EVDEKİ SANDVİÇ MARKETE GİRDİ, 60 MİLYON TL’LİK PAZAR DOĞDU

Modernleşme ve şehirleşmenin artışı tüketim alışkanlıklarını da değiştiriyor. Zamanla yarışan günümüz insanının pratik ve hızlı hazırlanan yemekleri tercih etmesi nedeniyle eskiden evde annelerimizin hazırladığı sandviçler, bugün paketlenip markete girince 60 milyon liralık dev bir pazar  yarattı.
Mr No ve Baricci markaları ile sandviç üreten Niyazi Önen Gıda Sanayi A.Ş. Şirket Müdürü Engin Yalçın da sandviç tüketimindeki hızlı artış nedeniyle sektördeki büyümenin her yıl ikiye katlandığına işaret ediyor. Yalçın, “Ciromuz her geçen yıl hızla büyüyor. Son 5 yılda 5 kat büyüyerek geçtiğimiz yıl 50 milyon TL ciroya ulaştık. 2018 sonu itibariyle de yüzde %30 büyüyerek toplamda 65 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
Yalçın ile pazardaki bütün gelişmeleri ve firma olarak hedefleri üzerine konuştuk.
-Günümüz insanı artık zamanla yarışıyor. Özellikle çalışan kesimin daha pratik çözümlere yönelmesi sektörünüzün gelişimini nasıl etkiliyor?
Tüketim alışkanlıklarının değişmesi, modernleşme, köyden kente göçün artması ve zamanla yarış günümüz insanını yemekte artık daha pratik çözümlere yöneltiyor. Bu da sandviç gibi sağlıklı atıştırmalık kategorisinde tüketimin artmasına neden oluyor. Günümüz insanı artık zamanla yarıştığı için yiyeceklerini hazırlarken zaman kaybetmek istemiyor. Pratik ve hızlı hazırlanan yemekleri tercih ediyor. Çalışanlar otomobillerinde veya masalarında tüketebilecekleri gıda ürünlerine rağbet ediyor. Değişen nüfus yapısı, milli gelirdeki artış, refah seviyesinin yükselmesi ve buna bağlı yaşam tarzlarının değişmesi de beslenme trendlerine yansıyor. Dolayısıyla daha hızlı hazırlanabilen yemekler ön plana çıkıyor. Niyazi Önen Gıda Sanayi olarak biz de bu trendi satışlarımızda çok rahatlıkla gözlemliyebiliyoruz. Özellikle sandviç pazarı bu nedenlerden dolayı hızlı bir büyüme trendi içerisinde.
-Gıdada hızlı tüketimin yanı sıra sağlıklı yaşam trendi de ön planda. Sandviç ürünlerini sağlıklı bir ürün olarak nitelendirmek mümkün mü?
Gıda sektöründe sağlıklı yaşam trendinin öne çıkması, tüketim alışkanlıklarını da doğrudan yansıyor. İnsanlar artık beslenirken aldıkları kalorileri hesaplıyor, ürün satın almadan önce uzun süre inceliyor. Satın aldığı ürünün içeriğinde katkı, koruyucu veya tatlandırıcı var mı diye mutlaka araştırıyor. Artık bilinçli tüketici ucuz üründen ziyade sağlıklı, hijyenik, markalı, herhangi bir problemde muhatabını bulabileceği ürünleri tercih ediyor. Aslında bütün bunlar çok güzel gelişmeler. Tüketicinin bilinçlenmesi tabii ki başta gıda sektörü olmak üzere imalat sanayinin kendine çeki düzen vermesi açısından olumlu bir gelişme. Bu trend tüm dünyada aynı şekilde devam ediyor. Dolayısıyla artık sağlıklı, paketli ve hijyenik ürüne doğru gidiliyor. İnsanlar sağlıklı ve bilinçli beslendikçe, gıda alışverişinde sağlıklı ürünleri tercih ettikçe hastalık oranlarının da düşeceğine inanıyoruz.
