iş bölümlerimizin yayılmasıyla bir evde ihtiyacınız olan her objeyi her malzemeyi bizim şirket iştiraklerimizle ulaşabiliyorsunuz. Dolayısıyla keyifli bir sinerji oldu.

 

EGİAD Melek Yatırımcılar sürecinden bağımsız değil mi?

 

HANZADE GÜNGÖREN:  Bağımsızız. Tamamen kendi tanışıklığımız. Doğru ticaret yapıyor olmamız, birbirimizle tanışıklığımız, tamamlayabilmemiz. Birbirimizin aklına gelebiliyoruz. Ateş bir yerden kıvılcım alır döner döner topa dönüşür bizim ki öyle oldu.

 

Bundan sonraki hamle ne olacak?

 

SİMGE BİLİR KURT: Yurtdışında projeler yapmak istiyoruz. Şu an Hanzade’nin ürünleri Amerika’da bir showroomda sergileniyor. Bizde Amerika’da bir projeye Nolte olarak bir teklif verdik. Onun dışında Karadağ’da bazı girişimler var. Almanya da bir araştırma aşamasındayız.

 

Beyaz eşyanın merkezine SMEG mi satacaksınız?

 

SİMGE BİLİR KURT:  Aldedo bir SMEG iştiraki ama günün sonunda SMEG ile birlikte bir paket. Almanya, Karadağ ve Hollanda’da komple bir tadilat yapıp evi komple giydirebilecek güçteyiz.

 

Anahtar teslimi projeler üstlenmek istiyorsunuz?

 

SİMGEBİLİR KURT:  Evet, Hanzade’lerin Stoneplus showroomlarında tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde inşaat kaplama malzemeleri, fayanslar, tezgahlar, mermerler var. Dolayısıyla anahtar teslimde ihtiyaç duyulacak ağı git gide genişletmeye çalışıyoruz. İlk hedefimiz bu anlamda güçlenmek, bu çemberi daha da genişletmek. Yurtdışında bazı projelerde yer almak istiyoruz, ihracat yaparak bir şeyler yapmak.

IMG_2393

Şu an da Türkiye’de maalesef toplu işler durdu. Birçok inşaat yatırımcısı da ürünlerini yabancılara satmaya çalışıyor ya da orada projeler yapmaya çalışıyor.

Bu da bizim için büyük bir handikap proje. Bizim Mutfak ürünlerimiz a-plus dolayısıyla biz her projeye zaten teklif vermiyoruz, belli bir satış ve metrekare değerinin üstünde olan projeler bizim ürünlerimizi alabilir ve alıyor.

 

Ürünlerimizin kalitesini, gücünü, bilinirliğinin artarak talep edilir hale getirmek istiyoruz. Bir kentsel dönüşümde mal sahibi SMEG istiyorum deyip imza atarsa müteahhit SMEG yapmak zorunda kalır. Bu bilinirliği artırmak istiyoruz. Çünkü kentsel dönüşüm, İzmir çok güzel bir şehir ve kentsel dönüşümde sadece yıkılıp yeniden yapılıyor. Bir değer katıyor eski bina yenileşiyor ama bunu daha da değerli kılmak istiyoruz.

 

Buradaki mağazamızda etkinlikler yapıyoruz. Mesela mimarları ağırlıyoruz ve kendilerini evlerinde gibi hissetmelerini istiyoruz.

 

-Mimarların günün yoğun temposundan kaçamak yaptıkları nokta gibi mi?

 

HANZADE GÜNGÖREN:  Evet, mimarlık ofisleri ile çay, patiseri tadımları yapıyoruz. Bu esnada sektörel sohbetler de ediyoruz.

Yılbaşı öncesi kapı çelenk süslemesi yaptık. Hepimiz çok eğlendik, bizim içinde çok keyifli buluşmalar bunlar.

 

Sağlıklı beslenme uzmanı gelip smoothie cihazımızla smoothie yapabilir. Bunun gibi etkinliklerimiz devam ediyor olacak.

 

SMEG’i diğerinden ayıran nedir?

 

HANZADE GÜNGÖREN:  Öncelikle tasarım fakat bu sadece görüntü anlamına geliyor gibi anlaşılmasın. Cihazların her biri çok kuvvetli ve iddialı parçalar.

Cihaz içindeki her parça İtalyan. Hiçbir yedek parçası başka bir ülkeden gelmiyor. İtalyanlar mermer işçiliğinde olduğu gibi bu sektörde de bence yaptıkları işi sanatla birleştirmişler. SMEG de beni etkileyen bunlardı. Ben de sadik bir SMEG müşterisi idim ama mağazamızı açtıktan sonra fark ettim ki aslında markayı çok da iyi tanımıyormuşuz.

