MASUM SANDIĞINIZ GIDALAR SİZİ HASTA EDEBİLİR

Dr. Namık Kemal Nazaroğlu

Her yerde karşımıza çıkan, son zamanlarda sıklıkla bahsedilen konulardan biri de “Gıda İntolerans Testleri” oldu. Peki, toplumda görülme sıklığının yüzde 50 oranında artış gösterdiği “Gıda İntoleransı” nedir ve nasıl tespit edilir. Synlab Laboratuvarı Biyokimya Uzmanı Dr. Namık Kemal Nazaroğlu, “Gıda İntoleransı” ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

 MASUM GÖRÜNEN GIDALAR HASTA EDEBİLİR

 “Vücudumuz, sağlıklı olduğunu düşünerek yediğimiz besinlere karşı tepki verebilir” diyen Nazaroğlu, masum görünen bir gıda türünün, sindirim sisteminde problem oluşturarak hastalığa yol açabileceğini söyledi. Vücut savunma sisteminin tam olarak sindirilemeyen bu besinleri aynı bir virüs ve bakteri gibi yabancı bir madde olara algıladığını ve harekete geçtiğini aktaran Nazaroğlu, “ Bu saldırının neticesinde vücutta enflamasyonlar oluşur ve yan etkiler belirmeye başlar” dedi.

 BİRÇOK ŞİKAYETİN SEBEBİDİR

 Gıda alımı ile önceleri sadece bağırsak duvarında iltihabi reaksiyon başlarken, zamanla tüm vücutta yaygın iltihap gelişebileceğinin altını çizen Dr. Nazaroğlu, “Sebebini bilmediğimiz bağırsak problemleri, gaz, şişkinlik, kabızlık/ishal, baş ağrısı, migren, kronik yorgunluk, halsizlik, kas-eklem ağrıları, ciltte döküntü ve kaşıntı gibi şikayetlerin nedeni bu olabilir” açıklamasında bulundu.

 TAHILLARA VE LİMONA DİKKAT

Gıda intoleransında belirtilerin, genel olarak alerjen ile temastan bir-iki gün sonra başladığını ifade den Synlab Laboratuvarı Biyokimya Uzmanı Dr. Namık Kemal Nazaroğlu, tahıllar, ekmek mayası, fındık, domates, tarçın, portakal ve limonun toplumumuzda gıda intoleransına en sık neden olan besinler olduğunu vurguladı.

 İKİ CC KAN TEST İÇİN YETERLİ

 Damardan bir tüp içine alınan yaklaşık 2 cc kan ile test yapılabildiğini belirten Dr. Namık Kemal Nazaroğlu, şöyle devam etti: “Kanın içindeki yaklaşık 180 tane besin maddesi taranarak, içerisinde duyarlı olunan besin maddelerine karşı oluşan IgG reaksiyonları saptanmaktadır. Daha sonra bunlar verdiği reaksiyon derecesine göre kırmızı sarı ve yeşil bantla olmak üzere değerlendirmeye alınmaktadır. Kırmızı bantta, besin intoleransı olan gıdalar kuvvetliden zayıfa doğru kendi içerisinde rengin koyuluk derecesine göre sınıflandırılarak ayrılmaktadır.”

 ŞÜPHELİ GIDALARDAN 6 AY UZAK DURUN

 Vücudun intolerans gösterdiği testlerle ortaya çıkan gıdalardan en az altı ay tamamen kaçınılması gerektiğine vurgu yapan Nazaroğlu, şöyle konuştu: “Altı ay sonra bu gıdalara tek tek başlayıp klinik bulgu gelişip gelişmediği takip edilmelidir. Gıda alımı ile klinik bulgu gelişir ise bu gıdadan hayat boyu kaçınılması önerilir. Bağışıklık hücrelerinin gerçek enfeksiyonlarla karşılaştığında güçlü olması için bu yiyeceklerden uzak durmak önemlidir.  Tedavi uygulanmazsa bağırsak hücreleri aşırı geçirgen hale gelir. Bunun sonucunda bağırsakta enflamasyon, otoimmün hastalıklar ve romatizmal rahatsızlıklar gelişebilir.”