Sandviç konusuna gelince, Niyazi Önen Gıda Sanayi A.Ş. olarak çok rahatlıkla söyleyebiliriz  ki, günümüz tüketicilerinin beklentilerini karşılayacak şekilde üretim yapıyoruz. Lezzetinin yanı sıra hijyen ve kullandığımız ürünlerinin kalitesi birincil önceliğimiz. Zaten bu kriterlere önem veren şirketler sektörde başarılı olabiliyor. Ayrıca ekmeğiniz ve kullandığınız ürünler standartların üstünde olmalı. Sandviçe baktığınızda aslında işin püf noktası ekmeğindedir. Ekmeğiniz ne kadar kaliteli ve lezzetli ise sandviçiniz de bir o kadar lezzetli oluyor. Mr. No olarak yaptığımız uzun araştırmalar sonrasında ekmek fırınlarında liderin Japonya’da olduğunu gördük. Fabrikamızda da Japonya’dan gelen özel ekmek fırınları kurdurduk.  Mr. No ekmeğinin yumuşaklığı da Japonya’dan gelen fırından ve özel pişirme tekniğimizden geliyor.
-Sandviç sektöründeki rekabet ortamı nasıl, haksız rekabet yaratan konular var mı?
Niyazi Önen Gıda Sanayi A.Ş. olarak Mr. No markası ile ürettiğimiz sandviçler ile pazarın yüzde 90’ını elimizde tutuyoruz. Piyasayı etkileyen en önemli faktör; geçtiğimiz yıllarda sektöre giren ve tüketicileri yanıltan markaların oluşturduğu olumsuz algıyı değiştirmek zor oluyor. Özellikle denetimden uzak ve hijyen olmayan ortamlarda üretilen markasız olarak adlandırabileceğimiz ürünler maalesef sektörümüzün gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.
-Sandviç pazarının büyüklüğü nedir?
Sandviç pazarı son yıllarda hep 2 katı hızla büyüyor. 2013 yılında 13 milyon lira olan sandviç pazarının büyüklüğü, bugün 50 milyon lira civarında. Büfelerde satılan no name dediğimiz markasız ürünleri de hesaba katarsak yaklaşık 60 milyon liralık bir pazar büyüklüğünden bahsedebiliriz. Piyasada paketli ve markalı diyebileceğimiz birkaç tane oyuncu bulunuyor.
-Dardanel Grubu’nun Niyazi Önen Gıda Sanayi A.Ş. olarak MR. No markasıyla sektöre girmeye nasıl karar verdi? Büyüme planlarınız nedir?
Kurucumuz ve Yönetim Kurulu Başkanımız Niyazi Önen 2005 yılında yurt dışında katıldığı bir fuarda sandviç pazarı ile ilgili yaptığı araştırma sonucunda pazardaki büyüme potansiyelini görünce paketli sandviç üretimine girmeye karar veriyor. Tabii ki o tarihlerde Türkiye’de paketli sandviç piyasada yok. Ayrıca öyle bir alışkanlık da yoktu.  Evde annelerimizin hazırladığı ya da büfelerde satılan sandviçler var.
Dardanel Şirketler Grubu daha önce Tonviç markası ile sandviç pazarında yer alıyordu. 2012 yılından itibaren ise Mr. No markası adı altında üretime başlandı. Aslında bakarsanız; Mr. No, Yönetim Kurulu Başkanımız Niyazi Önen’in baş harflerinden oluşuyor. Aynı zamanda markamızın bir başka mesajı ve en önemlisi ise şu bence: ‘Mr. No ile biz kötü, sağlıksız ve hijyenik olmayan gıda tüketimine hayır’ diyoruz. Mr. No ve Baricci markalarıyla sandviç ve sağlıklı atıştırmalıklar üretiyoruz. Fabrikamız sektörün en büyük, modern ve hijyenik tesisidir. 6 bin metrekare kapalı alana ve yıllık 55 milyon adet sandviç üretim kapasitesine sahiptir.
