TÜRKİYE, AİLE HEKİMİ’Nİ ‘SEVDİ’

SEDA GÖK

GÜNDEME DAİR…

Maliye Bakanlığı geçtiğimiz günlerde 2013-2017 döneminde, Merkezi Yönetim Bütçelerinde yer alan 03.5.1.90-Diğer Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler tertibinden yapılan 39 milyar 967 milyon TL harcamanın nerelere yapıldığını yazılı bir açıklama ile duyurmuştu.  Bunların hepsini sizlerle paylaşmayacağım. Benim dikkatimi çeken 3 başlığı ve önemini paylaşmak istiyorum.

Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Aile Hekimliği hizmetleri kapsamında 24,5 milyar TL harcama yaptı. Bu rakam 2018 yılı Ocak-Nisan döneminde ise 2 milyar 368 milyon TL olarak kayda geçti. 2005 yılında başlatılan Aile Hekimliği programıyla, bugün itibarıyla 25 bin 846 Aile Hekimliği birimi ile 81 ilde tüm vatandaşlara sağlık hizmeti veriliyor. Vatandaş yılda 235 milyon kez Aile Hekimliğinden sağlık hizmeti almakta. Vatandaşların yüzde 70’i aktif olarak Aile Hekimliği hizmetinden yararlanıyor. Bu verilerden de Aile Hekimliği’nin bazı aksaklıklar yaşansa da Türkiye’de kabul gördüğünü anlıyoruz.

İkinci önemli kalem ise Engelli Bireylere Verilen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmeti Harcamaları idi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen engelli bireylere yönelik özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri kapsamında 8,6 milyar TL harcama yapıldı. Gene 2018 yılı Ocak-Nisan döneminde ise 726 milyon TL harcama yapıldı. 2006 yılından itibaren başlatılan engelli bireylere verilen özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden 354 bin kişi yararlandı.  Engelli bireylerin toplum hayatına daha fazla dahil edilmesi için bütçede sınırlama olmaması gerekiyor. Bana göre bir toplumda gelişmişliğin en önemli göstergesi; o ülkedeki engellilerin yaşam standardı…

Üçüncüsü ise Özel Kuruluşlarda Engelli Bakımı Hizmeti Harcamaları özelinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2007 yılından itibaren karşılanmaya başlanan özel kuruluşlarda engelli bakım hizmetleri için 540 milyon TL harcama yapıldı.  2018 yılı Ocak-Nisan döneminde ise 113 milyon TL harcama yapıldığı görülüyor.  Bu kapsamda, 15 bin 497 engelli bu hizmetten yararlandı.

Kısacası; Türkiye için doğru olan modellerin geliştirilmesine yönelik proje ve ek bütçelere her zaman destek verilmeli… Bu başlıklar siyasete alet edilmemeli.