METAL PİYASASINDA NELER BEKLENİYOR?

seda kurumsal

GÜNDEME DAİR…

 

Ticaret savaşları, başta alüminyum olmak üzere kurşun, nikel, bakır ve çinko fiyatlarının alt üst olmasına sebep oldu.

Yapılan araştırmalar, sanayi metallerinde yukarı yönlü bir ibreyi gösteriyor. Ticaret savaşlarının yarattığı bu şok ile 2018’de son üç yılın en düşük seviyesine gerileyen sanayi metallerinin umudunu ABD-Çin gerginliğinin azalmasına bağladığını görüyoruz.

Geçtiğimiz yılı hatırlayalım… Endüstriyel metaller 2018 yılına iyi başlamıştı. Bakır ve nikel son üç yılın, alüminyum yedi yılın ve çinko tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü. Ancak sonrasında Çin’in emtiaya aç ekonomisinden gelen yavaşlama sinyalleri, güçlü dolar ve ABD-Çin ticaret savaşının yarattığı baskı, sanayi metallerinin fiyatında son yılların en büyük düşüşüne yol açtı. Talebin azalacağı endişesiyle bakır, alüminyum, çinko, nikel, kurşun ve kalayda yüzde 16-26 gerileme yaşandı.

Temel Metal Endeksi,  yüzde 18 düşerek 2015 yılından bu yana en zayıf seviyesini gördü. Analistler, 2019’da ise fiyatlardaki dalgalanmanın yavaşlayacağını tahmin ediyor. Çünkü hem arz hem de talep tarafında geri çekilmeler öngörülüyor.

Sanayi metallerinde arz sıkışıklığının ve piyasada oluşan açığın süreceğini söyleyen kanaat önderleri, talebin zayıflamasının ise arz endişelerini hafifleteceğini belirtiyor. Bu nedenle emtia piyasalarında en önemli belirleyicilerden biri ticaret savaşının ne yönde gelişeceği olacak. Savaş tehdidi azalırsa fiyatlar yukarı yönlü destek bulabilir.

Bakır özelinde baktığımızda, fiyatların ‘oynaklık’ yaşanmasıyla birlikte yukarı doğru gidebileceği düşünülüyor. Yine yapılan araştırmalara göre, hem makro tarafta hem de arz tarafında bakır piyasasında fiyatların bu yıl 6 bin 500-7 bin dolar aralığında olması bekleniyor.

Alüminyum özelinde ise Çin’in üretiminin yavaşlamasıyla 2019’da fiyatlarda toparlanma beklentisi oluştu. Özellikle Çin’deki teşviklerin fiyatların güçlenmesine yardımcı olması bekleniyor. Ortalama fiyat beklentisi ise 2 bin 138 dolar.  

Çinkoda 2019 sonunda fiyatların 2 bin 300 dolara düşeceği tahmininde bulunuluyor. Nikelde de yukarı yönlü fiyat beklentisi var. 2019 son çeyreğinde fiyatların 2018 kapanışına göre 3 bin dolar primle 13 bin 904 doları görebileceğini düşünüyor.

Kurşun piyasasına yönelik analistlerin öngörülerine baktığımızda;  bu metalde bakır ve çinkonun fiyat değişimlerinin de etkili olacağını dile getiriyor ve arz tarafındaki rahatlığın etkisiyle 2019’da yeni düşüşler yaşanacağı uyarısı yapılıyor. Ortalama fiyatın ise 2016’dan bu yana ilk kez 2 bin doların altına inerek bin 925 dolara düşeceği tahmininde bulunuluyor.