ENDÜSTRİ 4.0 İLE İŞSİZ KALACAĞIM DİYE KORkMA!

SEDA GÖK

GÜNDEME DAİR…

 

Türkiye’de son 5 yıldır en popüler konularından birisi Endüstri 4.0 Üzerine nice toplantılar, seminerler konferanslar düzenlendi. Kimilerine göre birçok insanın işsiz kalmasına neden olacak, kimilerine göre ise Türkiye’nin bu treni de kaçırmaması gerekiyor.

Ama kabul etmek gerekiyor ki; Türkiye’de 5,5 milyon kişinin istihdam edildiği endüstriyel üretim sektörü artık kabuk değiştiriyor. Akıllı robotlar, büyük veri, nesnelerin interneti, 3D baskı ve bulut gibi gelişmelerle ‘Endüstri 4.0’ olgusu güç kazandı. Basit bir anlatımla 4.0; fabrika içerisinde birbirine bilgi veren robot-makinelerin iletişimi, verimliliği artırırken hata olasılığını da düşürüyor. 2020 yılına gelindiğinde yapay zekâ yalnızca 1,8 milyon işi ortadan kaldırırken ortaya 2,3 milyon farklı iş imkânının çıkmasını sağlayacağı ifade ediliyor. Türkiye’de  de ‘Endüstri 4.0’ı artık daha yüksek sesle konuşuyor. Bu pencereden bakıldığında Türkiye’de sektör kırılma noktasında…

Rakamlarla robot teknolojilerine baktığımızda dünya genelinde 2019 yılına kadar çalışmaya başlayacak robot sayısı 2.6 milyon olacağı tahmin ediliyor.  AB ülkelerinde çalışan endüstriyel robot yüzdesi ise yüzde 65.  Çin’de 2021′e kadar kullanılmaya başlanacak endüstriyel robot sayısının 100 bine ulaşacağı öngörülüyor.  Burada otomotiv sektörü dikkat çekiyor. Çünkü otomobil endüstrisinde görev yapan robotların yüzdesi 70 düzeyinde. Yani Endüsri 4.0’ı otomotiv sektöründen öğreneceğimiz aşikar.  AB’nde 2019′a kadar robot pazarı büyümesinin yüzde 14 olacağı tahmin ediliyor.  Türkiye’nin 2015 yılı robot üretim sayısı 7 bin 900, endüstriyel robot sayısı 11 bin 728 idi.  Rakamlarda gösteriyor ki, daha gidecek çok yolumuz var.

Ancak bunun için doğru projelere doğru miktarda yatırım yapılması ve teşviklerin verilmesi büyük önem taşıyor. Farkındalığın daha da arttırılması için sektörel bilgilendirme toplantılarına aralıksız devam edilmeli.

Ama en önemlisi Endüstri 4.0 ile işsiz kalacağımızdan korkmamalıyız. Rakamlarda gösteriyor ki; 2 milyondan fazla yeni mesleğin oluşmasına zemin hazırlayacak.