MERNİS’E GİR, ODA’YA GİT, ŞİRKETİNİ KUR!…

GÜNDEME DAİR…

Geçtiğimiz günlerde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ koordinasyonunda Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) çalışmaları bünyesinde yürütülen çalışmalar neticesinde şirket kuruluşlarında yaşanan bürokrasiyi bitiren düzenleme yürürlüğe girdi.  Bu kapsamda TOBB’a bağlı Odalarda faaliyet gösteren ticaret sicil müdürlükleri artık ‘tek durak’ haline geldi. Şirket kurmak isteyen girişimci tek tıkla tek noktada bütün işlerini halledebilme imkânına sahip olacak.

Türkiye şu anda Dünya Bankası(DB)’nın şirket kuruluş işlemleri sıralamasında 80’inci sırada yer alıyor. Bu düzenlemeler ile Türkiye’nin ilk 10’a girmesi hedefleniyor.

İş dünyası iyi bilir; 8 prosedürden oluşan şirket kuruluş süreci var. Bunları hatırlatmak gerekirse; MERSİS’e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturulur. Sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidilir.  Noterde imza tasdiki ve imza beyannamesi yaptırılır. Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştirilir. Notere gidip ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılır. Ticaret sicili müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi vergi dairelerine gönderilir ve yoklama memuru beklenir. Yoklama memurunun onayı halinde vergi kimlik numarası oluşur, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabilir. Ayrıca SGK’ya kuruluş bildirim formu iletilmesi gerekir, bu bildirim formu yine kâğıt ortamında ticaret sicili müdürlüğüne iletilir ticaret sicili müdürlüğü de 10 gün içerisinde SGK’ya iletir.

Artık yapılan düzenleme ile şirket kurma süreci tek aşamaya indirilmiş oldu. Yapılan düzenleme ile şirket kurmak isteyen kişi; MERSİS’e girecek ve ilgili Odaya gidecek. Bu sayede  ‘Tek Tık, Tek Durak’ sloganıyla yol alan şirket kurulma süreci başlıyor.

Özellikle yerli- yabancı sermayeli yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapmasını teşvik anlamında bu tarz bürokratik işlemlerin minimuma indirilmesi güzel adımlar… Ancak işlemlerin tek noktada sonuçlandırılması açısından güzel olan bu uygulamanın, açılan kapanan şirket sayısına ve istihdama yansıması nasıl olacak, işte bunu zaman gösterecek!..