Orta vadede büyüme planımız; büyüyen sandviç pazarı ve kapasitemize oranla yeni ekipman ve makine yatırımları ve yeni tesisler gündemimizde yer alabilir.
-Üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Fabrikamızda yıllık 55 milyon adet sandviç, 1000 ton humus, 1 milyon paket Pita Chips üretim kapasitemiz bulunuyor. Mr. NO’nun yanı sıra Baricci markalı sandviç ve atıştırmalıklarımızın da üretimi aynı fabrikada yapılıyor. Yıllık 20 milyon adet üretim ile Türkiye’nin en büyük kapasiteli üretim tesisine sahibiz.
Mr. No markasıyla 16 farklı çeşit sandviç üretiyoruz. Sandviçte; çavdar ekmekli, beyaz ekmekli, kaşarlı, kasar salamlı ve daha birçok çeşitlerimiz var. Mr. No markası ile ayrıca 3 çeşit humus üretimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Pita Cipsi ve fava üretimimiz de yer alıyor. Bu ürünlerin dışında farklı ürün kategorileri için de çalışmalarımız devam ediyor.
Ürünlerinizi hangi dağıtım kanalları ile tüketiciler ile buluşturuyorsunuz?
Sandviçlerimizi özellikle benzin istasyonlarında, zincir marketlerde, otomatlarda satışa sunuyoruz. Diğer ürün gruplarımız da aynı şekilde zincir marketlerin raflarında yer alıyor.
Ayrıca sandviç, humus, fava, pita chips gibi ürünlerden sonra farklı ve geleneksel bir lezzet olan çiğ Köfte dürüm ürünümüzü çok yeni olarak tüketicilerin beğenisine sunduk.
Ciro hedefi 65 milyon TL
-Yıllık cironuz ne kadar? 2018 yıl sonu hedefinizi alabilir miyiz?
Niyazi Önen Gıda Sanayi A.Ş. olarak ciromuz her geçen yıl hızla büyüyor. Son 5 yılda 5 kat büyüyerek geçtiğimiz yıl 50 milyon TL ciroya ulaştık. 2018 yıl sonu itibariyle de yüzde %30 büyüyerek toplamda 65 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyoruz.
-Pazara sunacağınız yeni ürünleriniz olacak mı?
Pazarın ihtiyaçlarına ve yeni damak tatlarına göre her zaman yeni ürünleri piyasaya sunuyoruz. Şu anda üzerinde çalıştığımız farklı sandviç çeşitlerimiz var. Bunun yanı sıra geleneksel lezzetlerimizi modern uygulamalarla hayata geçirerek tüketiciyle buluşturacak ürünlerimiz de ilerleyen dönemlerde raflarda yerini alacak. Ayrıca önümüzdeki aylarda sağlık sorunları olan tüketiciler için özel ürünlerle ilgili çalışmalarımız olacak. Ar-ge tarafına çok önem veren bir firmayız. Sürekli olarak pazar araştırmaları yapıp, yeni ürünler deniyoruz.
-2019 yılına ilişkin yatırım planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
2016 yılının sonunda artan kapasitemize oranla İstanbul fabrikamızı açtık. Son teknoloji ile donatılmış bir tesis haline getirdik. Kapasite artırımı sağlayacak makine ekipman yatırımlarına ara vermeden devam ediyoruz. Pazarın büyümesi ve kapasite durumumuza göre orta vadede yeni üretim tesis yatırımlarını da gündemimize alabiliriz.
ABD’ye humus ihracatı
-İhracat yapıyor musunuz? Varsa hangi ülkelere ihracat yapılıyor? Yurt dışı hedefleriniz nelerdir?
