Çatı Kaplama Sektörü Analizi

Kentsel dönüşüm, Enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kimlik Belgesi iç pazardaki talebi tetikledi

 

Çatı kaplamaya “yabancı”  ilgisi

 

Geçen yılı yüzde 5 büyüme ile kapatan çatı kaplama sektörü, bu yıl 6.4 milyar dolar ciro hedefliyor. Bugün Türkiye genelinde 250 milyon metrekare kurulu üretim kapasitesine sahip olan sektöre son dönemde yabancı sermayeli kuruluşların ilgisi dikkat çekiyor.

Yalıtım konusunda getirilen yasal zorunluluklar ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, önümüzdeki süreçte büyüme ivmesini sürdürecek olan sektör, gelişimini tetikleyen en önemli başlıklar ise Kentsel dönüşüm, Enerji Verimliliği Kanunu, Enerji Kimlik Belgesi olarak gösteriliyor. Öte yandan tüketicinin Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile ısı yalıtımı ve enerji tasarrufunun artırılması noktasında teşvik edilmesi de sektör açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Son 10 yıllık dönemde sürekli büyüme gösteren sektörde, tüketici bilincinin gelişmesi de tetikleyici önemli bir unsur olarak gösteriliyor.

Sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemde yeni yatırımların artacağında birleşiyorlar.

Bu yıl içinde özellikle çok uluslu firmalar tarafından satın almalar yapılacağını ifade eden sektör temsilcileri, yabancı oyuncuların artmasının, hem sektörün gelişmesine hem de ihracat potansiyelinin artmasına önemli katkıları olacağı da belirtiliyor.

 

 

Sektör aktörleri, 2012 yılında sektörü yakından ilgilendiren gelişmeler olduğunu hatırlatıyor. Kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”un uygulamaya tam olarak geçmesi ile inşaat sektöründeki gelişmelerin, çatı cephe sektörüne de doğrudan yansıyacağı belirtiliyor. 5 Ekim 2012 tarihinde Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm hareketinin sektöre yansımalarının 2013 yılında daha net görüleceği ifade ediliyor. Kentsel dönüşümle birlikte Türkiye genelinde önümüzdeki yıllarda 6 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edilmesi planlanıyor. Türkiye’deki 19 milyon konutun yüzde 85’inde hâlâ ısı yalıtımının olmadığı belirtiliyor. Bu konutların 6 milyonunun kentsel dönüşümle 2020 yılına kadar yasalara uygun dönüştürülecek olmasının, hem çatı hem de yalıtım pazarını pozitif yönde etkileyeceği vurgulanıyor. Bu gelişmelerin ışığında, bu yıl yalıtım sektöründe ortalama büyümenin yaklaşık yüzde 20’lerde olacağı, cironun ise 6.4 milyar doları yakalayacağı tahmin ediliyor.

Yaklaşık 3 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan çatı sektörünün de özellikle yılın son çeyreğinde bu gelişmelerin etkisiyle önemli oranda ivme kazanacağı düşünülüyor.

 

ATIL KAPASİTE DEĞERLENDİRİLMELİ

 

Sektörün 2012 yılında 2011 yılı rakamlarına göre, yüzde 20 büyüdüğünü belirten sektör aktörleri, özellikle ısı yalıtımında yüzde 30’ları bulan bir büyüme yaşandığını vurguluyorlar.

 

Sadece ısı yalıtım sektörünün büyüklüğünün 10 milyon metreküpü geçtiğini aktaran sektör temsilcileri, 2011 yılında 123.7 milyon metrekare olan çatı sektöründeki üretimin de 2012 yılı sonunda yüzde 5’lik artışla 130 milyon metrekareye ulaştığını söylüyorlar. Sektör temsilcileri,  250 milyon metrekarenin üzerindeki kurulu kapasiteye bakıldığında, çatı sektöründe henüz değerlendirilemeyen 120 milyon metrekarelik atıl kapasite bulunduğunun altını çiziyorlar.

 

İÇ PAZAR TETİKLEYİCİ

 

Yalıtım sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin büyük bir çoğunluğu, iç pazara yönelik üretim yapıyor. Sektör aktörlerine göre özellikle gelişmiş olan ısı yalıtım ürünlerinde ihracatın yapılması çok mümkün olmuyor. Bunun başlıca nedeni olarak ise, yalıtım ürünlerinin hacimli ürünler olması ve nakliye maliyetlerinin bu nedenle yüksek olması gösteriliyor. Ancak sektörde, coğrafi olarak yakın ülkeler başta olmak üzere, sınırlı da olsa ihracat yapılıyor.

Çok uluslu firmaların hemen hemen tümünün Türkiye’deki yönetim ofisleri ise, aynı zamanda bölge ofisleri. Bu firmalar, Türkiye’de yaptıkları üretimi yakın bölgedeki ülkelere ihraç ederken, bu ihracat da miktar ve değerde oldukça sınırlı kalıyor. Toplamda, özellikle Türk cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, yaklaşık 400 milyon TL dolayında ihracat yapılabiliyor.

 

DÜNYADAN YÜZDE 1 PAY ALIYORUZ

 

Türkiye çatı sektörü, dünya çatı sektörünün yüzde 1 pay alıyor. Sektörü ayakta tutanın ise iç pazardan gelen talep olduğunu belirten sektör temsilcileri, bununla birlikte sektörün, son yıllarda yurtdışında inşaat yapan firmalar kanalı ile dünyaya açılma şansı elde ettiğini söylüyorlar.

Sektör firmaları da fırsatı prestijli projelerle iyi değerlendirme arayışında.

Şu anda üretilen çatı kaplama malzemelerinin ancak 15.5 milyon metrekaresi ihraç ediliyor ve ihracat rakamı, sektör büyüklüğünün yüzde12’sine denk geliyor. Belirlenen hedef ise, bu oranı birkaç yıl içinde yüzde 20’lere taşımak. Sektörde 10-15 yıl öncesine kadar neredeyse yüzde 100’ü ithal edilen şingıl, bitümlü membran gibi ürünlerin yüzde 90’ı, bugün yerli üretimle gerçekleştiriliyor. Türkiye, artık Avrupa ülkelerine bitümlü membran ve birçok ülkeye şingıl ihraç eder konuma gelirken, bu durum, ihracat hedefine ulaşılabileceğini de ortaya koyuyor.

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>