EGE’NİN İKİ YAKASI İZDENİZ İLE KAVUŞACAK

seda gök-osman hakan erşen

 

Pandemi sürecinde kademeli normalleşmeye geçtiğimiz bugünlerde, yeniden yüzümüzü denize çevirdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi deniz ulaşım şirketi İZDENİZ, 20 yıllık deneyimi ve kaliteli hizmet anlayışı ile bu süreçte 7-24 hijyen ile yolcularına hizmet vermeye devam ediyor. TİCARET Sohbetleri köşemin bu haftaki konuğu olan İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Hakan Erşen ile İzmir Marina’da bir araya geldik. Geçtiğimiz günlerde yenileme yatırımları sonrasında açılışı yapılan İzmir Marina’da kendisini dinledik. İZDENİZ olarak İzmir Marina’da çocukları ve gençleri deniz-kültür-sanat üçgeninde buluşturmayı hedeflediklerini anlatan Osman Hakan Erşen, ayrıca Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren İzmir-Midilli Seferleri’nin başlayacağının müjdesini verdi.  Bergama Vapuru’nun yeniden Körfez ile buluştuğunu da anlatan Erşen, 65 yaş ve üstüne özel ücretsiz turların düzenleneceğini kaydetti. Erşen ayrıca çocuklara yönelik flamingo eğitim seferlerinin yapılacağını da bildirdi. Erşen ile pandemi sürecinde deniz ulaşımında yaşanan değişim süreci üzerinden İZDENİZ’in hedefleri ve bu konuda yapılan çalışmalar üzerine konuştuk.

-Pandemi sürecini nasıl yönettiniz?

Gelirin olmadığı, giderin ise her geçen gün arttığı bir dönemi yaşadık ve yaşıyoruz. Pandemi süreci ulaşım sektörü için zor bir dönem oldu. Kısmi kapanma sürecinde sekiz hatta 219 seferle hizmet veriyorken 29 Nisan 2021 itibarıyla başlayan tam kapanma sonrası altı hatta 118 seferle hizmet vermeye devam ettik. An itibarıyla gün içerisinde 10 hatta 230 sefer yapıyoruz.

Kapanma döneminde, 2020 yılı, yolcu sayılarımızda yüzde 35 düşüş yaşanırken 2021 yılının ilk üç ayında bu oran yüzde 60’a yükseldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak önceliğimiz her zaman hemşerilerimizin sağlığı oldu. Bu nedenle pandemi döneminde kara trafiğinin denizyoluna aktarılması amacıyla istatistiki verilere göre yolcu yoğunluğunun çok olduğu hat ve saatlere göre yoğun güzergâhlarda mevcut seferlerin artırılmasını sağlayacak önlemler aldık. Bunun dışında gerek düzenli seferler sırasında gerekse sefer bitimlerinde gemi ve iskeleler, ekiplerimiz tarafından sürekli dezenfekte edildi, ediliyor. Gün içinde devam eden dezenfektasyon işlemlerinin sefer aksamalarına yol açmaması için azami özen gösteriliyor. İskele ve gemilere asılan görsel uyarıcılarla birlikte Maske-Mesafe-Hijyen tedbirlerinin önemi hakkında sürekli anonslar ve yolcularımıza anlık bilgilendirmeler yapılıyor.

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda kurum kartları ile geçiş yapan tüm sağlık personeli, yolcu gemilerimizden ve araba vapurlarımızdan ücretsiz yararlandı. Nisan 2020’den Haziran 2021’e kadar toplam 153 bin 261 sağlık personeline araba vapurlarında ücretsiz seyahat olanağı ile destek olduk.

-Yolcularınızın pandemi önlemlerine yönelik talepleri oldu mu?