Dardanel Şirketler Grubu’na bağlı Niyazi Önen Gıda Sanayi A.Ş. (Mr. No) olarak Ocak 2018 tarihinde, dev market zinciri Walmart’a ilk humus sevkiyatımızı gerçekleştirdik. İlk 3 ayda Walmart’a 500.000 adet humus ihraç ettik. 2018 yılında ABD, Avrupa ve Ortadoğu’ya ihracat hedefimiz bulunuyor. Humus ürünlerinin yanı sıra sağlıklı atıştırmalıklar kategorisinde Pita Cips, Fava gibi yeni ürünleri de ABD,  Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına ihracat yaparak orta vadede en az 10 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşmak istiyoruz.
-KOBİ olarak gıda sektöründe yaşanan sıkıntılar neler? Bu sıkıntıları aşmak için nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Genel olarak nakit akışı, ödeme vadelerinde zorluklar yaşanabiliyor. İyi tedarikçi bulmak, kaliteli ham maddeye ulaşmak zorluklar arasında yer alıyor. Tabii biz bu konularda avantajlıyız. Dardanel ailesi içerisinde yer aldığımız için yanımızda 30 yılı aşmış Dardanel tecrübesi var. Niyazi Önen Gıda Sanayi A.Ş. olarak kısa bir süre önce sandviçlerimizi dağıtmak için farklı bir firmadan hizmet satın alıyorduk. Ürünlerimizin kontrolünün tümüyle bizde olmasını sağlamak amacıyla 1.5 milyon TL’lik araç, personel ve sistem altyapısı yatırımıyla kendi dağıtım ağımızı kurduk. İlk etapta İstanbul’da 20 araç ile ürünlerimizi dağıtmaya başlayacağız.  Ayrıca yine İstanbul’da 10 kişilik mobil araçlı merchandising ekibi kurduk.
Kur ve faizlerdeki dalgalanmalar sizleri nasıl etkiliyor? Fiyatlara yansıtabiliyor musunuz?
Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ticaret hayatının bir gerçeği. Tabii ki tüm firmalar gibi bizim de dövizle olan hammadde alımlarımız var. Dövizdeki dalgalanmalar karşısında soğukkanlı davranmak önemli. Ülkemizin bölgedeki rolü itibariyle geleceği çok parlak, dönem dönem zorlanmalar olsa da biz geleceğe umutla bakıyoruz. Döviz kaynaklı hammadde fiyat artışlarını gerektiği oranlarda belli dönemlerde raf fiyatlarımıza yansıtıyoruz. Ancak bu konuda hiçbir zaman telaşlı davranmıyoruz. Ürünün müşteri gözündeki alım değeri ve üstün kalite seviyemiz fiyat artışları ve raf fiyatlarımızda daha etkin rol oynuyor.
Dardanel Balık Pazarı açtı
Geçtiğimiz günlerde CarrefourSA ile farklı bir işbirliğine imza attınız. Detaylarını öğrenebilir miyiz?
Niyazi Önen Gıda Sanayi A.Ş. olarak sandviç ve lezzetli atıştırmalık kategorisinin yanı sıra dondurulmuş deniz ürünleri kategorisinde de ürünlerimiz bulunuyor. Deniz ürünlerimizi balık severlerle buluşturmak için perakende zinciri CarrefourSA ile “Dardanel Balık Pazarı” adı altında bir işbirliği gerçekleştirdik. Türkiye’nin ilk dondurulmuş deniz ürünleri üretimi, ilk ton balığı konservesi ve ilk dondurulmuş pizza üretimi gibi birçok ilke imza atan Dardanel, Dardanel Balık Pazarı projesiyle donuk ürünlerin yanı sıra uskumru, sardalya, somon ve balık köftesi gibi 26 çeşit balık ürünü müşterilerimizin beğenisine sunduk. 26 çeşit deniz ürününü ilk etapta en yoğun CarrefourSA mağazalarından olan İçerenköy, Acıbadem Tepe Nautilus AVM, İzmir Balçova’da hayata geçirdik. Dardanel, deniz ürünlerinden vazgeçemeyenler için Balık Pazarı stantlarında bulunan tarif kitapçıklarıyla da birbirinden lezzetli balık tariflerini deneyimleme fırsatı sunuyoruz.