MOBİLYA TASARIMINA ‘KEMERALTI’ MODELİ

CAHİT YAGC I-SEDA GÖK

 

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı, bölgenin mobilya ihracatında katma değeri artırmak için ortak bir tasarım merkezi kurma hedefinde olduğunu söyledi.

Ege’nin tasarım konusunda mobilya başta olmak üzere tekstil, deri ve konfeksiyonda ön plana çıktığını ifade eden Yağcı, İzmir’in hedeflerinden birinin de ‘tasarım kenti’ olmak olduğunu hatırlattı. Yağcı, “Biz de mobilya sektörü özelinde buna katkı koymak için çalışmalar yürütüyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri’ne bağlı 3 ihracatçı birliği olarak düzenlediğimiz Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın ödül törenin geçen ay yaptık. Özellikle öğrenci kategorisinde başvuru yapanların heyecanı bizi gelecek adına umutlandırdı. Burada derece giren tasarımları ürün haline getirip sektörün ve sonrasında tüketicilerin beğenisine sunacağız. Böylelikle yarışma havada kalmış olmayacak” dedi.

Mobilya tasarım merkezi kurulması konusunda Kemeraltı’nın ön plana çıktığını belirten Yağcı, bunun nedenlerini ise şöyle anlattı: “Firmalar kendi içlerinde tasarımla ilgili organizasyonlar yapmaya çalışıyorlar. Bu noktada da tasarımla imalatın aynı yerde olup olmaması konusu gündeme geldi. İmalatın tasarım bölümüne müdahale etmemesi için ayrı yerlerde olmaları gerektiği görüşü öne çıktı. Daha sonra da her firma kendi tasarım ofisini mi kursun, yoksa bir tasarım merkezi mi oluşturulsun sorularına yanıt arandı. Önce ‘böyle bir merkez OSB içinde olmalı’ dedik. ‘İmalat ile tasarım ayrılsın’ denince, tasarım ayağının Kemeraltı’nda olması görüşü ön plana çıktı. Tasarımcılar daha kentin içerisinde, daha zihinlerini besleyecek atmosfer istediği için sanayi konseptinin olduğu bir alanda onlar da olmak istemezler. Üniversitelerin burada olması da şehir içi için artı bir yön. Bu merkezi bir şekilde OSB ile beraber geliştirmek lazım. Bu başarıldığında sektör için bir İzmir modeli ortaya koymuş oluruz.”

OSB KURULMASI GÜNDEMDE

Mobilya konusunda ihtisaslaşmış bir organize sanayi bölgesi kurulması konusunda çalışmaların olduğunu hatırlatan Yağcı, “Bu organize sanayi bölgesinin yanında yan sanayinin kurulması gerekiyor. Oraya yerleşecek firmalar bu şekilde yan sanayiden belli ürünleri temin edebilir. Aksi takdirde maliyetleri takip etmeniz de zor oluyor. Bu sayede risklerinizi azaltabilirsiniz. Üretimleri yükseltebiliyorsunuz” dedi.

ŞEMSİYE ŞİRKET VURGUSU

İhracatın ABD ve AB pazarında arttırılması konusunda şemsiye şirket vurgusu da yapan Yağcı, yürüttükleri URGE Projesi ve kümelenme çalışmalarını zaman için de buna doğru evrilebileceğini kaydetti. Yağcı, “Zaman içinde olacaktır. Önce firmalarda URGE hedeflerini sağlamamız gerekiyor, sonra kümelenmeyi gündeme getirmemiz gerekiyor. Sektör aslında altyapı olarak buna hazır değil. Buna hazırlanmamız gerekiyor” dedi.

İŞLETME BOYUTU ‘SIÇRAMA’YA ENGEL

Mobilya ihracatında sıçrama yapılmasının önündeki bir engelin de işletmelerin boyutları olduğunu vurgulayan Yağcı, “Örneğin ABD’ye ihracatımızı artırmada belirlenen sektörlerden biri de mobilya. Katma değer ve hacim anlamında ABD, Avrupa’dan daha çok fırsat sunuyor. Ama yüksek miktarlı satış için ya büyüyeceksiniz ya da kümeleneceksiniz. Torbalı’da hazırlıkları süren Mobilya İhtisas OSB bu kapsamda önemli bir adım olabilir. Kümelenme, tasarım için de önemli bir kavram” diye konuştu.

YATAK ODASI VE YATAK TALEBİNDE SIÇRAMA

Mobilya talebinde oturma grupları başta olmak üzere yatak odası ve yatak konusunda ciddi sıçrama olduğuna vurgu yapan Yağcı, “Sağlık ve tıbbi alana yönelik mobilyada da talep arttı. İnsanlar pandemi döneminde evlerinde kalınca eşyalarını yenilediler. Yatak odalarını ve yataklarını yenilemeye döndü. Tüm dünyada talep bu şekilde oldu. Ayrıca çocuk grubunda, mutfak grubunda da talep artışı var. Dünyada talep bu yönde” dedi.

HEDEF, 220 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Son dönemde pandemiye rağmen mobilya ihracatında ciddi hareketlenme olduğunu belirten Yağcı, EİB bünyesinden 2020’de 176 milyon dolarlık mobilya ihracatı yapıldığını hatırlattı. Bu yılın ilk dokuz ayında 163 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Yağcı, yılı 220 milyon dolar ile kapatmayı öngördüklerini söyledi. Yağcı, döviz piyasalarında yaşanan gelişmelerin sektöre etkisini “TL’nin değer kaybı düşünüldüğünün aksine ihracat için dezavantajlı bir durum. Çünkü birim fiyat düşüyor. Fiyatı düşürmek kolay ama sonra arttırmak ve katma değeri yükseltmek daha da zorlaşıyor. Sektör temsilcileri de bunu biliyor ama konuya orta vadeli bakamıyorlar. Avrupalı alıcının Çin’e soğuk baktığı bu dönemde, fırsatı heba etmemeliyiz” diye konuştu.

EGE’NİN MOBİLYADA İHRACAT BİRİM FİYATI 3,22 DOLAR

Mobilyada Türkiye’nin kilogram ihracat fiyatının 2.64 dolar olduğunu söyleyen Yağcı, “Bu rakam bölgemizde 3.22’ye kadar çıkıyor. Hedefimiz bunu daha da artırmak. Bunun yolu da tasarımdan geçiyor. Hem ürünlerin hem şirketlerin tasarımının elden geçirilmesi lazım. Burada da markanın logosundan iş yapış şekillerine kadar pek çok unsur devreye giriyor. Biz bu kapsamda birlik olarak 30 firmanın katıldığı bir UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme) Projesi yürütüyoruz, başta İtalya olmak üzere başarılı ülkelerin iş yapış şekillerini inceliyoruz. Fason üretim için geçen yıl İtalya’dan bir heyet ağırladık. Hedef ülkelerin standartlarını yakalamak için bu gerekli. Romanya ve Polonya bu yolla mobilyada ciddi ilerleme kaydettiler” dedi.