İZDENİZ olarak alınması gereken her türlü tedbiri, imkânlarımız dâhilinde, en üst düzeyde aldık. Bu süreçte gemi içerisindeki kafelerin kapatılmasına yönelik yolcularımızdan belli talepler ile karşılaştık. Bunları, kafe işletmecisi firma ile değerlendirdik ve araba vapurları haricindeki gemilerde bulunan büfeleri geçici süre ile kapattık. Onları da şimdi kademeli olarak açıyoruz. Ayrıca iskelelerimizde kurduğumuz sistem ve görevlendirdiğimiz personel ile HES Kodlarını Ulaşım Kartlarına eşleştirmek isteyen hemşerilerimize yardımcı olduk.

-Yeni Sefer Tarifesi düzenlemesi hangi hatlara yansıdı?

Tüm binişlerin yüzde 87’sinin beş ana iskelemizden yapıldığını görüyoruz. Yolcu gemileri ile bu beş iskele arasında çalışılan hatlarda (Karşıyaka – Konak; Karşıyaka – Pasaport – Alsancak; Bostanlı – Konak; Bostanlı – Pasaport – Alsancak) 07:00- 10:00 ve 16:00-19:45 saatleri arasında 15 dakikada bir sefer yapıyoruz. Hareket saatlerini de birbirleri ile koordineli olacak şekilde belirleyerek, yolcularımızın Karşıyaka, Bostanlı ve Konak iskelelerindeki bekleme sürelerini kısalttık.

Bostanlı – Üçkuyular hattında hizmet veren Araba Vapuru ile 01 Eylül 2020 tarihine kadar karşılıklı 26 sefer yapılırken bu sayı önce 48’ e, 01 Şubat 2021 tarihi itibari ile de 56’ ya çıkartıldı. Filomuzdaki beş araba vapurunun dördü sürekli sefer halinde, beşinci gemi ise anlık ihtiyaçlar için hazır tutuluyor ve özellikle pazartesi ve cuma günleri ek seferler düzenleniyor. Araba vapurlarına gösterilen ilginin devamlılığını korumak ve hizmet kalitesini sürdürmek için ek önlemler de alıyoruz.

Yeni düzenlemede Göztepe – Alsancak – Pasaport ve Konak – Güzelbahçe seferleri günde bir kez yapılıyor. Ne yazık ki 426 kişi kapasiteli gemilerimize, Göztepe hattında maksimum 20 yolcu binerken Güzelbahçe hattını kullanan yolcu sayısı ise 5’i bulmuyor. Bu hatlardaki veriler sürekli takip ediliyor. Talebin artması halinde sefer programı tekrar değerlendirilebilir.

 

IMG_8799 (2)

-Son dönemde pandemi ile birlikte insanların toplu taşıma yerine kendi araçlarını kullanmayı tercih ettiğini görüyoruz.

Covid – 19 herkesi çok korkuttu. İmkânı olanlar, elbette özel araçlarını kullanıyor. İZDENİZ olarak deniz ulaşımını desteklemek, şehir içi trafiği azaltarak yolda kaybedilecek süreyi en aza indirebilmek için her türlü önlemi alıyoruz. Özel aracı aratmayan rahat ve konfor, gemilerimizde de var. Başta da ifade ettiğim üzere, her seferden sonra ekiplerimiz dezenfeksiyon yapıyor. Ayrıca, akıllı ücret toplama sistemi, Sağlık Bakanlığı ile online bağlantı halinde çalışıyor. Yani tüm binişlerde HES kodu kontrolü yapılıyor. Sistem, hasta ya da temaslı listelerinde bulunanları anında tespit ediyor. Böylece toplum sağlığı azami ölçüde korunuyor. Üstelik biz zamandan kazandırıyoruz. Yolcularımız, körfezin keyifli manzaraları eşliğinde, trafik stresi de yaşamadan seyahat ediyor.

-“Yaz Sezonunda’ yeni hatlar açacak mısınız?”

Dış körfezde yolcularımızın merakla beklediği “Yaz Seferlerimiz” başlıyor. Bu sene hat planlaması yaparken, kara trafiği ile daha fazla yol kat edilen yerler arasında denizde minimum sürede ulaşım imkânı sunmayı hedefledik. Cumartesi ve Pazar günleri yapılması planlanan seferler;

Karşıyaka – Konak – Urla,

Üçkuyular – Foça,

Karşıyaka – Mordoğan hatlarında yapılacak.

