AFD, ULAŞIM VE ENERJİ FİNANSMANINA ODAKLANACAK

 

IMG_20220609_124216

Fransız Kalkınma Ajansı(AFD), Türkiye’de ulaşım ve enerji projelerinin finansmanına destek vermeye odaklandı. Fransız Kalkınma Ajansı(AFD) Türkiye Direktörü Tanguy Denieul,  “Türkiye’de özellikle ulaşım ve enerji projelerinde yoğunlaşacağız. AB, enerji sektöründe önümüzdeki günlerde yeşil mutabakat kapsamında önemli yaptırımlar getiriyor. Bu konuda Türkiye’deki firmaların Avrupa Birliği ile çalışabilmeyi sürdürebilmesi için onlara destek olmak istiyoruz. Bu kapsamda firmaların enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji gibi konulardaki yatırımlarında destek olmak istiyoruz. Bunun için AFD, Türkiye ile iklim değişikliği ile mücadele ve karbon salımının azaltılmasına yönelik bir mutabakat zaptı imzaladı. 800 milyon Euro’luk bir finansman ile bu amaçla hazırlanacak projelere kaynak sağlayacağız. Bu çalışma önümüzdeki 3 yılı kapsayacak” diye konuştu.

Sürdürülebilir enerji başlığında yeni geliştirilecek projeler konusunda çalışmalara yaptıklarını belirten Denieul, “Bu konudaki projelere yönelik biz Çevre Bakanlığı ile görüşmeler yapmaya başladık. Projeler ve detayları konusunda çalışmaya başladık. Detaylı çalışıyoruz” dedi.

Yenilenebilir enerji konusunda da değerlendirmelerde bulunan Denieul, “Stratejimizin kalbinde yenilenebilir enerji var. Destek mekanizmamıza yönelik politikalarımızın kalbinde sürdürülebilir enerji var. Bakanlık dışında İller Bankası ile de görüşüyoruz. Belediyeler üzerinden güneş ve rüzgâr enerjisi konusunda yatırımların bütün Türkiye’de yapılması için görüşmeler yapıyoruz” diye konuştu.

BELEDİYELER PROJE HAZIRLASINLAR

Büyükşehir belediyelerinin uluslararası projeler konusunda daha deneyimli olduğunu hatırlatan Denieul, “Biliyorsunuz iki tip belediyecilik var. Büyük şehir belediyeler ve diğer belediyeler… Büyükşehirler uluslararası projeler konusunda daha deneyimliler.  Belediyelere gerektiğinde doğrudan finansman desteği yapabiliriz. Gerektiğinde İller Bankası üzerinden destek veriyoruz. O zaman belediyelere teknik destek de veriliyor. Belediyeler projeler hazırlasınlar. Biz tabii bir teknik analiz yapıyoruz Projelerin fizibilitesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz Ayrıca belediyelerin bir borç ödeme kapasitesi var mı onu da değerlendiriyoruz. Bütün projeleri kabul edebileceğiz anlamına gelmese de konuyu tartışmaya değerlendirmeye açıyoruz” diye konuştu.

 

IMG_20220609_124535

“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ROL ÜSTLENİYOR”

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde karbon salınımının azaltılmasına yönelik devreye alacağı uygulamalarda çok önemli şeyler yapacağına inandığını ifade eden Denieul, “Bu konuda Türkiye’nin kapasitesine son derece güven hissediyorum. Türkiye; çevresi ve Avrupa içinde bu konuda önemli bir rol üstleniyor” dedi.

TÜRKİYE’DE BELEDİYELER BORCUNA SADIK

Türkiye’deki belediyelerin kullandıkları kredilerin geri ödemesi konusunda hiçbir sorun ile karşılaşmadıklarına vurgu yapan Denieul, “Borç ödeme konusundaki hiçbir zaman Türkiye’deki belediyenin geri ödemesinde hiç sorun olmadı. Türkiye’de çalıştığımız bütün belediyeler rahatlıkla borçlarını geri ödediler” dedi. Dünya ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Denieul, “Bütün dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor, endişeliyiz ama biz daha fazla destek vermeye hazırız” dedi.

AFD’DEN İZMİR’E 50 MİLYON EURO’LUK KAYNAK

AFD için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok önemli bir paydaş olduğuna vurgu yapan Denieul, “Bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geri ödemeleri konusunda hiçbir sorun yaşamadık. Ulaşım için destek vermiştik. Şimdi bir de içme suyu yatırımları için destekliyoruz. Çeşme’de İZSU’nun içme suyu projesi için tahminen 50 milyon Euro’luk bir kaynak desteğini verdik. Proje 2024 yılına kadar tamamlanacak” dedi.