ANTİBİYOTİĞİN TARIMDA KULLANIMI İÇİN YENİ DÜZENLEME YOLDA

 

Antibiyotiklerin akılcı kullanımına yönelik TİTCK (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan TİTCK Akılcı İlaç Kullanım Daire Başkanı Mesil Aksoy, Türkiye’de antibiyotiğin tarımsal alanda kullanımına yönelik düzenleme  için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtti. Düzenlemenin uluslararası uygulamalar ile uyumlu olacağını vurgulayan Aksoy, kendilerinin de süreci izlediğini kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Serhat Ünal ise toplam antibiyotik kullanımının yüzde 90’ların üzerinde tarım-hayvancılıkta tüketildiğine dikkat çekti. Birçok ülkenin, insanlarda kullanılan antibiyotik gruplarıyla, tarımda kullanılan antibiyotiklerin farklı olması ve dozaj konusunda düzenlemeye gittiğini belirten Ünal, özellikle tavuklarda kesime gitmeden bir hafta önce antibiyotik verilmesinin kesildiğini söyledi.

Geçtiğimiz 20 yıl içinde Dünyada antibiyotiklerin en fazla kullanılan ilaçlar arasında 4. sıraya gerilemesine karşılık, Türkiye’de hala birinci sıra olduğunu anlatan Ünal, hekimlerin hem hastaların, hem de endüstrinin baskısı altında sıklıkla bu ilacı yazdığını belirtti.

Antibiyotik direnci nedeniyle ölümlerin hızlanacağını, bunun sadece bir zaman meselesi olduğunu belirten Ünal, bu aşamada yapılmaya çalışılanın gereksiz antibiyotik kullanımının önlenerek sürecin yavaşlatılması olduğunu vurguladı. Serhat Ünal, kendi deneyimlerinin eskiden basitçe tedavi edilen enfeksiyonlarda bile artık antibiyotiklerin etki etmediğini gözlemleyerek oluşmaya başladığını anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab da yaptığı konuşmada antibiyotik direncinin, organ nakli, kemoterapi, erken doğumlar gibi alışılageldik müdahalelerin çok zor olarak başarılabildiği bir sonuç da doğuracağın kaydetti.

 

ANKARA TİCARET SG RUTİN 21 ARALIK 2016