Mordoğan, Foça ve Urla seferleri 19 Haziran’ dan itibaren, kısıtlamalar nedeniyle, şimdilik sadece Cumartesi günleri olacak şekilde başlayacak. Bu hatlarda seyahat etmek isteyen yolcularımıza geçen seneki fiyatlar üzerinden bilet satışı yapılacak. Gidiş-dönüş bilet alanlar, geçen seneden daha uygun fiyatlarla seyahat edecek.

-Midilli seferleri için sistem nasıl işleyecek?

Bizi çok heyecanlandıran ve bu yaz etkinleştirmeyi planladığımız bir hat İzmir (Alsancak) – Midilli hattı… Filomuzda bulunan iki adet yüksek hızlı hafif yolcu gemisini, bu hatta kullanmak üzere hazırladık. Faaliyete geçmek için Yunanistan Büyükelçiliği’nden vizelerin verilmesini ve seyahat yasaklarının kalkmasını bekliyoruz.

-Günübirlik vize uygulaması başlayacak mı?

Günübirlik vize değil de Schengen vizesi ile yolculuk yapılabilecek. Sadece aşılama yapılanlara vize verilecek. İzmir’e Midilli’den ciddi bir talep var.  İzmir Limanı üzerinden yol alacağız. Kurulacak bu bağlantının, turizme, iki yakanın dostluğuna, alışverişine ve sosyal ilişkilerine çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

-Bilet fiyatları ne kadar olacak?

Fiyat politikasına yönelik çalışmalarımız sürüyor. Henüz netleşmedi ancak tahminen, tek yön bilet fiyatının 30 Euro civarı olmasını öngörüyoruz.

-İlk sefer ne zaman planlandı?

Her şey yolunda giderse Temmuz ayının ikinci yarısında ilk seferi yapmayı planlıyoruz. Yunanistan Konsolosluğu ile görüşmelerimiz sürüyor ve onay aşamasındayız.

-Eskiden yaz döneminde Yassıca Ada seferleri vardı. Yeniden başlayacak mı?

Yassıca Ada tesisleri Tarım Orman Bakanlığı’na bağlı bir arazi içinde. İzmir Büyükşehir Belediyesi belli bir dönem için Yassıca Ada’yı bakanlıktan kiralamıştı. Ancak bakanlık son senelerde bu alanı kiralamaktan vazgeçti.  Bu nedenle 2019 yılına kadar yaptığımız Özel Yassıca Ada seferlerini artık düzenleyemiyoruz.

-Filonuzdan bahsedebilir misiniz? Yeni gemi projeleri var mı?

İZDENİZ olarak şuan Akdeniz’in en genç filosuna sahibiz. Bu unvanı korumak, daha da güçlendirmek ve hizmet kalitemizi artırmak için sürekli yeni proje üretiyoruz.

Filomuz 15 katamaran ve 5 araba vapuru ile Bergama yolcu gemisinden oluşuyor. Uzun vadede, daha küçük ancak işletmesi ekonomik olan üç veya dört geminin filoya katılması için çalışmalarımız var. Bunun yanı sıra Bostanlı – Üçkuyular araba vapurlarına çok ciddi talep var. Bu hat için de işletmeciliği karlı olacak 50-55 araç kapasiteli araba vapuru kiralamak için değerlendirmeler yapıyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Deniz ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü, elektrikli gemilerle ilgili çalışma yürütüyor.  Yeni nesil, elektrik motorlu gemilerin İzmir’e kazandırılması yönünde araştırmalar ve çalışmalar devam ediyor.

Ayrıca hurdaya ayrılarak filodan çıkartılan 1967 yapımı Eminönü Araba Vapurunun 600 metrekare kullanım alanlı dubaya dönüştürülme projesi tamamlanmak üzere. Gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerekse kentteki diğer kurumların ve özel kuruluşların özel gün ve kutlama etkinlikleri, kültür/sanat faaliyetleri, sergiler, ses ve ışık gösterileri, festival, konser vb. organizasyonlar için kullanılabilecek.

