NİTELİKLİ ARA ELEMAN SORUNUNA ‘12 BİN TL’ ÇÖZÜMÜ

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği(OSBDER) ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, Türkiye’de en büyük sorunun nitelikli ara elaman olduğunu söyledi. Özellikle teknik liselerden mezun öğrencilerin eğitim kalitesinin son derece yetersiz olduğuna dikkat çeken Yıldırım, bu konuda kalıcı çözümlerin bulunması gerektiğini kaydetti.

Ankara’daki ekonomi muhabirleri ile bir araya gelen Yıldırım, Türkiye’de işsizliğin olduğuna inanmadığını, işsizliğin iş edinildiğine vurgu yaptı. Yıldırım, “Örneğin; bugün Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 189 parselde 30 bin çalışan var. Personel için İŞKUR’a 5 bin 500 talep olmuş. Buna karşılık gönderilen insan sayısı 3 bin. Bu insanların da 1270’i işe alınmış. Burada bir çelişki yok mu? Nitelikli eleman yok. Eğer ki Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin yeni personel talebi olduysa ve istihdam seferberliği kapsamında bu 10 bin kişi işe alındıysa; nitelikli üretim yapıldığına dair şüphelerim oluşur. Türkiye’de işsizliğin olduğuna inanmıyorum. İşsizliği iş edinmiş insanlar var. İŞKUR personel gönderiyor, işi beğenmiyor gidiyor. İşi beğeniyorsa da 6 ay çalışıyor ve 7. ayda işten kendini attırıyor. Sonra gene İŞKUR’dan ödenek alıyor. Bu çok acı bir durum” diye konuştu.

EĞİTİM DESTEĞİ KİŞİ BAŞINA 12 BİN TL OLMALI

OSB’lerin içindeki teknik okulların işletmesinin de OSB yönetimleri tarafından yapılması konusunda bir ısrar olduğunu belirten Yıldırım, ancak bu konuda bina desteklerinden çok öğrenci başına verilen eğitim desteğinin arttırılması gerektiğini vurguladı.

Yıldırım, “Peki biz bu sorumluluğu üzerimize aldık diyelim. Bakanlığın bize gene öğrenci başına yıllık 6 bin TL vermiş olduğu eğitim desteği ile Milli Eğitim’in verdiği eğitimin aynısını verecek isek bir esprisi yok ki… Bakanlığın mutlaka kişi başına en az 12 bin TL destek vermesi gerekiyor ki, biz o okullarda nitelikli eğitim verdirebilelim. Bilim Bakanımız, ‘OSB’lerde teknik kolejler kuracağız ve bunun yapımı için uzun vadeli uygun kredi imkânları vereceğiz’ dediler. Bizde kendisine ‘Bu kadar büyüklükteki OSB’leri kuranlar bir okulu finanse edecek kadar da aciz değil. Bize burada okuyacak çocukların eğitimi için finansman desteği lazım’ dedik. Devlet sağlık ve eğitimdeki yükünü sanayiciye yıkarsa bu iş olmaz. Öğrenci başına 12 bin TL destek verilmesi gerektiği hususunu Nisan ayında Bilim ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye sunduk” diye konuştu.

ÇÖZÜM İÇİN NELER YAPILMALI?

Müfredatı oluşturan teknik kadronun içinde OSB’leri temsilen mutlaka birinin olması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, bu konudaki diğer önerilerini ise şöyle anlattı:

“OSB’lerdeki okullar için bina desteği değil öğrenci başına 12 bin TL bir destek verilmesini istiyoruz. OSB’lerde o zaman teknik adam yetiştirilir. Ayrıca teknik meslek okulları ve üniversitelerde diploma hemen verilmemeli. Okul bittikten sonra en az bir yıl pratik olarak kendi ile ilgili bir işte çalışması sağlanmalı. Yoksa başarı olmuyor.”

Yıldırım, ayrıca  “Bu dediklerimi yapabilirsek meslek lisesi mezunu bu gençlerimiz en az 5 bin TL ile işe başlar.  Torna tesviye, kalıp, gıda, makine ressamlığı ve kimyagerlere ihtiyaç var.  Bizim mühendise değil teknik okulda yetişmiş teori ile pratiği iyi yoğurmuş nitelikli adama ihtiyacımız var” dedi. 

‘NASIL ÇALIŞILIR EĞİTİMİ’ VERİLMELİ…

Türkiye’de sorunun gerçek anlamda sebebi ve çözümüne yönelik konuşulmadığını anlatan Yıldırım, “Biz bu sorunları konuşmaz isek 25 sene sonra gene aynı şeyleri konuşacağız. Çözüme yönelik bir şeyler yapmalıyız. Mesleki eğitim alıyoruz ama bir eğitim daha almalıyız. Nasıl çalışılır bunun eğitimini de vermeliyiz. Bu bir kültür… Çalışma kültürümüzü geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Bu konuda Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nden de örnek veren Yıldırım, “Biz teknik okullara yüksek puanlar ile giriyorduk. Şimdi öyle değil. 710 öğrenci kapasiteli okulumuz var. Buradan mezun olanların bir tanesi bizim OSB’de çalışmıyor. Bu çocuklar güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi veya seyyar satıcı olarak çalışıyor” dedi.

İYİ EĞİTİM İÇİN İYİ EĞİTMEN LAZIM

Eğitmen kadrosundaki sıkıntıya da değinen Yıldırım, “Kaliteli bir eğitmen kadromuz yok. Birinci aşamada öğrenci suçlu değil, çünkü onları yetiştirecek eğitmenler yok. 2 bin 500-3000 TL maaş alan bir eğitmen bu öğrencilere ne verebilir? İstihdam seferberliği böyle olmaz. Eğitimin de kesinlikle okullardan önce aile içinde olması gerekiyor. Diplomalı niteliksiz üniversite mezunu birçok gencimiz var. Bu sorunu çözmeyi iş edinmemiz gerekiyor. Personel başına bugün 704 TL teşvik veriliyor, gerekirse biz 704 TL verelim ama bize nitelikli adam yetiştirin” diye konuştu.