OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARA ‘SAĞLIK KARNESİ’ GELİYOR

 

SAĞLIK BAKANI KOCA

 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okul çağındaki çocukların sağlık takibine yönelik ‘sağlık karnesi’ uygulamasını başlatacaklarını bildirdi. TİCARET Gazetesi Ankara Temsilcisi Seda Gök’ü makamında kabul eden ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, bu kapsamda ilk olarak yeni eğitim-öğretim döneminden itibaren ‘sağlık karnesi’ uygulamasını başlatmayı hedeflediklerini açıkladı.

Çalışmanın Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak yürütüleceğini anlatan Bakan Koca, öncelikle okul çağında yapılması gereken aşıların takip edilerek, bağışıklamanın güçlendirileceğini söyledi. Bakan Koca, “Onun için de çocuklarımızı daha yakın takip etmeye yönelik bizim bu dönem üzerinde çalıştığımız ve Milli Eğitim ile de istişare halinde yürüteceğimiz sağlık karnesi uygulaması var.  Bu uygulama; yapılması gereken aşıları, diş bakımı taraması, kalp taraması ve göz taramasını kapsayacak. Bu taramalar belli dönemlerde yapılacak ve kayda alınacak. Böylece çocuklarımızın sağlığını daha da yakın takip edebileceğiz” dedi.

SAĞLIK KARNESİ DİJİTAL ORTAMDA DA OLACAK

Okullara yönelik sağlık karnesi çalışmasının dijital ortama da taşınacağına dikkat çeken Bakan Koca, bu sayede bütün verilerin arşivlenebileceğini kaydetti. Aşı karnesi yaklaşımının koruyucu hekimliğin bir parçası olduğunun altını çizen Bakan Koca, “Bu uygulama ile siz diş taraması, göz taraması, kalp taraması ve aşı takibini yapmış olmakla birlikte koruyucu hekimliğin ön planda olduğu taramayı sağlamış oluyorsunuz” dedi.Aşılama ve çocukları korumaya yönelik sağlık uygulamaları konusunda bilinci artırmaya yönelik sürekli çalışılması gerektiğine değinen Bakan Koca, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu: “Aşı takvimini bebeklik döneminde mutlak bu oranlar hatta üstünde sağlamamız, yani 95 ve altına düşürmememiz gerekiyor. Bebeklik dönemi sonrası okul çağı dönemindeki aşıları da -ki o genelde ihmal ediliyor- ‘nasıl olsa yapıldı, koruyuculuğu yüksek’ diye düşünülerek yapılmayan aşılarda da hassas olmamız gerekiyor. Çünkü okul çağında aşılama oranı düşüyor.  O nedenle de okul çağı dönemindeki aşıların da mutlak yapılması gerektiğini biliyoruz.”