-İzmir’in sembollerinden biri olan nostaljik Bergama Vapuru’nun nasıl bir çalışma sistemi olacak?

Bakım, onarım ve tadilat işleri tamamlanan emektar Bergama Yolcu Gemisi, İzmir Liman Başkanlığı’nca yapılan denetlemeler akabinde belgelendirildi ve 23 Nisan itibarıyla tekrar filomuza katıldı. Mayıs ayından itibaren özel kutlamalara, gezilere ve kurumsal şirket organizasyonlarına ev sahipliği yapmaya başladı.

Bu nostaljik gemimizi, önemli bir sosyal projede de kullanacağız. Biliyorsunuz, pandemi dönemi yasaklarından en çok etkilenen kesimlerin başında, 65 yaş üstü yurttaşlarımız geliyor. Bu gruptaki vatandaşlarımız için Bergama Yolcu Gemisi ile körfez turları düzenlemeyi planlıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri ile koordineli olarak, yakında kendilerini gruplar halinde körfezde gezinti keyfine davet edeceğiz.

-Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak düşünebiliriz.

Hepimiz bu süreci çok zor geçirdik ama en çok onlar zorlandı. Biz kademe kademe normalleşirken onlar yaklaşık bir buçuk senedir evlerindeler. Bizce İzmir Körfezi’nin tadını en çok onlar çıkarmalı. Bunun için her türlü desteği vermeye hazırız.

-Peki İzmir’de denize hasret çocuklar var. Çok uzağa gitmeye gerek yok, İzmir’in içinde daha hiç denizi görmemiş çocuklarımız var. Bu özelden baktığınızda nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?

İZDENİZ olarak, denizi ve çocuğu buluşturmak bizim için çok önemli. Daha önce de hiç deniz görmemiş pek çok İzmirli çocuğumuzu, okulları ile yaptığımız planlamalar çerçevesinde gemilerimizde ağırladık, denizle tanıştırdık, deniz ve denizcilik üzerine kısa eğitimler verdik. Pandeminin bitimiyle birlikte bu etkinliklere kaldığımız yerden devam edeceğiz.

-İzmir Marina için önemli yatırımlarınız oldu…

İzmir Marina’nın sloganı İzmir’in denizle buluşma noktası… Hemşerilerimizi denizle buluşturabilmek için yaptık yatırımlarımızı. İzmir Marina’nın suda 60, karada 15 tekne bağlama kapasitesi mevcut. Kent içinde yer alması, hava limanı ve diğer bağlantılı yollara göre konumu ile tercih edilme nedeni. İlk yenileme çalışmalarımıza buradan başladık. Mendirek boyunca tüm bağlama noktaları değiştirildi, pedastallarımız yenilendi. Marina için özel bir ekip kurduk. Ardından marina içindeki mevcut sosyal alanlar ve eğitim için kullanılacak yüzme havuzu onarımı gerçekleştirildi.

Marina içindeki bakım onarım tesisinde tadilat çalışmalarına başlamak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden onay bekliyoruz. Temin edeceğimiz travel lift ile daha çok tekneye hizmet verebileceğiz.

-Bu tesislerden halk nasıl yararlanacak? Örneğin; gelir seviyesi daha düşük ailelerin çocuklarına burada nasıl ulaşacaksınız?

İzmir Marina içerisinde yer alan ve belediyemiz iştiraki Grand Plaza’nın işleteceği Nefes Restoran ve Kafe herkese açık olacak. Yetişkinlerin keyif alacağı dinletiler ve imza günleri düzenlemeyi planlıyoruz.