Birçok markada bulamadığınız ara kupon ürünler var. 45 cm darlığında bulaşık makinesi var. Mimarlara küçük mekân tasarımlarında çözüm sunuyor. Ürünlerimizin bu anlamda çok farklılıklar var ve ara boyları mevcut.

Hep akla yuvarlak hatlı Retro ürünleri geliyor ama koleksiyonda öyle net çizgili ya da maskülen tavırlı seriler var ki, her birini alıp eve götüresiniz gelir. Aman bence bu SMEG’e bulaşmayın… Sonra sevdalanır kalırsınız, sizin de mağaza açmanız gerekir falan.

 

En çok hangi ürün grubunu satıyorsunuz?

 

SİMGE BİLİR KURT: Kuzine, buzdolabı ve küçük ev aletlerinin satışı ön planda.  

 

Çok pahalı algısı ile karşılaşıyor musunuz? Fiyat aralığı nedir?

 

SİMGEBİLİR KURT: Bizim 6 bin 500 TL’ye sattığımız buzdolabımız da var. Bizim bu basic ürünümüz birçok markada üst segment gibi görünüyor.

 

Renkli ürünler satıyorsunuz, İzmirli en çok hangi renkleri seviyor?

 

HANZADE GÜNGÖREN: Krem olmazsa olmaz. Kırmızı bizim rengimiz. Üçüncü rengimiz siyah. Zeytin yeşili ve turuncu kuzine bu ara ilgi görüyor. Sicilya renkleri, cıvıl cıvıl sarılar mesela bu ara beni de çok etkiliyor.

 

Sektör açısından zor bir yılı geride bıraktık. ÖTV indirimi bir dönem piyasayı canlandırdı. Ancak gene de sıkıntılı bir süreç devam etti. Bunun size yansıması nasıl oldu ve nasıl yönettiniz?

 

SİMGE BİLİR KURT:  Bu süreci biraz stok yaparak yönettik. Bu mağaza ondan etkilenmedi.

İthal üründe, değişen Euro, ÖTV indirimi değişen Euro dolar kurları da bizi etkiliyor. 2 yıldır hiçbir marka katalog basmadı, herkes PDF ortamında yol alıyor. Çünkü rakamlar sürekli değişiyor. Bunun için dönem dönem indirim kampanyaları oluyor.

Biz SMEG’de de işe girerken stok aldık bunu bugüne kadar pik olmadı. 2 sene önce Ağustosta yaşadığımız gibi bir korku olmadı ama o dönemde stok alarak yönettik.

Her yaşanan olayda bir şekilde bir b planı yapıp aksiyon almaya çalışıyoruz. Bazen kampanya yapıyoruz bazen kermeslerde özel indirimler yapıyoruz.  Muadillerini de hep alternatifimiz var. b mağazanın olmazsa olmazı SMEG ama müşteri narenciye sıkacağı istiyor SMEG’de pahalı ama biz müşteriyi istiyoruz gel bak Bugatti var İtalyan yarı fiyatı. Beğenmedin mi yarı fiyatına Siemens var. Müşteriyi seviyoruz ve bırakmıyoruz. Alternatif ürettiğimiz için de müşteri buradan mutlu çıkıyor.

 

EGİAD ile tanışmanız nasıl oldu?

 

SİMGE BİLİR KURT: Ben EGİAD ile Hanzade sayesinde tanıştım. 1 senelik üyeyim. İzmir’de özellikle çalışan ve üreten kadın olarak çok azız. Onların buluştuğu nokta asında bizim Hanzade’yle aramızdaki sinerji EGİAD yani şey oluyorsunuz EGİAD ortamında sohbet etmek bile sizi besliyor. Bir de ben kendi adıma başka bir çalışan kadın ne yapıyor o nasıl acaba evi okul çocuğu işi nasıl organize ediyor. Orada sizinle aynı havayı soluyan insanlarla olmak güzel ve gerçekten İzmir’de hele ki gerçekten çok az kadınız hem çalışan kadınlarla aynı platformlarda buluşmak hem de aralarında çalışan kadının olmasından mutlu olan erkeklerle de aynı platformda olmak çok kıymetli.

Bir ortama girdiğinizde biliyorum benimle kader yoldaşı kadınlar var ama o masadaki erkek de bizden gurur duyuyor ya da bizimle olmaktan mutlu.

Hanzade referansıyla EGİAD’a üye oldum ama öncesinde neden olmadım bende 5 yıldır ticaret yapıyorum. Benim de pişmem lazımdı.

HANZADE GÜNGÖREN: Benim eşim eski EGİAD’lı. Bir dönemi EGİAD ile yoğun geçirdik, sonra kendi tempomuzdan biraz geri çekildik. Şimdi ben gene EGİAD’dayım, eşim olabildiğince etkinliklerde bize eşlik ediyor.