400 MİLYON TL’LİK ‘GAMA’ İÇİN GERİ SAYIM

 

NÜKET HOTAR-SEDA GÖK2

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), teknoloji ve sağlık alanında önemli merkezlere ve akademik birimlere ev sahipliği yapıyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 400 milyon TL yatırım maliyeti bulunan Tınaztepe Yerleşkesi’ndeki GAMA Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi Projesi’ne, şimdiden iş dünyasının yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

TİCARET Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hotar, “Rektörlük olarak, bu önemli projemizi bir süre önce kamuoyu ile paylaştık. Geldiğiniz noktada bu merkezimiz, büyük ilgi gördü. İş dünyasının temsilcileri ve girişimler, burada yer almak için adeta kuyrukta bekliyor. Çünkü projemizin kentimizde ve ülkemizde başka bir örneği bulunmuyor” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı’nın (DEPARK) Buca Tınaztepe Yerleşkesi’nde yer alan ‘ALFA ve ‘BETA isimli binalarının yanına eklenecek ‘GAMA Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi’ için hazırlıklara devam ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Hotar, “Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile teknopark alanımız, yüzde 60 oranında büyüdü. Bu önemli bir gelişmeydi. Sonuçta DEPARK’taki mevcut firmalar ve işletmeler, ilgili bakanlık ve kamu kurumlarından zaten teşvik ve destek alıyorlar. Bu durum, bölgedeki paydaşlarımızın daha hızlı yol almalarını sağlıyor. Araştırma üniversitesi olarak biz de, bu konudaki projelere ve girişimlere destek olmaya önem veriyoruz.  GAMA’nın da benzer bir sorumluluk üstleneceğine inanıyoruz” diye konuştu.

SERBEST BÖLGE MANTIĞI

Türkiye’nin ilk sağlık temalı teknoparkı DEPARK’ın bir anlamda ‘Serbest Bölge’ mantığı ile çalıştığını kaydeden Prof. Dr. Hotar, “DEPARK, sunduğu fırsatlar nedeniyle cazip bir konumunda bulunuyor. Bir anlamda serbest bölge mantığı ile düşünmek de mümkün… Mevzuat gereği; serbest bölgelerin işleyişi farklı ancak teknik ve AR-GE kısımları, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde de yer alıyor” ifadesinde bulundu.

GAMA Binası için düzenlenen yarışmada iki projenin son aşamaya kaldığı bilgisini veren Prof. Dr. Hotar, “Buranın fiziki yapısıyla ilgili son kararı, önümüzdeki süreçte vereceğiz. Rektörlük olarak, bu yapının yatay mimariye uygun olarak; çevre ve doğa dostu olacak şekilde inşa edeceğiz. Binanın da modüler tarzda; yani ihtiyaca veya talebe göre yeniden şekillendirilecek esnekliğe sahip olmasını arzuluyoruz. Örneğin; bölgeye gelen firma, bizden 500 metrekare yer isteyebilir ya da aynı alanı, birden çok şirket veya girişimci de talep edebilir. Dolayısıyla paydaş sayımız, talep edilen alana göre değişiklik gösterebilir. Bunu zaman gösterecektir” dedi.

WhatsApp Image 2022-06-29 at 13.38.41

 

YAZILIM’DAN AŞI’YA…

DEPARK’ı ağırlıklı olarak sağlık endüstrisinin temsilcilerinin tercih ettiğini söyleyen Prof. Dr. Hotar, “Sağlık teknoparkı olduğumuz için firmalarımızın da yüzde 70’inin sağlık temalı olması gerekiyor. Bu firmalar, sağlık maddesi üretimiyle de ilgilenebilir yazılım işi de yapabilir. Örneğin; bizde ki bilgisayar firmaları, sağlık sektörüne/sistemine yönelik yazılım geliştiriyorlar. Diğer bir ifadeyle sadece bilgi işlem firması olarak değil; sağlık yazılımı yapan bilgi işlem firması olarak hizmet veriyorlar. Elbette burası, ilaç ve aşı geliştirmek isteyenlere de hizmet verebilecek. Sonuçta küresel pandemide her iki konunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Bu yüzden; üniversite olarak bu alandaki girişimleri desteklemek istiyoruz” diye konuştu.

TELETIP’A YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Pandemi döneminde sağlık sistemi üzerinde oluşan yükün hafifletilmesini sağlayacak ve teknolojinin tıp alanındaki etkinliğini artıracak TELETIP uygulaması hakkındaki çalışmalarını da anlatan Prof. Dr. Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde TELETIP uygulamaları başladı. Üniversite olarak biz de, bu konuda Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldık. Yakında uygulamayı bazı birimlerimizde model olarak başlatacağız. Bunu uygulanabilecek her alanda yapmak istiyoruz. Sonuçta TELETIP, hızlı ve etkili olmanızı sağlıyor. Dünyanın bir ucundan hastalara hizmet verebiliyorsunuz.”

120 FİRMA, 180 PROJE, 1310 İSTİHDAM

DEPARK bünyesinde 2022 yılı itibari ile toplam 120 firma yer alıyor. Toplam istihdam sayısının bin 310 olduğu; Ar-Ge personel sayısının bin 106’yı bulduğu teknoparkta, devam eden proje sayısı 180’i buldu. Ar-Ge gelirlerinin 167 milyon TL’ye ulaştığı DEPARK’ta, paydaşların kent ekonomisine ihracat katkısı ise 10 milyon doları aştı. 2021 yılı sonunda toplam ciro 250 milyon TL’ye ulaşan DEPARK, Tınaztepe Yerleşkesi’nde bulunan ALFA ve BETA Binaları (TGB-1) ve Balçova Yerleşkesi’nde bulunan Zeytin Binası ve Nar Kompleksi’nde(TGB-2) faaliyetlerine devam ediyor. Son olarak; inovasyon ve girişimcilik ekosistemini geliştirecek, 40 bin metrekare toplam alanı bulunan GAMA Binası için de çalışmalar sürüyor.

 

NÜKET HOTAR-SEDA GÖK