İzmir Marina’da Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı tarafından verilecek tüm eğitimler, gelir seviyesi düşük ailelerin çocuklarına yönelik olacak. Marina içerisinde yer alan eğitim havuzunda, yüzme bilmeyen belli yaş grubundaki çocuklara yüzme dersi, denizcilik ve deniz izciliği eğitimleri verilecek. Yelken, optimist, kano ve kürek eğitimleri ile de yarının denizcilerini yetiştirmeyi hayal ediyoruz. Projelerimizden biri de çocukları flamingo turlarına götürmek.

Biz hazırız. Kısıtlamalar biter bitmez İzmirliler ile İzmir Marina’da buluşacağız.

-Gece seferleri konusunda nasıl bir çalışma yürüteceksiniz? Baykuş Seferleri olacak mı?

Cuma ve cumartesi akşamları gece seferleri de başlayacak. Alınacak normalleşme kararlarına göre sefer saatlerinde yeniden düzenleme yapacağız.

-Deniz taksiler konusunda bir çalışma yürütüyor musunuz?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’nün deniz taksi konusunda çalışmaları var. Bu çalışmaları en başından itibaren yakından takip ediyoruz. Tasarım bitti ve üretime geçtiler. Üretim sonrası deneme turları yapılacak. Biz de deneme seferleri akabinde İZDENİZ olarak teknelerin İzmir Körfezi’ne uyumları konusunda bir değerlendirme yapacağız. İşletmeciliğinin ekonomik olması ve yeterli talebin olacağına karar verilmesi halinde öncelikle bir adet deniz taksi yaptırma planımız var.

-Aynı tasarım ile mi?

Evet. Tasarımları çok güzel, dünyada bütün deniz taksilerin modelleri birbirine çok yakındır. Belki İzmir Körfezi’ne göre ufak dokunuşlarımız olabilir.

-İzmirlilerden bu konuda talep var mı?

Şuan için yeterli talep yok ama İzmir Körfezi’nde denizyoluyla yolcu taşımacılığına gösterilen ilginin, bu yönde de ihtiyaç yaratacağını düşünüyoruz. Örneğin; Üçkuyular’daki büyük alışveriş merkezi açıldığında veya İnciraltı bölgesinde gerçekleşecek imar planlaması ile talep doğabilir diye öngörüyorum.

Bu alanda artık günün her saati trafik sıkışıyor. Sadece araç tahliye ve araç alım süresi dikkate alınarak 15 dakikada bir düzenlenen araba vapur seferlerine her geçen gün artan ilgi, bunun en önemli göstergesi.

Bu nedenle deniz ulaşımı ve deniz taksi tercih sebebi olabilir. İşletmeciliğimiz bünyesine yeni katılan İzmir Marina ve bu bölgede yer alacak büyük bir otel ile alışveriş merkezlerine gelmek isteyenler, düzenli sefer tarifesi haricinde özel kullanımlar için deniz taksi kullanımına yönelecektir. Toplu ulaşım saatlerine uyma zorunluluğu olmadan zaman planlamalarını kendilerine göre yapacak olan kişiler, körfezin iki kıyısında gezecek, yemek yiyecek sonra da deniz taksi ile istedikleri yere ulaşabilme imkanı kazanacaktır.

-Bakım onarım için artık İzmir Tersane Komutanlığı Alaybey Tersanesi ile yol alıyorsunuz değil mi?

Gemilerimizin her yıl periyodik bakım-onarım ve tadilat işlerine ara vermeden devam ediyoruz. Bu yıl itibari ile yolcu gemilerinin bakımları İzmir Tersane Komutanlığı bünyesinde yer alan Alaybey Tersanesi’nde yapılmaya başlandı. Böylece hem gemilerimizin İzmir dışındaki tersanelere gidişlerinde harcanılan yakıttan tasarruf ediliyor hem de bakım ve onarım çalışmaları yetkili ve kadrolu personelimiz tarafından daha yakından takip ediliyor.

Araba vapurlarımızdan son iki tanesi İstanbul Tarihi Haliç Tersanesi’nde bakıma alındı. Önümüzdeki yıldan itibaren onların bakımlarının da Alaybey Tersanesi’nde yapılması için görüşmelerimiz sürüyor.